A inceput revolutia din universitati

sâmbătă, 12 februarie 2005, 00:00
3 MIN
 A inceput revolutia din universitati

Procesul Bologna, prin care universitatile romanesti vor fi restructurate din temelii, a facut primul pas. Ministerul Educatiei a comunicat domeniile pentru primul ciclu de studiu, licenta, ce se va obtine dupa o perioada de trei ani la universitatile umaniste si patru ani la cele ingineresti si medicale. Astfel, incepind cu anul universitar 2005-2006, absolventii universitatilor de stat si particulare vor primi diplome de licenta pe un anumit domeniu de studiu, care reuneste mai multe specializari. In cadrul aceluiasi domeniu, studentii pot studia in regim bugetar doua sau mai multe specializari. Ca urmare a impartirii facultatilor pe domenii, la nivel teoretic, specializarile duble ar trebui sa dispara sau sa intre in lichidare.
Mai multe specializari in acelasi timp
„In perspectiva, studentii isi vor putea defini mai bine traseul educational, asigurindu-se o mai buna plasare pe piata muncii”, arata rectorul Universitatii „Al.I. Cuza” consecintele pe termen lung ale procesului Bologna, prin care studiile universitare vor fi structurate pe cicluri: licenta (trei sau patru ani), masterat (unu sau doi ani) si doctorat (trei ani). Primul pas in acest proces il constituie impartirea specializarilor pe domenii, comunicata recent de minister. Astfel, la nivel national, vor fi 14 domenii, ce reunesc mai multe specializari. De exemplu, din domeniul Stiintelor exacte fac parte specializarile Matematica, Fizica, Chimie si Informatica. Absolventii oricareia dintre specializarile de mai sus vor primi diploma de licenta in Stiinte Exacte, la care se adauga un supliment de diploma, in care va fi specificata specializarea absolvita. De asemenea, un student la Matematica, va putea urma in paralel si gratuit Fizica, Chimia sau Informatica. Insa, contrar asteptarilor rectorului de la „Al.I. Cuza”, prof.dr. Dumitru Oprea, clasificarea pe domenii facuta de minister nu permite unui student sa urmeze specializari din domenii diferite, cum ar fi, de exemplu, din domeniul Stiintelor naturii (format din Biologie,Geografie, Geologie si Stiinta mediului) si din domeniul Stiintelor Umaniste (Filosofie, Lb. si literatura, Limbi moderne, Istorie si Studii culturale). „Mi se pare dubios acest articol 14 al ordinului ministrului, care permite combinarea de specializari numai in cadrul unui singur domeniu”, a comentat Oprea. El nu este de acord nici cu reglementarea potrivit careia specializarile duble, cum ar fi la „Cuza” Geografie-Engleza, ar trebui sa fie desfiintate, fiind in domenii diferite. „Noi vom mentine dublele specializari, in baza autonomiei universitare. Vom propune acest lucru Ministerului”, a completat rectorul Oprea.
Facultatile nu se vor comasa
Practic, impartirea pe domenii nu va avea efecte asupra structurii universitatilor din Iasi, in sensul disparitiei unor specializari sau comasarii unor facultati. „Nu vor fi comasate facultatile si nici nu se renunta la specializari”, a spus rectorul Universitatii Tehnice „Gh. Asachi”, prof.dr. Nicolae Badea. Facultatea nu va mai avea insa importanta in traiectoria unui student, ci specializarea si domeniul careia ii apartine. Toate specializarile aferente facultatilor de la UTI fac parte din domeniul Stiintelor ingineresti, in timp ce specializarile de la Universitatea Agronomica formeaza domeniul Stiintelor agricole si silvice. Studentii de la Universitatea „George Enescu” vcor primi diploma de licenta in Arte, iar cei de la Universitatea de Medicina se regasesc in domeniul Sanatate, putind urma in paralel Medicina Generala si Medicina Dentara, in regim bugetar.
Dupa impartirea pe domenii, facultatile vor trebui sa-si regindeasca acum programele de studii, astfel incit sa analizeze ce cursuri vor fi eliminate, in contextul reducerii perioadei de studiu pentru obtinerea licentei. Va fi cea mai grea problema a restructurarii Bologna, care va afecta un mare numar de norme didactice. (Cristina ORHEANU)

Comentarii