Am vorbit ieri 15 minute cu Ion Mihai

miercuri, 30 iunie 2004, 23:00
12 MIN
 Am vorbit ieri 15 minute cu Ion Mihai

Asezat pe bancuta, cu miinile drepte, ferme, folosite ca brate ale unui leagan imaginar, Ion Mihai isi balangane picioarele intr-un „inainte-inapoi” ritmic. Intii, ochii imi pica pe picioare, de la genunchi in jos. Fostul director CET este incaltat cu pantofi ca „de bazar”, cu bretele impletite. Lipsesc sireturile, iar pantofii cascati usor lasa sa se intrevada sosetele albe. Stiu ca celor retinuti sau arestati li se confisca toate obiectele cu care si-ar putea lua viata, de asta lipsesc sireturile. La fel si cravata. Ma apropii, iar Mihai isi ridica privirea, ochii pironiti pina atunci in podea ma privesc fix, intrebator. „Ce vrei, mai, baiete? Nu am nimic de declarat. Justitia isi va spune cuvintul”, sint primele fraze ale celui acuzat ca a luat mita un Land Rover. Discutia se leaga greu, il simt pe Mihai stinjenit de situatie. In stinga sa sta Ion Blidaru, afaceristul oradean acuzat de procurorii PNA ca i-ar fi dat mita directorului. Cind afla ca sint ziarist, Blidaru se ridica si-mi intoarce spatele. „Am o masina de teren cumparata de mine in primavara lui 2002. E neagra, iar anul de productie e 1998. Acum e in garaj, la apartamentul meu de pe Sf. Lazar. Insa e cumparata. Am dat pe ea 15.000 dolari si am luat-o de la o persoana fizica din Bucuresti, pe care o cunosteam anterior. Acesta e primul proprietar din Romania, eu fiind al doilea”, explica Mihai cu o voce stinsa, liniara.
„Ma stii foarte bine”
Il intreb scurt daca masina a trecut anterior pe la Blidaru sau pe la firmele acestuia. Trec zeci de secunde, insa raspunsul nu vine. Il intreb si pe Blidaru acelasi lucru. Nimic. „O luasem ca sa intru la mine, la Birnova (Mihai are o vila sub dealul pe care se afla Releul – n.r.). Ai vazut ce drumuri sint acolo. E second-hand, ca una noua era prea scumpa”, continua fostul director CET. Reformulez intrebarea anterioara si-l chestionez, frontal, daca a luat mita acest Land Rover de la Ion Blidaru. „Ma stii foarte bine”, incepe el raspunsul, incercind sa ma apropie sufleteste. „Citi ani am fost director la CET am avut pe miini licitatii de milioane de dolari. Nu mi-a trebuit si nu am luat niciodata nimic. Sa fac asta, acum, pentru o masina?”, ma intreaba la rindu-i, privindu-ma insistent.
Mihai: „Crezi ca eu ma simt bine aici?”
Ii raspund cu alte intrebari. „Atunci, credeti ca se poate vorbi de o inscenare? De ce a aparut acest caz la doi ani dupa ce s-au terminat relatiile de afaceri intre CET si firma lui Blidaru si la doi ani de cind aveti masina?” Mihai se opreste citeva secunde. Se gindeste si-mi spune ca habar nu are. „Nu cunosc ce acuzatii mi se aduc si mai ales care ar fi dovezile. Asteapta si o sa vezi dosarul si tu. Il vei citi si-ti vei da seama singur. Sint nevinovat”, spune apasat. Atunci, cind au inceput cercetarile in acest caz? „Pe 4 mai am fost chemat prima data la discutii. Apoi mi s-a interzis sa parasesc Iasul. Asa sint procedurile in astfel de cazuri, am inteles. Si acum, uite… Crezi ca eu ma simt bine aici?”
