Pruncii poluarii

miercuri, 16 august 2000, 23:00
3 MIN
 Pruncii poluarii

Desi majoritatea ginecologilor dau vina pe poluarea masiva produsa de Sidex, directorul Directiei de Sanatate Publica si Supraveghere a Starii de Sanatate a Populatiei sustine ca poluarea este doar unul din factorii care duc la aparitia unor creaturi stranii, ceilalti tinind de alimentatia necorespunzatoare a femeilor gravide, de bolile survenite in timpul sarcinii si de mediul in care traiesc viitorii parinti.
In nici doua luni, medicii ginecologi de la Maternitatea Spitalului Judetean au inregistrat patru feti anencefali (fara cutie craniana si creier), cu multiple alte malformatii vizibile si modificari ale organelor interne.
Medicii sustin ca fenomenul este cu atit mai ingrijorator cu cit femeile care au purtat in pintece acesti feti sint foarte tinere si fie se afla la prima sarcina, fie au reusit sa aduca anterior pe lume feti sanatosi. Ei spun ca in aceste conditii nu mai pot vorbi despre factorii de risc legati de virsta sau de faptul ca mama avea deja un copil cu tare biologice, aparitia fetilor malformati tinind parca de hazard.
Exista posibilitatea de a preveni aparitia unor copii cu probleme grave generate de eventuale maladii genetice de care sufera parintii. Cuplurile care vor sa aiba un urmas ar trebui insa sa fie supuse unor investigatii de specialitate care se efectueaza doar la Bucuresti si pe care multi le considera inutile, neputindu-si imagiina ca destinul le-ar putea juca o fesa urita tocmai lor.
Poluarea poate provoca mutatii genetice
Medicii ginecologi sint de parere ca, totusi, nu bolile de care ar suferi parintii sint cele care au determinat cresterea numarului de feti nascuti fara cap, ochi sau nas, cu miini si picioare deformate si organe interne ciudat ci poluarea excesiva, care poate produce astfel de mutatii.
Directorul Directiei de Sanatate Publica si Supraveghere a Starii de Sanatate a Populatiei, medicul Elena Vrabie ne-a declarat ca noxele produc mutatii genetice in timp, astfel incit este foarte posibil ca o femeie sa nasca un prunc sanatos si apoi sa aduca pe lume unul malformat.
"Este foarte greu de spus ce anume favorizeaza formarea acestor copiii malformati. Cert este ca poluarea joaca un rol important. La aceasta cauza se mai adauga, insa, si alimentatia neechilibrata a gravidelor si modul lor de viata. Fumatul, lipsa de igiena, racelile netratate, medicamentele luate la intimplare in timpul sarcinii conduc si ele la aceste malformatii", ne-a spus Elena Vrabie.
"In acest ritm, vom ajunge un oras de monstri"
La doar o saptamina de la venirea pe lume a unei fetite nascute la termen cu o singura nara si alte malformatii care-i schimonoseau chipul, inca o femeie a avortat alaltaieri un copil plurimalformat, care prezenta si sindromul Down. Tinara care a avortat acest prunc mai are acasa un copil perfect sanatos, asa ca a fost extrem de socata in momentul in care a aflat ce fel de fat purta in pintece. Cadrele medicale spun ca nu mai pot suporta nici ele avalansa de astfel de cazuri. "In acest ritm, vom ajunge un oras de monstri. Malformatiile pe care le-am vazut pina acum nu erau foarte grave. In maternitatea noastra, cind se nastea un copil cu picioarele strimbe sau cu buza de iepure era un fenomen. Acum, insa, au venit pe lume fetii acestia plurimalformati si incredibil de hidosi, si sint atit de multi incit miine-poimiine vom ajunge nici sa nu ne mai miram cind apare cite unul", ne-a spus unul dintre ginecologii de la "Judetean". (Gianina IORDACHE)

Comentarii