Hackerul despre atacurile la Pentagon: „A fost din joaca”

luni, 23 martie 2009, 22:59
3 MIN
 Hackerul despre atacurile la Pentagon: „A fost din joaca”

Eduard Mindru nu tine minte sa fi intrat pe serverele Pentagonului si ca, daca a facut-o, totul a fost din joaca. Asta sustine hackerul acuzat de americani ca le-a spart serverele si le-a furat parolele. El a facut aceste declaratii in speranta ca judecatorii il vor lasa in libertate.

"Sint acuzat ca am accesat un server din SUA, respectiv cel al Departamentului Apararii. Nu am vrut sa creez nici un prejudiciu acestei institutii. Este posibil sa fi intrat pe serverul respectiv, insa doar intimplator. Tin sa afirm ca nu detin astfel de cunostinte, pentru a accesa acel server. Nici macar nu mai tin minte daca l-am accesat. Nu am cursuri de specialitate in ce priveste computerele, care sa-mi permita sa efectuez o asemenea operatiune. Daca s-a petrecut acel lucru, a fost intimplator", a declarat ieri Eduard Mindru.

S-a laudat pe messenger

"Am folosit acele programe dintr-o joaca, pentru mine e un hobby. Daca as fi observat ca este vorba despre Departamentul Apararii din SUA, nu as fi intrat pe acel server. Am o pasiune pentru programul de operare Linux, insa imi pare rau ca am ajuns in aceasta situatie. In orice caz, din cite imi amintesc eu, programele folosite de mine sint publice, pentru oricine are acces la internet. Doresc sa fiu cercetat in stare de libertate pentru a-mi putea continua studiile de master, la care sint inscris", a precizat Eduard Mindru.

Intrebat de catre procuror daca a transferat date de pe serverul Departamentului de Aparare al SUA pe calculatorul sau, tinarul a sustinut ca nu a facut acest lucru, dar ca e posibil ca informatiile sa fi ajuns automat pe adresa lui. "Nu am cunostinta sa fi transferat date din eventualele arhive accesate, dar e posibil ca acele informatii sa fi ajuns automat in memoria calculatorului meu", a spus Mindru.

La rindul ei, avocata Claudia Ciofu a incercat sa le arate magistratilor ca nu exista dovezi concrete la dosar care sa arate ca tinarul este autorul faptei. "In dosar e vorba despre un e-mail setat automat pentru a primi informatii de pe acel server. Procurorii nu au reusit sa stabileasca legatura directa intre clientul meu si serverele din SUA. Clientul meu a recunoscut ca a intrat pe serverele din Japonia, insa anchetatorii nu au stabilit concret daca el a intrat si pe cele din SUA. Putea oricine sa acceseze datele respective, la fel de bine cum putea oricine intra pe o adresa de e-mail. Oricine are cunostinte in acest domeniu poate pune un virus de tip troian. Procurorii au aratat ca, din discutiile sale pe messenger, reiese ca s-ar fi laudat in fata prietenilor ca ar fi spart serverul respectiv. Daca am ajuns sa ne bazam pe astfel de dovezi la arestarea unui om… De fapt, clientul meu a invatat sa utilizeze programele respective de la cunostinte facute pe internet, deci oricine putea sa le utilizeze. Si, chiar daca detinea acele programe, asta nu insemna ca le-a folosit cu buna stiinta impotriva serverului respectiv. S-a vorbit despre vinzarea unor parole, dar parolele se schimba in astfel de situatii, cind apare vreun intrus sau vreun virus, tocmai pentru a proteja serverul", a sustinut avocata Claudia Ciofu.

Avocata: "Exista criminali in libertate"

Aceasta a adaugat ca Eduard Mindru a fost arestat preventiv in mod nelegal, deoarece, la ora prezentarii sale in fata instantei, ordonanta de retinere ar fi expirat, fapt contrazis de procurori. In plus, avocata ieseana a aratat ca, in situatii similare, alte persoane din Romania au fost cercetate in stare de libertate.

"Exista invinuiti de trafic de persoane sau de tentativa de omor care sint cercetati in stare de libertate. Nu vad de ce clientul meu, care nu este acuzat de comiterea unei infractiuni cu un grad ridicat de pericol public, nu poate fi cercetat in stare de libertate, eventual cu interdictie de a parasi tara", a precizat Ciofu. Aceasta a mai tinut sa mentionize ca nu i s-a parut normal ca Ryan Pittman, expert american din partea Pentagonului, precum si un coleg al acestuia, sa participe la perchezitia domiciliara efectuata la locuinta mamei lui Eduard Mindru.

Totusi, judecatorii nu au fost impresionati de aceste argumente, hotarind ca tinarul sa ramina dupa gratii. Anchetatorii au aratat ca ieseanul a comis infractiunea in cursul anului 2006, folosindu-se de servere din Japonia si reusind sa obtina acces la informatii confidentiale ale Departamentului de Aparare al SUA. Prejudiciul a fost estimat la valoarea de 35.000 de dolari americani.

Comentarii