„Au fost probleme cu transportul”
Reorientez discutia spre relatiile de afaceri dintre CET Iasi si firma Bardos a lui Blidaru. „In toamna lui 2001, firma a cistigat o licitatie de huila. Dar, atentie! Aceasta s-a tinut la Bucuresti la Termoelectrica, iar noi nu am avut nici un reprezentant. In plus, au adus o cantitate mica de carbune, 3.600 de tone, pentru ca apoi contractul a fost reziliat tot de la Bucuresti”, povesteste Mihai. Mi-aduc aminte ca, cu o zi in urma, oficialii CET mi-au explicat ca firma Bardos a lui Blidaru trebuia sa aduca la Iasi, in noiembrie-decembrie 2001, in jur de 37.000 tone huila. Din care insa nu a ajuns decit 10%, contractul fiind anulat de Termoelectrica. „Am adus asa putin pentru ca au fost probleme cu transportul, cu liniile de tren…”, spune si Blidaru, care devine deodata activ in discutie.
Lipseste o veriga?
Impreuna cu cei doi, fac o recapitulare scurta a cazului inainte de a lansa o noua intrebare. „La inceputul lui 2002, Termoelectrica a reziliat contractul cu Bardos, iar in martie acelasi an Mihai de la CET are un Land Rover. Ulterior acestor date, Bardos a mai adus carbune la CET? Sau a adus, dar prin alte firme?” Au raspuns amindoi. „Firma a mai participat anul trecut la licitatii la CET, chiar la Iasi, dar a iesit pe locul III. Deci nu a mai adus carbune”, spune fostul director al uzinei iesene. Completarea vine imediat de la Blidaru. „Nu puteam sa aduc prin alte firme care au cistigat licitatiile, pentru ca ma aflam in competitie cu acestea. Sigur va spun ca nu am mai adus carbune la Iasi”, adauga, sigur pe sine, Blidaru. Discutia se curma, brusc, cei doi fiind trasi de linga mine. N-am mai apucat nici macar sa ne luam ramas-bun.
Patru ore, sotia lui Mihai a avut o stapinire de sine incredibila
Maria Mihai, sotia fostului sef CET, a fost prezenta ieri la Tribunal timp de peste 4 ore, cit au durat audierile. Era imbracata simplu, cu un sacou subtire de vara, cu motive geometrice si florale si intr-o pereche de pantaloni de un bleumarin scolaresc. Avea un machiaj discret si o coafura ingrijita, cu parul de un blond cenusiu. „E nevinovat suta la suta. O sa va spuna chiar el asta. Are acte. Nu vreau sa spun prea multe, am incredere in justitie”, au fost primele sale cuvinte. Cit au durat audierile a stat cind pe banca, cind in picoare, alaturi de ginerele sau. „Nu stiam prea multe despre aceste cercetari. Sotul meu a incercat mereu sa ma protejeze. Cind a fost retinut a fost initial chemat pentru discutii, ca apoi sa aflu ca…”, nu si-a mai dus pina la capat ideea Maria Mihai. Cu o incredibila stapinire de sine, sotia directorului incatusat nu trada in exterior nici un fel de emotie. In momentul in care judecatorul a anuntat ca sotul sau va mai sta inca cel putin 15 zile in arest, Maria se afla la citiva metri. Nu auzise decizia, insa a aflat-o imediat de la ginerele sau. Acelasi chip inexpresiv l-a avut ca in precedentele patru ore. A ascultat declaratiile facute presei de cei doi avocati ai apararii si a iesit din Tribunal. Apoi, inainte ca sotul sau sa fie scos din cladire si dus in arestul politiei, a plecat impreuna cu ginerele si cu avocatul Mihail Vlasov.
