Primaria si Consiliul Judetului vor fi nevoite sa reduca personalul

luni, 19 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Primaria si Consiliul Judetului vor fi nevoite sa reduca personalul

In intentia sa de a reduce la maximum cheltuielile ocazionate de asigurarea resurselor de functionare pentru institutile administratiei publice locale, Guvernul Nastase a decis sa nu mai aloce bani de la bugetul statului pentru plata salariilor din consilii judetene si primarii. Conform declaratiilor primului ministru Adrian Nastase, aceste institutii vor trebui sa suporte din veniturile proprii plata salariilor pentru angajatii din aparatele de lucru. Aceasta masura menita sa intareasca descentralizarea ar fi fost de natura sa creeze unele probleme in teritoriu, mai ales acolo unde dezvoltarea economiei locale nu era destul de puternica pentru a genera venituri, provenite din taxe si impozite locale, pentru functionarea institutiilor publice.
Guvernul nu s-a marginit insa la aceasta masura de descentralizare a administratiei ci a adoptat si o grila de personal. Asa se face ca, desi anumite localitati pot suporta cheltuielile de plata salariilor din CJ si Primarie, disponibilizarile de personal sint obligatorii.
Doar 150 de angajati la CJ si 250 la Primarie
O privire sumara asupra noilor reglementari referitoare la numarul maxim de personal permis pentru CJ si Primarie arata ca la Galati reducerea de personal din administratia locala va duce la pierderea locurilor de munca pentru aproximativ 200 de persoane. Conform grilei stabilite de Guvern, Consiliul Judetului Galati, care "pastoreste" aproximativ 650.000 de locuitori, are dreptul la numai 150 de angajati in aparatul propriu de functionare.
In acest moment CJ are ceva mai putin de 200 de angajati, dar conducerea acestei institutii avea deja in intentie sa faca angajari. Toate aceste planuri vor trebui insa abandonate, fiind necesara chiar operarea de disponibilizari.
Problema cea mai grea este insa aceea a Primariei Galati, care administreaza o localitate cu aproape 330.000 de locuitori. Municipalitatea are dreptul, conform actului normativ emis de Guvern, la cel mult 250 de angajati. Cum Primaria Galati numara in prezent peste 400 de salariati, primarului Dumitru Nicolae nu-i ramine decit sa opereze cit mai grabnic anuntata "curatenie" din Executivul local. Problema este insa aceea ca primarul anuntase doar cu citeva zile in urma ca intentioneaza sa organizeze concursuri pentru angajarea unor noi functionari, pentru a atrage la Primarie forta de munca calificata, in special absolventi ai facultatilor de administratie publica. In actualele conditii insa, nici nu mai poate fi vorba de noi angajati.
Functionarii publici disponibilizati nu primesc ajutor de somaj
Somerii din cele doua institutii din Galati se vor vedea dintr-o data fara locuri de munca si fara nici cea mai mica alocatie financiara care sa le permita supravietuirea pina la o eventuala reangajare. Conform Legii privind statutul public, acesti functionari vor fi pusi la dispozitia Agentiei Nationale a Functionarului Public, care le poate propune noi posturi in masura in care acestea pot aparea.
In urma cu aproximativ jumatate de an, Prefectura a fost nevoita sa renunte la o parte din angajati, ocazie cu care functionarii proaspat atestati pe post s-au vazut in situatia de a ramine fara locuri de munca si fara ajutor de somaj. La vremea respectiva, fiind vorba doar de un numar mic de posturi ce trebuiau reduse, problema nu a fost atit de grava. Unii au plecat prin transfer la alte institutii, altii au iesit la pensie si alti citiva au fost trecuti pe posturile de consilieri personali ai prefectului, posturi pe care legea le permitea si nu fusesera ocupate.
De aceasta data insa, fiind vorba de aproximativ 200 de oameni din doua mari institutii galatene, impactul social va fi extrem de mare. Ordonanta de Urgenta a Guvernului adoptata joia trecuta ar trebui sa fie publicata in Monitorul Oficial peste citeva zile. Exista insa posibilitatea ca intre timp, din cauza unor presiuni din teritoriu, acest act normativ sa fie retras sau cel putin modificat, cu atit mai mult cu cit acesta nu respecta nici pe departe notiunea de autonomie publica locala. (Mirella AUR)

Comentarii