Peste un milion de euro nerambursabili pentru proiecte noi de dezvoltare regionala

vineri, 21 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Peste un milion de euro nerambursabili pentru proiecte noi de dezvoltare regionala

Dupa licitatia din toamna trecuta, cind ADR Sud-Est a selectat aproape jumatate din proiectele depuse pentru a obtine finantare nerambursabila PHARE si din partea Fondului National de Dezvoltare Regionala (FNDR), 13 dintre cele 112 proiecte apartinind judetului nostru, s-a lansat in aceste zile o noua licitatie al carei termen limita de depunere a cererilor de finantare este 15 septembrie.
Bugetul de 1.071.835 de euro de care beneficiaza ADR Sud-Est va fi repartizat astfel: 60% pentru finantarea proiectelor de initiativa locala (dezvoltarea sectorului privat), 20% pentru imbunatatirea potentialului turistic local si 20% pentru dezvoltarea aptitudinilor profesionale ale fortei de munca locale.
Directorul ADR Sud-Est, Luminita Mihailov, ne-a declarat ca, in functie de calitatea proiectelor depuse, se pot transfera fonduri de la un domeniu la altul, deoarece bugetul nu este foarte mare si vor beneficia de finantare nerambursabila doar cele mai bune proiecte, indiferent de domeniul caruia se adreseaza. Suma maxima ce poate fi obtinuta pe un proiect este de 62.500 de euro, beneficiarul fiind obligat sa contribuie la materializarea acestuia cu cel putin 40% din suma totala ce trebuie investita. Aceasta obligatie este un element de noutate in cadrul licitatiei, deoarece la licitatia din toamna trecuta erau scutiti de contributia de 40% acei beneficiari care prezentau proiecte de infrastructura, respectiv administratiile publice locale. La aceasta licitatie, ultima din cadrul Programului PHARE 1998, toti solicitantii trebuie sa faca dovada contributiei de 40%, in natura sau numerar.
Conditii ferme pentru a primi o finantare
Proiectele pot fi depuse de administratiile publice locale, organizatiile neguvernamentale, scoli, universitati sau firme private. Acestea din urma trebuie sa indeplineasca anumite conditii pentru a putea solicita finantare PHARE nerambursabila: sa fie inregistrate in Romania, sa fie detinute in proportie de minim 51% de actionari privati din tara sau din alte tari ale Uniunii Europene, iar partenerii romani sa detina cel putin 20% din capitalul firmei respective. Nu pot accede la finantare firmele private care au datorii restante la bugetul de stat sau care desfasoara activitati principale in agricultura, extractie, energie sau comert.
Totodata, solicitantii trebuie sa demonstreze ca activitatea propusa va fi profitabila si ca firma va putea sa se autofinanteze dupa incetarea finantarii externe, deci sa fie generatoare de venituri.
Activitatile ce pot fi avute in vedere de prioritatile de finantare sint: renovarea constructiilor sau monumentelor istorice care pot spori atractivitatea turistica a judetului, infiintarea unor centre de verificare si atestare a calitatii produselor alimentare, infiintarea sau dezvoltarea unor centre de cercetare si inovare tehnologica, a unor centre de productie mestesugareasca, etc. In acelasi timp, pot fi finantate investitii directe in productie, dezvoltarea si reabilitarea zonelor industriale, reabilitarea cladirilor industriale si a infrastructurii de acces si promovarea activitatilor de export si a centrelor de marketing.
Un alt gen de proiecte se refera la demararea unor programe de formare profesionala pentru salariatii din zonele industriale aflate in declin, pentru someri cu virsta sub 26 de ani sau persoane aflate in somaj de o lunga perioada de timp si acordarea de consultanta si asistenta pentru demararea de noi afaceri.
Consiliul Judetului sprijina persoanele care doresc sa intocmeasca proiecte
Presedintele Consiliului Judetului, Dan Lilion Gogoncea ne-a declarat ca, avind in vedere exigentele sporite in ceea ce priveste colectarea proiectelor de finantare, acestea vor trebui intocmite de persoane sau firme cu experienta in domeniu. Acesta este de parere ca la nivelul judetului exista o infrastructura de consultanta bine pusa la punct. cei ce doresc sprijin la intocmirea proiectelor sau lamuriri in ceea ce priveste criteriile de selectie a acestora, se pot adresa atit la Consiliul Judetului cit si la camera de Comert si Industrie si Fundatia pentru Promovarea Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii. O problema de care se pot lovi institutiile sau firmele care doresc finantare externa nerambursabila este aceea a procurarii fondurilor necesare intocmirii proiectelor si aducerii aportului de 40%. Pentru aceasta, Dan lilion Gogoncea a avansat deja o solutie ce poate fi promovata si in celelalte judete ale regiunii: defalcarea unor sume din fondul primit de la Ministerul Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului destinat reorganizarii planurilor de urbanism, pentru intocmirea unor proiecte.
Presedintele CJ a declarat ca va initia un proiect de hotarire care sa prevada alocarea unei parti din cele 565 milioane de lei pentru intocmirea dosarelor de finantare a utilitatilor ce vor fi introduse in planurile urbanistice generale ce vor fi modificate. (Mirella AUR)

Comentarii