Si-au impreunat palmele „prin” geam
Imbracat impecabil, intr-un costum de culoarea oului de rata, la Tribunal a fost prezent si fiul lui Ion Blidaru. „Au mai fost audieri la Oradea. Marti a fost chemat la discutii la Iasi si s-a intimplat… Nu stiu absolut nimic despre firmele tatalui meu. Avocatul nostru va face o declaratie de presa”, au fost singurele declaratii ale lui Marius Blidaru. In timp ce judecatorul delibera, Marius a trecut printr-un moment de emotie intensa. Sala in care se afla tatal sau acuzat de dare de mita era garnista pe doua laturi cu geamuri semitransparente prin care se puteau distinge doar umbre. La un moment dat, din interior, pe geam a fost lipita o palma. Era a tatalui sau, Ion Blidaru. Intr-o fractiune de secunda, Marius a repetat, mecanic, gestul, lipindu-si palma de geam „peste” cea a tatalui sau. A izbucnit instantaneu in lacrimi. Si-a retras palma si a iesit cu ochii in lacrimi din Tribunal pentru a fuma o tigara afara.
Afacerea cu carbunele si jeep-ul
Directorul CET Iasi, Ion Mihai, si afaceristul oradean Ion Blidaru au fost retinuti alaltaieri-dimineata de catre procurorii PNA. Cei doi au fost acuzati de luare si respectiv dare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la marturie mincinoasa. Totul a pornit de la o licitatie organizata de Termoelectrica Bucuresti in octombrie 2001 pentru achizitionarea carbunelui necesar pentru CET-urile din tara. In noiembrie – decembrie 2001, la Iasi urmau sa ajunga 37.000 tone huila de la firma Bardos din Ungaria, prin intermediul Cristcom SRL Oradea, ambele societati fiind detinute de Ion Blidaru. In final, Bardos-Cristcom au livrat CET-ului din Iasi doar 3.612 tone de carbune. Ulterior, in ianurie 2002, Termoelectrica a decis sistarea contractului cu firmele lui Blidaru. In martie 2002, in garajul directorului CET Iasi a aparut un jeep Land Rover. Conform rechizitoriului intocmit de procurorii PNA, jeep-ul provenea de la Ion Blidaru, „in schimbul promisiunii de a promova interesele firmei maghiare”. Tot procurorii sustin ca masina nu a ajuns direct la Mihai, ci printr-un intermediar din Bucuresti. Procurorii PNA au fost ieri la CET pentru a verifica actele referitoare la contractul dintre societate si firma lui Ion Blidaru. „Am dat procurorilor toate actele pe care le aveam in legatura cu licitatia de atunci, inclusiv corespondenta dintre cele trei parti implicate: CET Iasi, Termoelectrica Bucuresti si firma din Oradea”, a spus Mihai Pricop, directorul comercial al regiei de termoficare.
A inceput ancheta la CET Oradea?
Intreaga afacere „Land Rover” a plecat de la o ancheta a PNA Oradea. In primavara acestui an, PNA s-a autosesizat cu privire la modul de desfasurare a licitatiilor pentru carbune desfasurate in iarna 2001-2002. Primele suspiciuni au aparut la CET Oradea. PNA a inceput in urma cu trei luni verificarea documentelor aferente licitatiei desfasurate la Oradea. „Au venit si au luat documentatia. Nu ni s-a spus care ar fi problema sau daca exista probleme referitoare la licitatie”, a spus Dragos Gligor, directorul CET Oradea. Cercetarile au continuat, fara insa ca PNA sa divulge nici cel mai mic amanunt. Primarul municipiului Oradea, Petru Filip, a aflat de la reporterii „Ziarului de Iasi” ca PNA cerceteaza licitatiile pentru carbune. „Exista o ancheta si la noi? Acum aud. Aici nu s-a spus absolut nimic. Stiu doar ce s-a dat la televizor despre situatia de la Iasi”, a spus Filip.
