Tirgurile de animale sint inchise pina la mijlocul lunii viitoare

sâmbătă, 24 martie 2001, 00:00
3 MIN
 Tirgurile de animale sint inchise pina la mijlocul lunii viitoare

Pentru a impiedica aparitia unor focare de febra aftoasa, boala semnalata in numeroase tari din Europa si in Rusia, autoritatile locale au dispus luarea unor masuri, printre care si interzicerea organizarii de tirguri si expozitii de animale. Totodata, s-a interzis intrarea in tara si tranzitarea pe teritoriul judetului a animalelor care pot fi purtatoare ale virusului ce provoaca febra aftoasa. Guvernul a dat dezlegare doar pentru comercializarea mieilor, iezilor, pasarilor si purceilor de lapte, asa incit de Paste vom putea minca fara frica traditionala friptura de miel.
Directorul Directiei Sanitar-Veterinare (DSV), dr. Doina Polemis, ne-a declarat ca febra aftoasa nu este transmisibila la om, dar se raspindeste foarte repede la animale si, deoarece produce leziuni la nivelul cavitatii bucale si copitelor, animalele nu se mai pot hrani.
In Romania a aparut pentru prima data un focar de febra aftoasa in 1973, dar din 1975 aceasta boala nu a mai fost semnalata in tara. In ultima vreme, insa, foarte multe tari au anuntat ca se confrunta cu epidemii ale acestei boli, motiv pentru care s-au luat masuri drastice de "importare" a acesteia. "S-au interzis tranzitul pe teritoriul judetului si importurile de produse de origine animala si animale vii din tarile Uniunii Europene. Este vorba de bovine, ovine, caprine, porci domestici si salbatici, carne proaspata si congelata, etc. Fac exceptie laptele si produsele din lapte, conservele in ambalaje inchise ermetic, lina si pieile crude, daca sint insotite de certificate care sa ateste ca au fost tratate termic sau chimic, recunoscute de Codul International de Sanatate a Animalelor al Oficiului International de Epizootii", a declarat directorul DSV. Agentia Nationala Sanitar- Veterinara a anuntat insa ca pot fi comercializati in pietele publice miei, iezi, purcei de lapte si pasari, daca respectivii comercianti detin documentele prevazute de lege. Din pacate, galatenii nu-si pot cumpara miel pentru Paste decit din Piata Centrala, unde spatiul destinat vinzarii animalelor vii este prea mic. Prefectul Traian Mandru a cerut primarului Dumitru Nicolae sa caute solutii pentru ca in preajma Pastelui sa existe mai multe puncte de vinzare a mieilor vii.
Interdictii cu privire la comercializarea animalelor
Tirgurile din judet sint insa inchise pina la 15 aprilie. Mai mult, Inspectoratul Judetean de Politie a fost informat asupra necesitatii organizarii unor filtre de control la toate intrarile in localitatile unde se organizau astfel de tirguri. Pina acum taranii isi puteau vinde animalele martea la Cavadinesti, joia la Tecuci si Cuca, simbata la Tudor Vladimirescu si duminica la Tecuci, Draguseni, Cudalbi, Pechea, Tg. Bujor si Chiraftei.
Interdictiile privind comercializarea animalelor au fost aduse si la cunostinta consiliilor locale din localitatile situate de-a lungul frontierei cu Republica Moldova, deoarece Rusia se numara printre tarile in care s-au semnalat focare de febra aftoasa.Cu toate ca primarii au semnat de primirea informatiei privind inchiderea tirgurilor de animale, inspectorii DSV au descoperit ca in tirgul de animale de la Cavadinesti s-au vindut marti animale iar in tirgul de masini din Galati s-au comercializat duminica trecuta si animale vii. Ieri, in piata basarabenilor nu se comercializau decit pasari vii, pulpe, pipote si ficatei de pui, produse a caror vinzare nu este interzisa.
Tirgurile de animale ar putea ramine inchise deoarece nu au autorizatie de functionare
Directorul DSV, dr. Doina Polemis, a declarat ca pina la 15 aprilie, tirgurile de animale trebuie puse la punct deoarece au fost constatate numeroase nereguli. Din acest motiv, spatiile respective de comercializare a animalelor nu vor putea functiona nici dupa ridicarea interdictiei, daca nu se remediaza toate aceste probleme. Tirgurile din Baleni, Pechea si Tudor Vladimirescu au functionat pina acum fara autorizatii iar pentru celelalte nu s-au facut demersuri de prelungire a avizelor. De altfel, aceste avize nici nu ar putea fi date, in conditiile in care tirgurile sint amplasate pe terenuri insalubre, care retin apa din ploi si nu exista canalizari pentru evacuarea dejectiilor, nu sint imprejmuite si compartimentate, nu exista apa potabila pentru oameni si animale, soproane pentru adapostirea in caz de intemperii si spatii izolate pentru animalele suspectate a fi bolnave. In plus, dupa cum ne-a declarat dr. Doina Polemis, la astfel de tirguri ar trebui sa existe spatii amenajate pentru verificarea biletelor de proprietate asupra animalelor, unde sa fie acordate vize pentru transcrierea proprietatii animalelor vindute si cumparate si sa fie eliberate certificatele sanitar-veterinare. "In astfel de tirguri, animalele sint comercializate sau sacrificate fara nici un control privind provenienta si destinatia. Daca nu se remediaza acum aceste deficiente, interdictia comercializarii animalelor in aceste tirguri va ramine definitiva", a declarat directorul DSV. (Mirella AUR)

Comentarii