"SIDEX" a prins colacul de salvare

marți, 02 octombrie 2001, 23:00
3 MIN
 "SIDEX" a prins colacul de salvare

Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru privatizarea Societatii Comerciale Combinatul Siderurgic "SIDEX" SA Galati adoptata de Guvernul Romaniei, va fi publicata zilele acestea in "Monitorul Oficial". Cotidianul nostru a intrat in posesia ciornei acestui act normativ si va prezinta in exclusivitate continutul ordonantei, alaturi de o scurta analiza a articolelor ce fac cuprinsul acesteia.
Conform celor mentionate in articolul 1 al ordonantei cu pricina, se aproba stingerea, prin conversia in actiuni a tuturor datoriilor SIDEX catre Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si ale Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, precum si catre alte institutii ale statului, reprezentind impozite, taxe, contributii si alte datorii, cu exceptia majorarilor de intirziere si a penalitatilor de orice fel, care oricum se scutesc de la plata, in virtutea unui alt aliniat al aceluiasi act. Cu alte cuvinte, toate datoriile catre Stat ale combinatului galatean, vor fi transformate in actiuni si vindute mai apoi grupului LNM. Valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 lei/ actiune. De asemenea, se transforma in actiuni si creantele statului ce constau in sume platite de Ministerul Finantelor Publice, in calitate de garant, bancilor imprumutatoare in contul imprumuturilor contractate de SIDEX si garantate de stat. Adica, toate gaurile cu care s-a ales bugetul Romaniei din cauza combinatului, se vor metamorfoza peste noapte in actiuni. Acestea vor fi vindute de catre APAPS, "investitorului strategic", asa cum a fost botezat in prezenta ordonanta, grupul patronat de Mittal.
Articolul 6 al actului normativ este dedicat datoriilor pe care SIDEX le are fata de Banca Comerciala Romana. Aceste datorii vor fi preluate, in limita sumei de 20 milioane dolari, prin contract de cesiune de catre Autoritatea pentru Valorificare a Activelor Statului (AVAB). In contrapartida, Banca Comerciala Romana SA va primi titluri de stat denominate, in valoare egala. Tot AVAB va prelua creantele pe care combinatul le are impotriva "Tepro SA" Iasi si "Helitube" SA Bucuresti.
Debitele combinatului catre "Electrica", "Termoelectrica", "Romgaz", "Distrigaz Sud" si "CFR Marfa" se vor stinge. Acestea vor fi transformate de asemenea in actiuni, in felul acesta, societatile sus mentionate devenind actionari ai SIDEX, pentru o perioada limitata de timp. Aceste actiuni vor intra mai tirziu, tot in portofoliul grupului LNM, dupa ce ele vor fi transferate pe baza de protocol catre APAPS. Dupa ce actiunile vor fi vindute britano-indienilor, sumele incasate din vinzarea acestora vor fi distribuite institutiilor si societatilor comerciale care au avut de pierdut din cauza combinatului, si ale caror creante au fost transformate in actiuni.
Mai mult decit atit, pentru ca facilitatile combinatului sa fie cu adevarat mirobolante, se vor scuti de la plata, toate majorarile de intirziere si penalitatile de orice fel, acumulate pina la data conversiei datoriilor in actiuni. "Ispat SIDEX" nu va plati taxe vamale si nic TVA pentru importurile de echipamente, materii prime si orice alte produse, efectuate direct de catre combinat, in vederea realizarii obiectului principal de activitate si a efectuari investitiilor tehnologice si de protectia mediului. Acesta articol (12) se vrea un pumn in gura firmelor capusa, cu facilitati exclusive pentru combinatul galatean. Scutirile respective sint valabile pentru un termen de 5 ani. De asemenea, vor fi scutite de la plata TVA toate achizitiile de pe piata interna de echipamente, materii prime si orice alte produse, in vederea realizarii angajamentului privind investitiile tehnologice si de protectia mediului.
Articolul 19 este dedicat salariatilor si are in vedere facilitatile care li se vor acorda acestora in cazul in care acestia vor dori sa plece din cimpul muncii, optind pentru pensie sau somaj.
Sintem de acord ca aceste facilitati pot transforma SIDEX-ul intr-o intreprindere profitabila, in cazul in care combinatul galatean va beneficia si de un management de calitate, insotit de investitii importante in retehnologizare. Pericolul emiterii acestui act normativ consta in faptul ca ar contura un precedent. Firme neprivatizate, aflate in situatii financiare nu tocmai roz, ar putea cere facilitati similare din partea statului. Vom reveni. (Marian COMAN)

Comentarii