10 milioane lei pentru fiecare cadru didactic, luna viitoare

sâmbătă, 07 ianuarie 2006, 00:00
3 MIN
 10 milioane lei pentru fiecare cadru didactic, luna viitoare

Buzunarele dascalilor ieseni se vor umple cu bani luna viitoare. Cadrele didactice din Iasi, membre de sindicat, vor primi, in medie, cite 10 milioane lei net din recalcularea salariilor pe ultimii trei ani. Teoretic, in toata aceasta perioada, dascalii au fost „furati” la salariu prin neincluderea, in salariul de baza al functiei, a mai multor sporuri si indemnizatii. Pentru a primi banii inapoi, dascalii au dat in judecata Ministerul in 2004 si au cistigat. Acum, scolile mai asteapta doar sa le fie umplute conturile.
Scolile au facut deja statele de plata
Cadrele didactice care vor avea prioritate in primirea banilor proveniti din recalcularea salariilor din 2001 pina in 2004 vor fi membrii de sindicat. In aceasta situatie s-ar afla aproximativ 7.000 de dascali, adica cei inscrisi in Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI) si Federatia „Spiru Haret”, din totalul celor 10.000 de cadre didactice din judet. „La negocierile de pe perioada grevei din noiembrie s-a decis ca aceste sume de bani sa fie date chiar in februarie membrilor din sindicatele care au cistigat deja procesele pentru recalcularea salariilor cu Ministerul Educatiei”, a spus ieri Violeta Amariei, liderul judetean al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI). Astfel, membrii de sindicat ar urma sa primeasca in februarie, in medie, cite 10 milioane lei net. „Suma variaza insa de la dascal la dascal, in functie de indemnizatiile pe care acesta le are. Un cadru didactic va lua intre 10 si cel mult 25 de milioane lei brut”, a completat Violeta Amariei.
Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) spun ca sumele restante din salariile dascalilor sint deja calculate in fiecare scoala. „Am intocmit o macheta de calcul, care cuprinde toate drepturile salariale ale cadrelor didactice, luind de asemenea in considerare si rata inflatiei. Pe aceasta macheta, scolile au facut calcule pentru fiecare profesor in parte”, a spus ieri Camelia Gavrila, sefa ISJ. Aceasta a adaugat ca, pentru a ajunge banii in buzunarele dascalilor, este nevoie ca Ministerul Educatiei sa elibereze aceste sume in conturile scolilor. In ceea ce-i priveste pe dascalii care nu sint membri de sindicat, acestia isi vor primi si ei banii din recalcularea salariilor. Restituirea insa se va face esalonat, pe 35 de luni, sumele fiind adaugate echilibrat, la fiecare salariu, incepind tot cu luna februarie, dupa cum prevede protocolul incheiat intre sindicalisti si reprezentantii Ministerului in urma grevei din noiembrie.
Procesele au inceput in 2004
Recalcularea salariilor dascalilor s-a facut dupa ce, in 2004, sindicalistii din aproape toata tara au actionat in instanta Ministerul cerind ca in salariul de baza al functiei sa fie adaugate sporurile de solicitare neuropsihica, de stabilitate, cel pentru titlul de doctor, gradatia de merit si indemnizatia de dirigentie. Toate acestea erau deja prevazute in Statutul Cadrelor Didactice inca din 1997, insa Ministerul emisese pentru perioada 2001-2004 o grila de salarizare gresita. In procesele intentate de sindicalisti, un argument a fost chiar o hotarire a Ministerului de includere a sporurilor amintite in salariul de baza al functiei, incepind cu luna octombrie 2004. La momentul respectiv, sindicalistii au constatat ca, prin includerea sporurilor amintite, salariile lunare le-au fost marite cu aproximativ 5%. Teoretic, acest procent le-a fost „furat” din leafa dascalilor prin calculul gresit timp de ani de zile. (Marinela RATA)

Comentarii