Ancheta din licee a lui Mihai Dumitriu, o imensa bataie de joc

sâmbătă, 10 noiembrie 2001, 00:00
5 MIN
 Ancheta din licee a lui Mihai Dumitriu, o imensa bataie de joc

Ancheta Inspectoratului Scolar Judetean in legatura cu "admiterea neagra" este o bataie de joc. Dupa dezvaluirea a zeci de transferuri in clasa a IX-a relatate de "Monitorul" in decursul ultimelor saptamini, Mihai Dumitriu a prezentat, ieri, un raport superficial despre transferurile din scoli. Raportul este doar o insiruire de motivatii, care nu aduce nici o lamurire in privinta supraaglomerarii de elevi din Liceul de Informatica sau a transferurilor aprobate pentru ca elevi cu medii modeste din scoli profesionale sa ajunga la liceu.
Seful Inspectoratului scolar spune senin ca a aprobat doar cazuri exceptionale si cazuri sociale extreme, in timp ce in mai toate liceele din Iasi, doar parintii cu dare de mina au reusit sa-si transfere copiii de la o scoala la alta. Singura lamurire pe care o aduce raportul depus de Mihai Dumitriu in fata prefectului de Iasi este ca intr-adevar din comisia de aprobare a transferurilor in noul an scolar a facut parte Genovica Vulpoi, inspector general adjunct, ea negind acest lucru pina acum. Mihai Dumitriu sutine ca ISJ a verificat transferurile in sapte licee, dar in raport le imbraca in anonimat pe cele verificate. Nu spune nici cite foi de transfer au fost verificate de comisie si nici cite cazuri erau aprobate de Inspectorat. "Monitorul" continua sa prezinte un nou caz, cel al Liceului "Miron Costin", in care au venit 28 de elevi, dupa ce au plecat 21.
Dumitriu ascunde transferurile ilegale sub expresia "cazuri sociale"
Mihai Dumitriu sustine ca a rezolvat doar cazuri sociale. El accepta ca s-a confruntat cu situatii care nu erau prevazute in regulament si pe care le-a rezolvat in urma unor "memorii trimise de minister pentru a gasi solutii". Toate explicatiile sefului ISJ se leaga de situatiile sociale deosebite ale unor elevi orfani, unii chiar din casele de copii, de elevii care au solicitat eliminarea navetei si de cei din mediul rural. Pentru a lua ochii prefectului, Mihai Dumitriu a facut referire in raport la doua dintre cazurile prezentate de "Monitorul", cele ale elevilor Razvan Ionel Cojocaru si Andrei Boros, pe care le-a expediat in patru rinduri cu motivatia "cazuri sociale". Cei doi copii au trecut de la scoala profesionala la clasa de Informatica a Liceului "Saligny", insa Mihai Dumitriu sustine ca membrii comisiei ISJ au dat celor doi copii o sansa sa urmeze cursurile unui liceu.
Seful ISJ spune ca a aprobat 216 transferuri
Pentru a sublinia greutatile pe care le-ar putea intimpina un elev din mediul rural la scoala in oras, in raport se arata ca 1.500.000 lei este suma minima pentru a tine un copil intr-un camin din Iasi, "fapt ce ar determina pe foarte multi parinti sa-si retraga copiii de la scoala". Seful ISJ mai arata in raport ca a solutionat conform regulamentului 216 cazuri de transfer din 374 depuse la Inspectorat, dintre care 142 au vizat probleme de domiciliu, 14 de frati gemeni, 21 de bolnavi, 9 cazuri sociale si 30 cu medii mai mari decit ultima medie de admitere. Seful ISJ ascunde transferurile incorecte in spatele cifrelor si a vorbelor populiste.
