Tinerii crescuti in centrele de plasament nu digera munca

vineri, 15 martie 2002, 00:00
3 MIN
 Tinerii crescuti in centrele de plasament nu digera munca

Problema tinerilor care implinesc virsta majoratului si trebuie sa paraseasca centrele de plasament in care au crescut devine tot mai acuta, de la an la an. In acest moment, Directia Judeteana pentru Protectia Drepturilor Copilului (DJPDC) are in grija aproape 40 de tineri care ar fi trebuit sa iasa de mult de sub tutela sa, dar care continua sa traiasca din banii statului. Institutia judeteana de ocrotire a incercat sa gaseasca solutii pentru a nu-i arunca brusc in strada, dar tinerii se dovedesc a fi tot mai nemultumiti. DJPDC s-a confruntat in vara anului 2000 cu o problema destul de grava: 17 tineri evacuati din centrele de plasament pe motiv ca implinisera 18 ani si nu mai urmau nici o forma de invatamint, au protestat in strada si au cerut sa fie ajutati in continuare. Ca urmare, Consiliul Judetean (CJ) a dat o hotarire prin care se infiinta Centrul de primire a tinerilor, unitate care ar fi trebuit sa asigure protectie temporara pentru acestia. Initial s-a hotarit ca tinerii sa stea in centru o luna de zile, maxim doua, timp in care DJPDC sa caute locuri de munca si spatii de cazare pentru ei. De atunci a trecut un an si jumatate, iar multi dintre tineri stau inca acolo. Acestora li s-au mai adaugat altii, care au trebuit sa paraseasca centrele de plasament in vara trecuta.
In privinta identificarii locurilor de munca si a spatiilor de cazare, DJPDC a avut unele rezultate: Primaria a dat 6 garsoniere pentru 12 tineri orfani, care s-au si mutat in ele, iar DJPDC a reusit sa gaseasca locuri de munca pentru 11 tineri. Din pacate, dupa cum ne-a declarat directorul DJPDC pe probleme de ingrijire rezidentiala, Eugen Merdescu, 7 dintre cei proaspat angajati au renuntat repede la locurile de munca. Unii dintre ei au refuzat si al doilea loc de munca oferit, iar DJPDC nu va mai incerca si a treia oara sa le rezolve situatia. "Pentru ei notiunea de munca este vaga, ambigua. Li se pare ca e mult prea greu sa muncesti, ca e murdar, e zgomot sau mai stiu eu ce", a spus directorul Merdescu. Acesta a adaugat ca se fac eforturi uriase pentru a-i angaja pe acesti tineri, dar este din ce in ce mai dificil pentru ca agentii economici s-au convins cit de "meseriasi" sint si, dupa ce ai intervenit o data sau de doua ori si ai gasit intelegere, a treia oara nu mai ai curaj si s-a terminat si cu bunavointa patronului.
Alti 45 de tineri vor trebui sa paraseasca centrele peste citeva luni
Directorul Eugen Merdescu ne-a declarat ca are acum la centrele de plasament din municipiul Galati 28 de tineri cu virstele peste 18 ani si alti 5 la Tg. Bujor si Ghidigeni. La Centrul de primire tineri se afla 16 baieti si 4 fete, dar cele mai mari probleme le ridica baietii. Peste citeva luni, la incheierea anului scolar, DJPDC se va vedea in situatia de a rezolva problemele a inca 40-45 de tineri care, conform legii, nu mai au dreptul la ingrijire in centrele de plasament. Cifra nu este exacta pentru ca multi dintre cei care stiu ca se apropie momentul in care vor parasi centrul, au "grija" sa ramina repetenti. Putini sint insa cei care aleg sa-si continue studiile, desi legea le-ar permite dupa aceea sa stea in centre pina la 26 de ani. DJPDC are acum doar trei studenti care traiesc in centre. Sint insa multi cei care fac liceul la seral si care stau in institutii, desi ar putea sa se angajeze si sa se intretina singuri. "Spun ca nu pot sa-si ia un serviciu pentru ca au de invatat. Noi toti am invatat, ne-am chinuit sa terminam o scoala, unii avind serviciu si chiar propriile familii. Ei nu inteleg acest lucru si ridica pretentii pentru ca asa au fost invatati", a declarat directorul DJPDC. Acesta a adaugat ca se incearca si alte variante decit gasirea unor locuri de munca in oras, dar este greu sa-i convingi pe tinerii care au crescut in oras sa mearga la tara. "Avem citeva proiecte. Nu stim inca ce anume vom putea face. Poate o ferma agricola pentru incadrarea tinerilor. Este greu sa-i determini sa se duca la tara. Unii au familii la tara si nu vor sa se duca acolo", sustine directorul Merdescu. (Mirella AUR)

Comentarii