Greva in o suta de scoli din Iasi

luni, 03 noiembrie 2008, 23:15
4 MIN
 Greva in o suta de scoli din Iasi

In peste 100 de unitati de invatamint din Iasi activitatea didactica a fost ieri pur si simplu paralizata. Greva de avertisment la care au luat parte profesorii din Uniunea Sindicatelor Libere din Invatamintul Preuniversitar (USLIP), afiliata la FS "Spiru Haret" a insemnat pe scurt intilniri in cancelarii intre dascali, corectarea de lucrari de control, realizarea de documente scolare sau participarea la activitati sportive alaturi de unii elevi. De cealalta parte, elevii nu prea au inteles ce s-a petrecut ieri. "Nu inteleg de ce colegii de la Negruzzi, National sau Racovita au avut azi liber, iar noi nu", s-a aratat nemultumita o eleva de la Liceul "Vasile Alecsandri", suparata ca nu au protestat si profesorii ei, ca sa aiba o zi de vacanta.

Salariu net pentru un dascal cu 12 ani vechime si gradatie de merit: 1.464 lei

Pe Maria am gasit-o totusi cu ghiozdan cu tot in curtea Colegiului "Costache Negruzzi". "Noi am facut doar primele doua ore de matematica. Am ramas uimita ca atunci cind am ajuns la scoala, deja multi colegi plecau. Noi sintem clasa a opta si cred ca de aceea am invatat primele doua ore", mi-a spus Maria. Intre dascalii care au muncit ieri pentru ca n-au avut incotro, cu toate ca ar fi trebuit sa fie in greva sint educatoarele si invatatorii. Mai ales ca cei mici au fost in vacanta intrasemestriala saptamina trecuta.

La Gradinita cu program prelungit nr. 11 (GPP 11), din Copou, prichindeii erau cu totii in salile de clasa. La fel si educatoarele. "Avem copii absenti cam ca de obicei. Nu putem spune ca astazi, fiind greva au venit mai putini. Fiind vorba de copii mici, nu ii putem lasa pur si simplu, asa ca ne facem activitatile ca de obicei. Astazi de exemplu, repetam o poezie", ne-a spus doamna directoare a GPP 11, Ilinca Albu, care are in grija grupa mica.

La Liceul de Informatica si Colegiul "Costache Negruzzi", dascalii erau adunati in cancelarii. "Daca sint elevi in scoala acestia sint supravegheati. Avem doua cadre didactice din 60 care nu au fost de acord cu greva. Nimeni nu le-a impus nimic", a declarat profesorul de matematica de la Liceul de informatica, Lucian Ladunca.

Cit despre motivul pentru care face greva, s-a limitat a-mi arata fluturasul: profesor cu gradul intii si 12 ani vechime, salariu net de 1.464 de lei. "Asta in conditiile in care sint unul dintre fericitii profesori de matematica care beneficiaza de gradatia de merit. 60 de profesori de matematica din aproximativ 800 beneficiem de cele 25 de procente in plus la salariu. Gradatia de merit este de 370 de lei. Practic, fara acest plus, salariul meu ar fi fost undeva in jurul a 11 milioane de lei vechi", a spus profesorul Ladunca.

In cancelarie, la Colegiul Costache Negruzzi, in jurul orei 11.30, erau adunate ieri peste 30 de cadre didactice. Cu totii au ascultat in direct declaratia de ieri a premierului Tariceanu, care i-a invitat pe sindicalisti din nou la dialog, fara a arata ca este dispus sa renunte la pozitia sa ferma de a amina aplicarea legii de majorare a salariilor pentru profesori pina dupa alegeri.

"Este jignitor ceea ce ni se intimpla. Noi sintem cei care ii invatam pe elevii nostri ca trebuie sa respecte legile, le spunem ca se executa si nu se discuta. Ce sa le mai spunem acum?", s-a intrebat retoric profesoara de fizica a Colegiului "Costache Negruzzi", Rodica Perjoiu, aflata in greva, in cancelaria scolii. Colegul ei, Cristian Munteanu, deja s-a hotarit. "Nu dorim ca sa politizam aceasta greva, dar chiar nu am de ce sa merg la vot. Nu am cu cine sa votez. Educatia devine o prioritate nationala doar in anii electorali", spune profesorul.

Lunea viitoare vor protesta sindicalistii FSLI

In situatia de fata, dascalii nu considera greva un pas gresit. "Am fost impinsi sa facem greva, urmeaza grevele in cascada si apoi greva generala in cazul in care nu vom rezolva nimic pina pe 18 noiembrie", a precizat Rodica Pal, profesoara de istorie si liderul de sindicat de la Colegiul "Costache Negruzzi".

Profesorii asteapta acum cu sufletul la gura decizia Senatului cu privire la ordonanta de urgenta care amina aplicarea legii care majoreaza salariile profesorilor cu 50%. "Chiar daca Senatul si apoi Camera Deputatilor vor anula aceasta ordonanta, Guvernul tot poate amina aplicarea legii, astfel incit sa o lase in seama viitorului Guvern. De fapt, cred ca acolo doresc sa si ajunga. Cu toate acestea, Guvernul va trebui sa isi asume o greva generala", a declarat liderul zonal al USLIP, Laviniu Lacusta.

Sindicalistii spun ca cele doua cai de tergiversare in cazul in care ordonanta de aminare va fi desfiintata de Parlament sint o noua sesizare la Curtea Constitutionala care sa aiba ca obiect aceasta ordonanta sau emiterea pur si simplu a unei noi ordonante de aminare a legii de majorare cu 50% a salariilor.

Greva de ieri a fost prima dintr-o serie mai ampla de actiuni de protest. Profesorii din cadrul Aliantei Sindicale "Gheorghe Asachi" au programata greva de avertisment luni, 10 noiembrie. In judetul Iasi sint 9.500 de cadre didactice si aproximativ 1.000 de cadre didactice auxiliare, iar efortul bugetar pentru majorarea salariilor cu 50% ar fi de 44 de milioane de lei, lunar, fata de 32,5 milioane de lei, cum a fost pentru luna septembrie.

Comentarii