Mihai Dumitriu nu prinde in aceasta statistica cazul lui Codrin Raileanu care a fost transferat la Liceul de Informatica desi are media 8,17, fata de 8,84 a ultimului admis. Seful ISJ nu spune nimic nici de ceilalti 24 de elevi transferati la Liceul de "Informatica" supraaglomerind clasele mai mult decit prevede legea. Dumitriu nu explica nici cum Raluca Ceuca a reusit sa se transfere la liceul "Vasile Alecsandri" dupa ce a trecut prin alte doua scoli, cu aprobarea ISJ. Mai mult, Mihai Dumitriu, ii scuza pe directorii de scoli prin faptul ca anul acesta a fost pentru prima data cind admiterea s-a dat computerizat, iar acestia au inteles mai greu metodologia de operare.
Cu fraternitate PSD-ista, prefectul Corneliu Rusu Banu s-a aratat multumit ca are in sfirsit un raport de prezentat presei, iar seful ISJ ca a rezolvat sarcina trasata: "Toate datele sint pe masa prefectului", a declarat el sec.
Flux de transferuri la "Miron Costin": 21 plecati, 28 veniti
Asa cum aratam si in articolele trecute, numarul liceelor in care nu s-au facut transferuri este foarte mic. La Liceul "Morin Costin" transferurile seamana cu mareea. De la inceputul anului scolar 21 de elevi au plecat spre liceele "Mihai Eminescu", "Grigore C. Moisil", "Garabet Ibraileanu" si "Alexandru Ioan Cuza". 12 fosti elevi ai liceului "Miron Costin", picati la admiterea din vara, au revenit prin transfer la "Miron Costin". Alti 16 elevi care stau in zona au primit acordul directorilor liceului "Miron Costin" pentru a veni sa invete in cartierul lor. "E o realitate ca foarte multi parinti au venit si ne-au cerut sa le acceptam copiii pentru ca nu-i pot expune unei navete greoaie pina in Tatarasi sau in alte cartiere deparate de Alexandru. Am studiat fiecare cerere si pentru medii apropiate ultimei medii de la admisi, am aprobat transferurile", declara Elena Gradinaru, director adjunct al liceului "Miron Costin". Intrebata daca a respectat legea cind a aprobat transferurile, directoarea raspunde ca si ceilalti directori ca s-a orientat dupa vechiul regulament. "Noul regulament a sosit dupa 20 septembrie in scoala", motiveaza Elena Gradinaru.
"Mie nu mi-a permis buzunarul pentru a-mi transfera fata"
Adrian Herea s-a transferat la Liceul "Miron Costin" in conditii cu totul speciale. Cu media 8,37, baiatul a fost repartizat la admitere la "Al.I.Cuza", desi baiatul a optat pentru Liceul de Informatica, unde s-a intrat cu 8,84. Parintii lui Adrian au solicitat initial transferul la Liceul de Informatica, insa nu i s-a aprobat cererea, desi media fiului lor este mai mare cu 20 de sutimi decit a lui Codrin Raileanu, transferat anul acesta la Informatica. "Am facut cerere pe 26 septembrie la Liceul de Informatica si mi s-a dat numar de inregistrare. Cind a venit rezolutia mi s-a spus sa mai incerc in perioada de transferuri, adica in vacata intersemestriala, dar nu mai cred ca avem vreo sansa", sustine mama lui Adrian Herea. Nesperind sa-si mai rezolve situatia la Liceul de Informatica, sotii Herea au preferat sa isi mute copilul de la "Cuza" la "Miron Costin", pentru ca macar sa fie aproape de casa.
Adrian Herea nu a avut privilegiul celor 48 de copii transferati la licee de elita desi aveau medii mai mici ca a ultimilor admisi; si multi sint in situatia lui.
Cu toate ca la testarea de la capacitate a luat 9 la romana, Lorena Boghita, nu poate sa invete unde si-ar dori, adica la liceul "Mihai Eminescu". Nota la admitere a Lorenei a fost 7,96 si acum este eleva la "Miron Costin", unde a fost repartizata la admitere. Mama ei ar fi vrut sa o transfere, dar si-a dat seama ca nu are cum sa-si ajute fata: "Mie nu mi-a permis buzunarul pentru a-mi transfera fata. Am pregatit-o in particular din clasa a VII -a si am sperat ca va obtine medie buna. Sa o fi transferat acum, cu media ei, fara bani si fara relatii mi-a fost imposibil", a declarat mama fetei. (Corina GILCA)

Comentarii