150 de hoti au iesit la vinatoare in cartiere

vineri, 15 aprilie 2005, 23:00
3 MIN
 150 de hoti au iesit la vinatoare in cartiere

Cu ochii mari cit cepele, amabili sau pusi pe harta, pustani sau trecuti de prima tinerete, „vinatorii” de portofele au pus monopol pe strazile Iasului. Este de ajuns sa te invirti 10 minute in zonele aglomerate cu tonete sau sa te plimbi citeva statii cu tramvaiul, ca-i recunosti dintr-o privire. Se foiesc de colo-colo si, la momentul oportun, dau atacul. Desi cei patru politisti de la compartimentul „Furturi din buzunare” fac razii aproape zilnic in zonele animate de populatie din oras, hotii ies parca din pamint. Chiar daca intr-un tirziu multi dintre ei ajung in spatele gratiilor, locul lor este luat de altii, „invatacei”, pina la disparitia de pe „piata” a „profesorilor”. Oamenii legii apreciaza ca numarul hotilor de buzunare care misuna la ora actuala pe strazile orasului ajunge la circa 150, iar cei mai experimentati dintre ei si-au facut cartel, pentru a scapa din vizorul politistilor.
Invazie de plingeri
Zilnic, sectiile de politie sint invadate de plingeri ale pagubitilor. Conform politistilor, zonele cele mai „periculoase” din Iasi sint pietele agroalimentare Alexandru si Nicolina, zonele tonetelor din Podu Ros si de la capatul Pacurariului, si cea a tiganilor care se aduna la semaforul de la Fundatie. In ceea ce priveste mijloacele de transport in comun, hotii opereaza numai la orele de virf, dimineata si la prinz, cind lumea pleaca sau iese de la serviciu. „Fenomenul hotilor de buzunare este greu de combatut, insa ar putea fi prevenit prin atentia sporita a persoanelor care tranziteaza prin zonele aglomerate. Sint niste reguli pe care iesenii nu le respecta si cad in plasa hotilor. In general, acestia se orienteaza dupa persoane neglijente si profita. Statistic, cele mai multe victime sint femei si batrini”, a aratat un politist judiciarist.
„Nu scoateti teancuri mari de bani la vedere”
Faptul ca se apropie Pastele si ca urmeaza cumparaturi consistente a scos hotii la „vinatoare”. „Perioada Craciunului si a Pastelui sint cele mai propice pentru hotii de buzunare. Acestia urmaresc in principal persoanele care scot la vedere teancuri mari de bani. De aceea este indicat ca iesenii sa mearga la cumparaturi cu sume fixe, iar daca acestea sint mai mari sa le imparta in mai multe buzunare. Astfel, in momentul in care doreste sa cumpere un produs nu mai sint nevoiti sa scoata din buzunar intreagul teanc de bani”, a explicat un politist despre cum se pot apara gospodinele de privirile indiscrete ale hotilor. „Altii au alte metode. In aglomeratie isi stabilesc drept tinta un pensionar, se izbeste intimplator de el si, in timp ce il «culege» de pe jos, mimeaza ca il cunoaste de undeva. In timp ce pensionarul abia se dumireste ce s-a intimplat, hotul ii umbla la buzunare”, sustin oamenii legii ca este alta metoda de „gaurit” buzunarele. In cazul gentilor care atirna ispititor de umarul doamnelor, metodele de operat sint la fel de diversificate. „Anul trecut a fost un caz cu o femeie care s-a trezit taiata pe mina in timp ce hotul ii taia geanta de sub brat cu lama. Insa cel mai usor de umblat in posetele doamnelor este la urcarea in tramvai. Hotul impinge calatorul in tramvai sub pretextul ca vrea si el sa urce si, in timp ce calatorul este imbrincit, acesta ii cotrobaie dupa portofel prin geanta”, a explicat un alt judiciarist.
„Multi ieseni nu vor sa fie martori”
Obisnuiti sa faca vizite nocturne la sectiile de politie, hotii i-au invatat pe politisti si se feresc de ei atunci cind opereaza. Dar, chiar si atunci cind sint prinsi in flagrant, hotii tot au sanse sa scape. „Aici exista o problema. Multi ieseni care observa furtul nu accepta sa dea declaratie ca martori. Politistul intocmeste proces-verbal de constatare a infractiunii, insa acest document nu valoreaza ca proba in fata instantei in lipsa unei marturii”, a aratat un politist de la Sectia 2. „La sectiile de politie sint o multime de astfel de acte, dar singurul lucru pe care il putem face este sa aplicam amenzi la Legea 61 pentru asocierea in vederea comiterii de infractiuni”, a precizat acesta. Pe strada, politistii mai trebuie sa lupte si cu masurile de precautie luate de hoti ca sa poata actiona in voie. Acestia si-au achizitionat telefoane mobile si, in momentul in care recunosc un politist, se anunta intre ei. „Traseele preferate de hotii care opereaza in tramvai sint cele studentesti. Daca la Universitate un hot repereaza vreun politist, el imediat ii anunta pe ceilalti cu care lucreaza in echipa sau este prin zona”, a incheiat el. (Anca TELEOJAN)

Comentarii