Tot mai multe persoane vor sa fie "parinti" pe bani

luni, 26 februarie 2001, 00:00
2 MIN
 Tot mai multe persoane vor sa fie "parinti" pe bani

Ingrijirea copiilor in centrele de plasament nu poate oferi minorilor conditii de viata comparabile cu cele din familie, in ciuda investitiilor facute de DJPDC in asemenea centre. Din acest motiv, conducerea institutiei a decis sa mareasca reteaua de asistenti maternali profesionisti, care in acest moment numara o suta de persoane. Pina in luna septembrie a anului trecut, Serviciul de ocrotire de tip familial nu avea decit cincizeci de asistenti maternali, a caror activitate s-a dovedit a fi benefica pentru copiii ingrijiti. Din luna septembrie, DJPDC a inceput sa pregateasca alti cincizeci de asistenti maternali, astfel incit la inceputul acestui an reteaua de "parinti profesionisti" cuprindea un numar de o suta de persoane.
Saptamina trecuta, DJPDC a obtinut aprobarea de la Consiliul Judetului (CJ) pentru a angaja inca o suta de asistenti maternali, asa incit in urmatoarea perioada trebuie organizate cursuri de instruire pentru acele persoane care vor fi selectate pentru angajare.
Asistentul maternal trebuie sa indeplineasca mai multe conditii
Pot deveni asistenti maternali persoanele care provin din familii bine organizate, cu sau fara copii, care nu lucreaza si doresc sa-si ocupe timpul liber cu ingrijirea unuia sau a mai multor minori abandonati.
Purtatorul de cuvint al DJPDC, Lavinia Darie, ne-a declarat ca la ultima selectie a dosarelor pentru posturile de asistent maternal au fost analizate sute de cereri, iar acum au inceput sa soseasca noi solicitanti.
"Foarte multe femei care au crescut proprii copii, acum oameni la casele lor, simt nevoia sa contribuie la cresterea unui copil orfan. Sint insa si mame care, desi au copii mici, s-ar bucura sa poata ingriji inca un copil, mai ales cind afla ca sint retribuite pentru aceasta activitate si mai ales ca in acest timp le merge si vechimea", a declarat inspectorul DJPDC.
Aceasta a declarat ca ingrijirea copiilor intr-o familie
adevarata are un efect deosebit asupra psihicului minorilor, acestia devenind mult mai comunicativi si afectuosi, iar dezvoltarea fizica este vizibil imbunatatita.
In acest moment in centrele de plasament galatene se afla 2.333 de copii, asa incit angajarea a inca o suta de asistenti maternali nu rezolva in totalitate problema minorilor orfani. Pentru viitor Guvernul are insa in vedere deschiderea unor centre de ingrijire a copiilor in care o familie sa poata ingriji 6-7 copii, astfel de centre urmind sa fie deschise in mediul rural. (Mirella AUR)

Comentarii