Hocus-pocus cu 19 voturi la Mitropolie

joi, 28 februarie 2008, 01:45
5 MIN
 Hocus-pocus cu 19 voturi la Mitropolie

Alegerile pentru noul mitropolit al Moldovei si Bucovinei desfasurate saptamina trecuta la Iasi au fost contestate. Surse oficiale din cadrul Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor spun ca PS Calinic Botosaneanul, unul dintre cei nominalizati la scaunul de mitropolit, a depus luni o contestatie la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, exprimindu-si astfel nemultumirea fata de felul in care s-au desfasurat alegerile in Adunarea Eparhiala simbata trecuta. Desi nici Mitropolia si nici Patriarhia nu au confirmat oficial depunerea unei contestatii din partea PS Calinic, Patriarhul PF Daniel a dispus constitutirea unei comisii de renumarare a voturilor. Ierarhia se mentine insa aceeasi. Pentru moment, parintele Calinic a fost scos din cursa electorala. Potrivit unor surse oficiale din adunarea eparhiala, chiar daca se mentine ierarhia, el acuza faptul ca excluderea sa de pe lista candidatilor contravine statutului BOR.

 

"Patriarhul Daniel l-a intrebat la un moment dat pe PS Calinic: Pe asta cum il punem? La toti trei sau la unul?"

Adunarea Eparhiala a Moldovei si Bucovinei s-a intrunit simbata pentru a desemna cei doi candidati pentru Mitropolia Moldovei. Intr-o prima etapa, PF Daniel le-a prezentat clericilor si mirenilor rezultatele Sinodului mitropolitan reunit cu o zi inainte. Conform acestora, pe primele doua locuri erau situati PS Casian, episcopul Dunarii de Jos si PS Ioan Selejan, episcopul Covasnei si Harghitei, cu un numar egal, de cite patru voturi. Fiecare membru al Adunarii a primit apoi cite un buletin de vot, pe care erau nominalizati cei doi candidati, la care clericii si mirenii mai puteau adauga sau nu inca doua propuneri.

Dupa totalizarea buletinelor de vot, s-a stabilit initial urmatorul punctaj: PS Ioan Selejan cu 30 de voturi, PS Casian cu 25 de voturi si PS Calinic Botosaneanul cu 22 de voturi. Au mai primit cite un vot IPS Nifon, arhiepiscop al Tirgovistei, IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului si IPS Nicolae, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane din cele doua Americi. Nici un vot nu a fost anulat, fapt confirmat si de cei care au asistat simbata la numararea voturilor, Dumitru Teodorescu, delegat din partea Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor si Aurel Goras, protopopul de Cimpulung Moldovenesc.

„Secretarul comisiei, preotul prof. Ioan Mihoc, le scotea din urna si patriarhul Daniel le desfacea. Patriarhul Daniel se afla intre IPS Pimen si PS Calinic. Chiar s-au consultat de mai multe ori. Patriarhul Daniel l-a intrebat la un moment dat pe PS Calinic: „Pe asta cum il punem? La toti trei sau la unul?", isi aminteste preotul Aurel Goras.

S-a stabilit apoi ca doar primii doi clasati, respectiv PS Ioan si PS Casian vor participa in alegerile finale ale Sfintului Sinod. Desi conform noului statut BOR, Adunarea Eparhiala mai putea completa lista intocmita initial de Sinodul mitropolitan cu alti doi candidati, s-au luat in considerare doar primii doi clasati, fiind exclus astfel din lista PS Calinic Botosaneanul, aflat la o distanta de numai trei voturi de PS Casian.

Surse oficiale spun ca el a depus luni o contestatie la Mitropolia Moldovei si Bucovinei, dar adresata Sfintului Sinod, in care acuza nereguli la numararea voturilor si interpretarea restrictiva a noului statut BOR in defavoarea sa. Conform acelorasi surse, PS Calinic considera ca ar fi trebuit si el, potrivit Statutului BOR, inclus pe lista inaintata ulterior Sinodului BOR.

