Au iesit pe piata primele bancnote euro

sâmbătă, 05 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Au iesit pe piata primele bancnote euro

Iesenii au schimbat in cursul zilei de ieri citeva zeci de milioane de lei in euro. Introducerea monedei unice europene a constituit, insa, si un bun prilej de speculatii financiare pentru casele de schimb valutar. Obiectul acestor speculatii il constituie "ultima suta de metri" a marcii germane. Profitind de lipsa de informatii a oamenilor, agentiile de schimb valutar au putut cistiga ieri 3-4.000 de lei la o marca, prin simpla revinzare la una din bancile care presteaza si acest gen de servicii. Majoritatea agentiilor au cumparat ieri marca cu 10.000 de lei, in timp ce unele banci ofereau in jur de 14.000 de lei pentru o marca.
Iesenii nu s-au inghesuit din prima zi pentru a-si converti sume considerabile in euro. Explicatia ar consta in faptul ca pentru majoritatea detinatorilor de conturi in lei sau alte monezi nationale europene supuse conventiei euro, conversiile s-au realizat automat. La Banca Romana de Dezvoltare Iasi, de exemplu, ieri s-a inregistrat o cerere situata in jurul a 1.500 de euro. "Nu ne asteptam la vreo avalansa de cereri, deoarece cash-ul a ajuns pe locul doi in preferintele clientilor. Exista cardurile, cecurile de calatorie acceptate in toata lumea, nu mai umbla oamenii cu buzunarele doldora de bani ", a spus Dumitru Virtu, director general al sucursalei B.R.D. Iasi.
Mai toate casele de schimb valutar iesene cumparau ieri marca cu 10.000 de lei, in timp ce Banca Comerciala Romana Iasi oferea pentru aceeasi marca suma de 13.908 lei, fara comision, prelungind perioada de conversie gratuita pina la 31 ianuarie. Deasemenea, B.R.D.-ul, chiar daca a sistat cumpararea marcilor, ofera clientilor posibilitatea de a-si converti marcile direct in Euro, fara comision, pina la data de 15 februarie. Iesenii nu pot transforma marcile direct in lei, in schimb le pot schimba in euro. Un euro era achizitionat ieri cu 1,95 marci. Cum un euro era cotat la 28.930 de lei la vinzare, rezulta ca pentru o marca se obtinea cu putin peste 14.000 de lei.
"Casele de schimb valutar profita de nestiinta oamenilor si fac orice pentru a mai face un ban in perioada asta. Pe de alta parte, sint innebuniti acum ca nu au euro in stocuri", considera Eugenia Dascalescu, director comercial Persoane Fizice la B.R.D. Iasi.
Casele de schimb valutar "Calin Exchange", "Nova Exchange" sau "Phoenix Exchange" sint doar citeva exemple in acest sens. "Deocamdata cumparam marca cu 10.500 lei, dar cred ca pretul va scadea in continuare. Tocmai acum am primit telefon de la sef sa reduc oferta la 10.000 de lei. Pina la aceasta ora (n. r. 12.00), am avut citeva persoane care ne-au vindut marci", declara casiera de la "Nova Exchange". Aceeasi predictie de scadere a pretului marcii pentru zilele urmatoare o face si Iuliana Pavlov, agent de schimb la "Phoenix Exchange".
Intrebata ce parere are despre preturile oferite de casele de schimb pentru marca germana, Alexandra Iovan de 47 de ani ne marturiseste ca "mai are vreo citeva sute de marci neschimbate, dar am fost socata de ofertele caselor de schimb si voi incerca pe la banci, ca poate n-or fi asa niste snapani ca grangurii astia care nu mai stiu ce sa faca sa jupoaie pielea de pe om". Ioan P. de 39 de ani, un client care avea de vinzare 100 de dolari si efectua aceasta operatiune la "Nova Exchange" subliniaza faptul ca el nu apeleaza la casele de schimb valutar decit daca este foarte grabit si are nevoie de o suma mica de bani:" Pierd, dar pierd putin. Daca ai sume mari de valuta cele mai bune sint bancile. Cit priveste oferta de 10.000 de lei pentru o marca, ce sa zic? Probabil ca daca prind citiva inocenti, dau fuga la banca cu marcile cumparate cu 10.000 de lei si le vind sau le schimba in euro si in felul asta cistiga 3-4.000 de lei la marca, ceea ce nu-i putin deloc pentru efortul depus", considera el. (Claudia ENEA)

Comentarii