Gripa porcina se extinde periculos la Iasi

marți, 30 iunie 2009, 22:01
5 MIN
 Gripa porcina se extinde periculos la Iasi

Numarul cazurilor de gripa porcina de la Iasi creste ingrijorator, ajungind la sapte. Pe linga cei doi adolescenti britanici identificati initial ca avind virusul, au mai fost confirmati prin examene de laborator inca patru britanici, dar si o adolescenta romanca, locatara a Centrului de Plasament "Ion Holban", situat linga Spitalul de Recuperare. Toti au fost internati sub supraveghere medicala la Spitalul de Boli Infectioase.

Desi simptomele sale nu pareau sa puna prea mari probleme, fata romanca a fost internata si i s-au prelevat probe care au fost trimise la Bucuresti. In urma analizarii tuturor probelor luate initial de la toti cei expusi la virus, au fost confirmate inca cinci cazuri. Medicii spun ca exista mari sanse ca numarul de infectati sa nu mai creasca. Cei doi tineri britanici internati de duminica se simt bine.

Eleva acuza dificultati la inghitit

O adolescenta de 15 ani a fost internata ieri la Spitalul de Boli Infectioase dupa ce s-a plins ca manifesta simptome de gripa porcina. Fata acuza dificultati la inghitit si spunea ca nu se simte bine. "Pacienta nu prezenta febra, insa acuza o stare generala proasta. Am decis ca este mai bine sa o internam sub supraveghere medicala. Au fost prelevate apoi probe si au fost trimise la Bucuresti, pentru a vedea daca este vorba de un nou caz de gripa porcina", a declarat prof.dr. Carmen Dorobat, managerul spitalului.

Adolescenta este o persoana cu handicap locomotor care locuieste in centrul de plasament de aproximativ sapte ani. Aici a fost adusa de catre parintii sai, care locuiesc in Roman. In tot acest timp insa fata nu a mai fost vizitata de nimeni din familia ei. Adolescenta face parte din cei 27 de elevi care au intrat in contact direct cu membri ai delegatiei britanice sosite la Iasi pe 25 iunie.

In cursul zilei de ieri s-a primit confirmarea ca fata are gripa porcina. "Patru dintre persoanele infectate fac parte din grupul de cetateni englezi care a venit in urma cu o saptamina la Iasi pentru a participa la un proiect social, iar cel de-al cincilea este un copil din Centrul de plasament. Toti sint contacti ai celor doua persoane care au fost depistate ieri (n.r., alaltaieri) cu virusul A/H1N1. Starea de sanatate a acestora este buna", se precizeaza si intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Partea buna: o comunitate izolata

Ceilalti copii din centrul de plasament, alaturi de membrii delegatiei britanice, se afla in continuare izolati in centrul de plasament. "Se incearca evitarea contactului cu exteriorul. Pot iesi totusi in curte, se joaca, fac diverse exercitii. Din fericire, daca se poate spune asa ceva, boala a aparut intr-o comunitate care poate fi controlata si monitorizata usor", a declarat Tiberiu Bantas, purtatorul de cuvint al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Iasi.

Persoanele din cadrul grupului britanic sint in continuare izolate la un etaj al centrului, doar doua infirmiere avind contact direct cu ei. De altfel, personalul medical angajat al centrului monitorizeaza permanent toate persoanele care au intrat in contact cu cei care s-au imbolnavit de gripa porcina si au necesitat spitalizare. Tot personalul care lucreaza acolo foloseste echipament de protectie.

Incubatie de 7 zile

Pe de alta parte, medicii spun ca exista sanse foarte mari ca focarul de gripa porcina sa nu se extinda. Avind in vedere ca perioada de incubatie a bolii este de aproximativ sapte zile, daca in urmatoarele doua zile nu mai apar cazuri noi este posibil sa nu mai apara deloc. "Cei doi pacienti initiali au manifestat simptome aproape imediat de la venirea la Iasi. Perioada de incubatie in caz de transmitere a bolii este de sapte zile, deci, daca ar mai fi persoane infectate, ar trebui sa apara acum. Daca nu apare nimic in termen de sapte zile de la contactul dintre bolnav si alte persoane, atunci se poate iesi din carantina de la centrul de plasament", a mai spus prof.dr. Dorobat.

De asemenea, gripa porcina are sanse mici sa se transmita daca nu este vorba de un contact prelungit cu o persoana bolnava. "Daca nu mai apare nimic pina miine (n.r. azi), la sapte zile de la venirea la Iasi a delegatiei britanice teoretic probabilitatea de a mai aparea cazuri se reduce foarte mult. In acelasi timp, foarte redusa este si probabilitatea ca boala sa se transmita pe strada. Trebuie sa fie o incapere inchisa in care un bolnav cu un sanatos sa petreaca mai mult timp impreuna", a adaugat dr. Vasile Cepoi, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi.

Personalul care lucreaza in centrul de plasament are posibilitatea de a pleca acasa, insa i s-a recomandat sa intre in contact cu cit mai putine persoane si sa se prezinte la medic la aparitia oricaror simptome. De asemenea, in pavilionul din spital unde sint internati adolescentii s-a interzis accesul vizitatorilor, iar personalul medical poarta echipament de protectie. Adolescentii vor mai ramine in spital cel putin inca cinci zile. Dupa aceasta perioada vor fi luate din nou probe si vor fi trimise la un nou control la Bucuresti. Conform medicilor, starea lor este buna in acest moment. Numarul cazurilor de infectare cu virusul gripal A/H1N1 inregistrate in Romania pina in momentul de fata se ridica la 33.

O tragedie este posibila doar in cazul celor cu imunitate foarte scazuta

Conform specialistilor, gripa porcina se manifesta diferit in functie de fiecare pacient in parte. In general, simptomele clinice sint asemanatoare cu cele ale gripei sezoniere umane, in functie de fiecare pacient in parte manifestindu-se asimptomatic sau mergind pina la pneumonie severa ori chiar deces. Astfel, persoana bolnava poate prezenta febra, oboseala, inapetenta, tuse, durere in git. Unele persoane infectate cu gripa porcina au avut si stari de voma si diaree.

Impactul asupra pacientilor este dificil de prevazut, pentru ca depinde de virulenta virusului, existenta imunitatii populatiei, protectia data de anticorpii dezvoltati in urma gripei sezoniere si alti factori ce tin de gazda. "A fost vorba pina acum de persoane fara alte probleme medicale si cu o buna imunitate. Daca ar fi fost, de exemplu, sa apara virusul in cazul unor persoane infectate cu HIV/SIDA, care au o imunitate foarte scazuta, ar fi fost probabil o tragedie",a  declarat dr. Cepoi.

Comentarii