Guvernul intra cu bardita in organigrama Primariei

duminică, 16 august 2009, 22:11
4 MIN
 Guvernul intra cu bardita in organigrama Primariei

Posturile din administratia publica locala ar urma sa fie reduse drastic. Negocieri foarte importante se duc in aceasta perioada intre reprezentanti ai autoritatilor locale si ai Guvernului. Pina pe data de 15 septembrie ar trebui prezentat un set de criterii dupa care sa se calculeze necesarul de personal al fiecarei primarii in parte. Cifrele neoficiale prezentate ieri sint extrem de dure. Sute si chiar mii de angajati din judet ar urma sa isi piarda locul de munca. Masurile insa ar urma sa aduca economii insemnate la bugetul de stat. Municipalitatea ieseana ar urma sa fie cea mai afectata autoritate locala din judet. Conform algoritmului vehiculat ieri, din cei aproximativ 770 de angajati ar urma sa mai ramina doar 250. Primarul Gheorghe Nichita sustine ca acest lucru nu va fi posibil. Edilul confirma totusi discutiile privind stabilirea unor criterii de stabilire a numarului maxim de angajati din administratia locala.

Primaria Iasi ar ramine cu o treime din angajati

Descentralizarea administratiei publice locale si restructurarea personalului din acest domeniu au fost principalele teme de discutie de la o ultima intilnire a reprezentantilor Guvernului cu cei ai autoritatilor locale. Oficial, nu au fost avansate date concrete ale intilnirii de la Busteni. Neofial insa se discuta deja de reduceri masive de personal de la toate palierele administratiei publice locale. Conform agentiei de presa NewsIn, Primaria Generala a capitalei ar trebui sa-si reduca personalul bugetar cu 60%. "Daca in acest moment Primaria Municipiului Bucuresti are aproximativ 1.060 de angajati, numarul acestora ar trebui sa se reduca la aproximativ 400. In ceea ce priveste sectoarele municipiului Bucuresti, numarul optim de functionari cu care acestea ar putea functiona este de 180 de angajati", se arata intr-un material "NewsIn". Pe baza acestor date se poate aprecia si numarul de angajati considerat optim de guvernanti pentru municipalitatea ieseana. Iasul se poate compara din punct de vedere al populatiei cu un sector din Bucuresti. Astfel, ar avea din start 180 de angajati. In capitala insa exista si Primaria Generala. Astfel, municipalitatea ieseana ar avea si un numar de angajati aflati la Bucuresti la Primaria Generala, numar aferent unuia din cele sase sectoare. Astfel, numarul total de angajati de la Primaria Iasi ar urma sa fie de aproximativ 250. Acelasi principiu se poate aplica foarte bine in cazul tuturor marilor orase din tara. "Nu s-au stabilit cifre la aceasta intilnire de la Busteni. Eu sint in concediu, dar am discutat cu primarul Tudor Pendiuc, primarul de la Pitesti. El a participat la sedinta. Sint aceleasi discutii pe care le stiu si eu. Intii trebuie stabilite niste standarde de calitate, apoi un standard de cost. Apoi se poate discuta despre numarul angajatilor. S-au observat la nivelul Guvernului unele diferente mari intre autoritatile locale. Adica, exista diferente mari ca numar de angajati in unitati administrative comparabile. Acum se doreste identificarea unor criterii dupa care sa se stabileasca un numar de angajati optim pentru o primarie. Aceste criterii vor tine cont de populatia deservita de acea autoritate locala, de teritoriul administrat si chiar de serviciile oferite. Nu poti sa impui chiar orice, fara sa iei in calcul astfel de situatii", a explicat primarul Gheorghe Nichita.

"Putem renunta la oameni, dar sa suplimenteze ei"

Conform lui Nichita, termenul de finalizare a acestui set de criterii este 15 septembrie. Pina atunci ar urma sa mai fie organizate citeva intilniri intre reprezentanti ai autoritatilor locale si ai Guvernului. "La noi lucrurile stau foarte bine. Avem un numar total de posturi de 1.049 si aproape 770 de angajati. Dintre acestia, 471 sint functionari publici, restul fiind personal contractual. La nivel national noi stam cel mai bine. Avem cei mai putini oameni in aparatul propriu. Avem insa foarte multi angajati la directii cu personalitate juridica, care se autofinanteaza. Aceste directii nu depind in totalitate de noi. Daca vor fi probleme, este posibil ca la aceste unitati sa se faca o serie de analize pe baza unor criterii de performanta, a nivelului de investitii realizat. Avem si Politia Comunitara in aceasta situatie. Daca vor, putem renunta la oameni, dar sa suplimenteze ei. Nu poti sa te joci cu siguranta publica", a explicat Nichita. Edilul sustine ca deocamdata nu se pune problema modificarii unor legi sau regulamente pentru a reduce imediat numarul de angajati din sistemul autoritatilor locale.

Nici primariile din comune nu ar scapa de fixarea unui numar maxim de angajati. Astfel, comunele cu pina la 1.500 de locuitori ar urma sa fie aiba 12 angajati la Primarie, iar cele cu o populatie cuprinsa intre 1.500 locuitori si 3.000 locuitori, un numar maxim de 14 functionari. Conform acelorasi surse vehiculate in presa centrala, o primarie a unei comune cu o populatie cuprinsa intre 3.000 locuitori si 5.000 locuitori ar urma sa aiba 16 angajati. Localitatile mai mari, cu o populatie cuprinsa intre 5.000  si 10.000 locuitori, ar urma sa aiba la primarii 21 de angajati. Inca trei salariati vor putea sa angajeze primariile care administreaza localitati cu o populatie cuprinsa intre 10.000 si 20.000 locuitori. De exemplu, comuna Miroslava are o populatie de aproximativ 9.500 de locuitori. In organigrama primariei sint trecuti 61 de angajati, din care ar urma sa ramina doar 21, adica aproximativ o treime. In functie de marime, primariile din orasele mici vor putea avea 35, 45 sau 60 de angajati. In functie de marimea judetului, aparatul propriu al unui consiliu judetean ar urma sa fie cuprins intre 120 si 180 de salariati. Acum, la Consiliul Judetean Iasi exista aproximativ 200 de angajati.

Comentarii