Dorin Ivana e noul sef al CET Iasi
Ion Mihai a fost suspendat ieri oficial din functia de director al CET. In urma unei sedinte-fulger a Consiliului de Administratie al CET, prezidata de primarul Gheorghe Nichita, locul lui Mihai a fost luat de Dorin Ivana, pina ieri directorul tehnic al CET. „Ivana va fi mandatat in prima sedinta a Consiliului Local ca presedinte al CA. Mihai va ramine suspendat din functie pina la clarificarea situatiei sale legale. Oricum, el nu va mai fi director la CET. Pentru mine este suficient faptul ca fost retinut de PNA”, a declarat, sec, primarul. Nichita a anuntat efectuarea unor noi schimbari la CET, refuzind insa sa ofere amanunte. „Pe ansamblu sint multumit de activitatea de la CET. Ion Mihai a fost un bun profesionist, ceea ce nu poate nega nimeni. In situatia de fata insa trebuie operate modificari in schema de personal si in strategia societatii”, a precizat Nichita.
Dorin Ivana este nascut in judetul Vaslui in anul 1950. Acesta lucreaza in cadrul CET Iasi din anul 1983, din 1993 ocupind functia de director tehnic. „Prima masura pe care o voi lua ca director general va fi o discutie cu personalul, pentru a-l linisti. Ne asteapta o perioada grea”, a declarat Ivana.
Azi se discuta ultima licitatie de la CET
Primarul a convocat pentru astazi o intilnire cu reprezentantii firmelor care au cistigat ultima licitatie pentru livrarea de carbune la CET. Nichita a apreciat ca pretul la care s-a adjudecat oferta la Bucuresti, respectiv 80,5 dolari/tona ar fi exagerat. „Este o crestere foarte mare fata de pretul de anul trecut, si nu voi da nici un aviz pentru incheierea contractului pina nu voi vedea o fundamentare a pretului clara. Am facut si o adresa in acest sens catre Ministerul Administratiei pentru a ne ajuta. Convingerea mea este ca din pretul de adjudecare se mai poate scadea”, a apreciat Nichita. In joc sint in jur de 12 milioane de dolari din banii iesenilor, echivalentul a 150.000 tone de huila.
Inca 15 zile in arest, in urma unui proces cu usile inchise
Directorul CET, Ion Mihai, a fost arestat de catre judecatorii Tribunalului Iasi pentru urmatoarele 15 zile. Aceeasi masura a fost dispusa si pentru oradeanul Ion Blidaru. Cei doi au fost prezentati cu propunerea de arestare de catre procurorii PNA Iasi sub acuzatiile de luare respectiv dare de mita, fals in inscrisuri sub semnatura privata si instigare la marturie mincinoasa. „Am dispus revocarea masurii obligatiei de a nu parasi localitatea dispusa de procurori cu citeva zile in urma si am inlocuit-o cu masura arestarii pe o perioada de numai 15 zile avind in vedere ca urmarirea penala se afla deja in prag de final. Odata cu retinerea de 24 de ore dispusa de catre procurori, acestia au prezentat materialul de urmarire penala invinuitilor, urmind ca in urmatoarele zile sa fie intocmit rechizitoriul, in sensul trimiterii sau nu in judecata”, a declarat Dana Micu-Cheptene, judecatorul care l-a incatusat pentru urmatoarele doua saptamini pe directorul de la CET, dar si pe afaceristul oradean.
Du-te, vino pe scari, in catuse
Mihai si Blidaru au sosit la sediul instantei cu o Dacie a PNA Iasi. Ei au sosit la instanta cu citeva minute inainte de ora 10, fiind escortati de trei politisti civili. Dezechipati de cravate si sireturile de la pantofi, cei doi acuzati au disparut in citeva secunde in incinta Tribunalului. Politistii i-au condus pe cei doi la etajul al cincilea al cladirii. Dupa ce mai mult de zece minute au asteptat venirea unicului lift functional din sediu, presati de timp, politistii au decis sa urce pe scari. Ajunsi la etajul superior unde se afla birourile judecatorilor, ei au fost intorsi din drum impreuna cu avocatii lor catre camera de consiliu care se afla la parterul cladirii. De aceasta data, politistii au ales pentru coborire celalalt set de scari. Completul de judecata a coborit la scurt timp si audierile la care a luat parte insusi procurorul delegat al PNA Bucuresti, Corneliu Marian Gheorghita, au inceput in jurul orei 10.30.