In noul Statut BOR este prevazut ca „lista de candidati pentru alegerea de mitropolit intocmita de Sinodul mitropolitan poate fi completata prin consultare deschisa urmata de vot secret consultativ cu doua nume dintre ierarhii eligibili, care au obtinut cele mai multe voturi".

Vicentiu Ploiesteanu, desemnat sa numere iar voturile

Oficial, nimeni nu confirma depunerea contestatiei. PS Calinic Botosaneanul, contactat telefonic, a refuzat sa vorbeasca despre acest subiect. Purtatorul de cuvint al Patriarhiei a declarat ca nu exista nici o astfel de contestatie depusa la Bucuresti: „Am verificat si nu exista asa ceva", a declarat preotul Constantin Stoica.

Purtatorul de cuvint al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, preotul Constantin Sturzu, declara si el acelasi lucru: „Personal, nu stiu de depunerea unei contestatii. Scrisoarea celor 500 de intelectuali care il sustin pe PS Calinic este de acum o luna de zile", afirma acesta.

In urma cu aproximativ o luna, 500 de intelectuali enoriasi in judetele care apartin de Mitropolia Moldovei si Bucovinei au inaintat o scrisoare adresata patriarhului Daniel in care il sustin pe PS Calinic Botosaneanul. „Au semnat scrisoarea intelectualii din judetele Iasi, Botosani, Neamt si Suceava. I-am solicitat patriarhului Daniel sa ia in atentie alegerea lui PS Calinic ca mitropolit al Moldovei si Bucovinei, avind in vedere ca este un ierarh deosebit si un om al locului. Scrisoarea noastra nu are nici o legatura cu acuzatiile de fraudare a alegerilor, in legatura cu care nu stim nimic", a mentionat Dumitru Radauceanu, fost membru al Consiliului National Bisericesc si al Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Iasilor.

Desi nu confirma depunerea unei contestatii, patriarhul Daniel a dispus infiintarea unei comisii de reanalizare a voturilor, in frunte cu preasfintitul Vicentiu Ploiesteanul – secretarul Sfintului Sinod, comisie alcatuita din cancelaria Sfintului Sinod. In urma constituirii acestei comisii, s-a admis de aceasta data existenta unor nereguli.

Buletine nule

In mod surprinzator, desi simbata nu s-au constatat voturi nule, comisia condusa de Vicentiu Ploiesteanu a depistat sase buletine de vot in neregula. „S-a constatat existenta unor buletine de vot nule, intrucit pe acestea nu era bifat numele nici unui candidat. Renumararea voturilor valabil exprimate a confirmat totusi ca majoritatea voturilor a fost intrunita  de catre PS Ioan al Covasnei si Harghitei si PS Casian al Dunarii de Jos", se specifica in comunicatul trimis ieri de Centrul Eparhial Iasi.

Practic, pe cele sase buletine, era scris numele celor trei candidati, fara a fi insa si bifate. Anularea lor a atras dupa sine scaderea a cite sase voturi la fiecare candidat. PS Casian a mai pierdut un vot deoarece pe un buletin nu se intelegea daca semnul din dreptul numelui era un vot sau o taietura. Adica, in total, „au disparut" 19 voturi.

Astfel, rezultatele de ieri sint: PS Ioan Selejan – 24 voturi, PS Casian – 18 voturi, PS Calinic – 16 voturi. Cit priveste acuzatiile acestuia din urma privind interpretarea restrictiva a Statutului, in sensul ca lista finala cu candidati trimisa Sfintului Sinod al BOR nu include si numele sau, ci doar pe primii doi clasati, Mitropolia are si aici un raspuns: lista candidatilor „poate fi completata", deci nu este obligatoriu.

In plus, rolul Adunarii Eparhiale este strict consultativ, ultimul cuvint avindu-l Sfintul Sinod. „Exista un al treilea moment in care lista de candidati poate fi completata, ti anume in sedinta Sfintului Sinod de dinaintea alegerilor propriu-zise", se mai spune in comunicatul trimis de Centrul eparhial Iasi.

Comentarii