Stare critica la Serviciul de Ambulanta

duminică, 02 iulie 2000, 23:00
3 MIN
 Stare critica la Serviciul de Ambulanta

Cu toate eforturile de reducere a cheltuielilor, din banii alocati de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate nu se pot achizitiona piese de schimb pentru masinile de serviciu, iar de majorarea salariilor nici nu poate fi vorba. Miine, Serviciul de Ambulanta va declansa o greva de avertisment de doua ore, iar in cazul in care conflictul nu va fi dezamorsat, angajatii vor intra in greva generala
Angajatii Serviciului de Ambulanta se vor afla miine, intre orele 10,00-12,00, in greva de avertisment. Ei solicita majorarea sumelor alocate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) astfel incit sa se poata acorda marirea de salariu prevazuta de OG 24/2000 si sa se achizitioneze piesele de schimb si instrumentarul pentru masinile de salvare.
O delegatie a celor care lucreaza la statia de salvare a discutat vineri cu cei din conducerea CJAS, fara a se ajunge la nici un rezultat. "In judetele Brasov, Sibiu, Olt si Vilcea problemele legate de majorarea salariilor au fost rezolvate iar in alte sase judete serviciile de ambulanta au primit asigurari din partea caselor judetene de asigurari de sanatate ca vor primi fondurile solicitate. Noi am fost vineri la CJAS si am discutat cu directorul economic, directorul general si presedintele Casei si am argumentat cererile noastre, dar ni s-a raspuns ca nu ne pot suplimenta fondurile", a declarat medicul Mihai Polinschi. Acesta a adaugat ca procentul alocat prin normele de aplicare a contractului-cadru pe anul 2000 nu ajunge nici pentru plata salariilor la nivelul actual deoarece planul pe semestrul doi este cu 15% mai mic decit cel de pe primul semestru. "Anul trecut primeam cite 1,5 miliarde de lei lunar iar acum ni se aloca aproximativ 1,1 miliarde de lei, in conditiile in care pretul carburantilor a crescut enorm iar piesele de schimb s-au scumpit si ele", a mai afirmat el.
"Am facut toate economiile posibile"
Din cauza fondurilor tot mai mici alocate de CJAS, Serviciul de Ambulanta este nevoit sa faca reduceri de personal, sa sisteze plata orelor suplimentare si sa reduca din cheltuielile de administrare.
"Am facut in ultimele luni toate economiile posibile. Am scos la pensie 14 persoane si altor 16 angajati, care sint pensionabili, le-am redus programul la opt ore pentru a-i determina sa-si faca cereri de pensionare. Angajatii nu mai primesc bani pentru orele suplimentare si nu se mai emit ordine de deplasare pentru diurne. De doua luni nu s-a mai cumparat nici o piesa de schimb pentru Ambulanta, iar acest lucru pune in pericol siguranta angajatilor de pe salvari si a bolnavilor. In magazie nu gasiti acum nici macar un bec, in conditiile in care cele mai mari urgente apar pe timpul noptii, in afara orasului", a declarat medicul Mihai Polinschi.
Salarii de mizerie pentru o munca extrem de riscanta
Angajatii de la statia de salvare, fie ca sint cadre medicale, soferi sau mecanici auto, primesc in acest moment lefuri foarte mici, in conditiile in care munca lor este destul de grea.
"Cel mai mare salariu pe care il poate avea un sofer pe ambulanta este 1.322.000 de lei. Atit primesc eu, care sint sofer profesionist de categoria I. Un coleg care are categoria a treia primeste cel mult 1.050.000 de lei. Cu atit sintem platiti pentru a goni contracronometru pe strazile orasului sau pe drumurile de tara, cu scopul de a salva vieti. In conditiile in care masinile sint reparate cu ce se poate, ginditi-va cit riscam noi si bolnavii", a spus Neculai Jalba, sofer pe ambulanta.
Rodica Buhai, moasa a Serviciului de Ambulanta, s-a aratat indignata de faptul ca un cadru medical cu aceeasi pregatire ca a ei, dar care este angajat al Spitalului Judetean primeste 2,3 milioane de lei lunar, fata de numai 1,5 milioane de lei cit este salariul sau. "Trebuie sa acord ingrijire cazurilor urgente, si practic sint nevoita sa improvizez, pentru ca nu am cele necesare, in timp ce colegele din spital au la dispozitie tot ce le trebuie, ba pe deasupra si salarii mai mari. Nu mi se pare corect", ne-a spus ea.
"Pentru munca pe care o desfasoara, angajatii Serviciului de Ambulanta primesc in plus la salariu un spor de numai 15% pentru conditii deosebite, in timp ce angajatii CJAS beneficiaza de un spor de 30% pentru «confidentialitate», iar diferenta dintre salariile lor si ale noastre este enorma", a tinut sa adauge medicul Polinschi. (Mirella AUR)

Comentarii