Politisti i-au servit pe Mihai si Blidaru cu covrigi si apa minerala
Timp de aproape patru ore, invinuitii si aparatorii acestora au raspuns intrebarilor instantei de judecata. Prin usa camerei de consiliu usor intredeschisa nu se putea observa decit faptul ca Mihai si Blidaru, dar si avocatii lor, Mihail Vlasov si Ion Cigan, ultimul apartinind Baroului de la Oradea, stateau in picioare gesticulind permanent din miini. De partea cealalta a geamurilor semiopace strajuiau ingrijorati, dar increzatori, sotia si ginerele lui Mihai, dar si fiul oradeanului Blidaru venit din celalalt capat al tarii pentru a-si sustine macar moral tatal. Usa camerei de consiliu nu s-a deschis in cele patru ore de audieri decit de doua ori atunci cind politistii au dat o fuga pentru a cumpara covrigi si apa minerala. Pentru a lua o decizie, judecatorul s-a retras in biroul sau timp de aproape o ora. Intre timp, cei doi acuzati au fost serviti cu apa si covrigi de catre politisti. Aparatorul oradeanului, vadit afectat de mersul audierilor, a iesit citeva minute pe hol pentru a-i transmite fiului lui Blidaru un mesaj de la tatal sau. Dupa alte citeva zeci de minute, Marius Blidaru s-a reintors la usa camerei in care tatal sau isi astepta decizia de arestare cu o punga de plastic in care erau indesate citeva batoane de ciocolata si un cartus de tigari. Acesta a inminat punga cu ochii in lacrimi avocatului, cartusul de tigari cerut de acesta fiind perceput de cei prezenti ca un semn ca tatal sau ar mai avea ceva timp de petrecut dupa gratii.
Totul a inceput de la autosesizarea procurorilor din Oradea
Judecatorul s-a reintors pentru a face publica decizia de arestare a celor doi invinuiti la ora 14.20. Doar citeva minute a durat comunicarea deciziei catre cei doi, care nu au parut deloc surprinsi de aceasta. Flancati de avocati care au iesit primii dupa judecator, Mihai si Blidaru au parasit sala de judecata incatusati unul de altul. Acestia au fost escortati din nou de politisti pina la etajul superior al Palatului de Justitiei, unde li s-a inminat mandatul de arestare preventiva. La iesirea din camera de consiliu, Mihail Vlasov, aparatorul directorului de la CET, a declarat ca „instanta este suverana, dar voi ataca solutia cu recurs la Curtea de Apel”. Privitor la ancheta derulata pina in prezent de catre procurorii PNA referitor la faptul ca Mihai, in calitate de director la CET Iasi, a primit drept mita o masina, acum doi ani de la afaceristul oradean Blidaru, instanta ieseana a comentat ca „cercetarile au debutat in luna martie a acestui an la Oradea, odata cu autosesizarea procurorilor PNA de acolo, iar competenta s-a declinat catre PNA Iasi”. Aparatorul oradeanului a declarat ca „Blidaru a fost cercetat in stare de libertate la Oradea inca din martie. La Iasi a fost chemat doar pentru o discutie si a iesit cu catusele pe miini. Cu toate ca presa oradeana vehiculeaza o anumita legatura cu subprefectul de Bihor, care a fost si el demis si cercetat de PNA, pot sa va spun ca nu are nici o conexiune cu acesta”. Inainte ca cei doi sa fie urcati in masina PNA-ului pentru a fi transportati in arestul IPJ, familiile restrinse ale acestora au parasit sediul instantei insotiti de avocati, pentru a pune la punct apararea acestora la recursul care va fi discutat azi de catre judecatorii Curtii de Apel. ((Razvan MOLDOVEANU, Adina C+SLARU)

Comentarii