13 fantome s-au aciuat la Consiliul Judetean

luni, 20 februarie 2006, 00:00
4 MIN
 13 fantome s-au aciuat la Consiliul Judetean

Cele 13 persoane care ar trebui sa eficientizeze activitatea politiei si sa stabileasca o relatie mai buna intre ieseni si politisti sint: seful IPJ alaturi de un alt politist, un subprefect si un reprezentant al serviciilor comunitare de paza si ordine, ca membri de drept, sase consilieri si trei membri ai comunitatii, ca membri alesi. Desi ar trebui sa se intilneasca lunar, de la inceputul anului nu au reusit inca aceasta „performanta” pe motiv ca IPJ nu avea un sef cu acte in regula. „S-a aminat intrunirea pina cind Liviu Zanfirescu a devenit sef al IPJ dupa destituirea lui Gheorghi Plai. Sigur saptamina viitoare Autoritatea Teritoriala de Ordine Publica (ATOP) se va intruni in sedinta”, a spus Liviu Simiuc, secretar la compartimentul de Relatii cu Publicul al ATOP. In schimb, salariul le-a mers, respectiv 10% din salariul sefului CJ, adica 4,7 milioane lei brut. „Nu ne-am intilnit cu totii, dar unii membri au avut activitati cu Societatea Civila. Ideea e ca nu s-a stat, deci asta e problema de forma, nu de fond”, incearca consilierul judetean Eugen Ticau sa explice chiulul de la sedinta din ianuarie. Subprefectul Florin Ungureanu se exclude de pe lista celor care au incasat bani, din cauza faptului ca legea nu i-o permite. „Eu nu ridic bani din casierie pentru ca ar fi incompatibil cu statutul meu de functionar public”, a afirmat Ungureanu.
Planuri festiviste ca pe vremea lui Ceausescu
Deoarece nu si-au stabilit prioritatile pe anul 2006, i-am intrebat pe membrii ATOP care le-au fost realizarile pe anul 2005 dupa planul stabilit la sfirsitul anului 2004. „S-a hotarit tirziu acest plan, pentru ca nu exista un sef al ATOP, si de abia in februarie a fost votata Luminita Iordache”, a inceput Liviu Simiuc. Proiectul a fost structurat pe 5 sectiuni in care se urmarea scaderea cu 5% infractiunilor din mediul urban, cu 10% in cel rural, a accidentelor de circulatie pe sectorul Iasi – Tg. Frumos cu 10%, a numarului de reclamatii ale cetatenilor impotriva politistilor cu 50%. Cireasa de pe tort era reprezentata de cresterea gradului de incredere a populatiei in politie si alte institutii ale statului la nivel judetean cu 5%. S-au obtinut rezultatele dorite? Urmariti ce raspunsuri s-au dat.
„Nu am asigurat un feed-back”
„S-a reusit atragerea de fonduri in valoare 10 milioane lei si organizarea unui concurs sportiv pentru minori in cartiere in scopul promovarii manifestarilor care sa ii motiveze in a nu alege infractionalitatea in locul unei vieti normale”, a spus Luminita Iordache. „A fost totul facut cu mult suflet, am stat de vorba cu acei tineri si sintem foarte multumiti de modul cum a fost organizat”, a precizat consilierul judetean Eugen Ticau. In planul care viza scaderea infractionalitatii mai erau in proiect si o serie de demersuri pe linga CJ pentru eliminarea bisnitei din piete, dar in acest domeniu lucrurile s-au oprit la stadiul de dorinta. „Inca asteptam un raspuns la demersurile catre MAI pentru suplimentarea efectivelor de politisti cu un numar de 50”, a mai spus Luminita Iordache. Pentru ca viata sa fie mai dulce cu 5% la sate, ATOP-istii aveau de gind sa ia la rind comunele iesene si sa stea de vorba cu primarii si cu oamenii, pentru recomandari, respectiv ascultarea doleantelor taranilor. „Am avut noua intilniri cu primarii din mai multe comune si am luat la cunostinta de problemele zonelor. Am facut recomandari si demersuri pentru cresterea sigurantei la sate, cum ar fi angajarea de paznici comunali”, a explicat sefa ATOP. S-a intimplat ceva? „Nu am asigurat un feed-back si acesta este un aspect in care se vor face pasi”, i-a scuzat Liviu Simiuc pe membrii ATOP. In legatura cu circulatia rutiera, membrii ATOP par sa-si fi uitat propriul „plan. „Nu s-a facut nici o adresa scrisa pentru asigurarea unui iluminat mai bun in zonele vizate, adica de la Letcani la Ion Neculce”, a mai spus Simiuc.
„Nu am avut intilniri cu cetatenii prin cartiere”
In ceea ce privese relatia cu cetatenii, ATOP nu a reusit sa se faca cunoscuta. Pe tot parcursul anului trecut doar patru ieseni li s-au adresat, chiar daca au sediul la CJ, deci in mijlocul orasului. „Chiar daca nu vine Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed, asa ca ne-am dus noi la oameni”, a spus repede consilierul Eugen Ticau. Desi isi propusesera sa apara la telvizor si la radio pentru a se face cunoscuti, ATOP-ul, ca institutie, nu a iesit la rampa niciodata in aceste mijloace de informare in anul trecut. „Nu am avut intilniri cu cetatenii prin cartierele Iasului, dar in 2006 vom face acest lucru. Vom incerca sa aparem mai pregnant in presa”, a promis Luminita Iordache. Subprefectul Florin Ungureanu a gasit compensatia pentru acest aspect in intrunirile de cartier ale partidelor. „Membrii ATOP care au participat la sedintele partidelor lor au expus la intrunirile noastre problemele oamenilor din oras”, a declarat Florin Ungureanu in incercarea disperata de a justifica necesitatea ATOP-ului. Ramine de vazut pentru cine este o „necesitate” ATOP. Din datele prezentate chiar din sinul ATOP se pare ca singura atributie a acestui organism, infiintat de altfel prin lege in toate judetele, este cea de a plati, lunar, fiecarui membru, cite 4,7 milioane lei brut. (Dan MAXIM)

Comentarii