Aventurile lui Iliescu la Iasi

joi, 31 iulie 2003, 23:00
5 MIN
 Aventurile lui Iliescu la Iasi

Spre deosebire de vizitele precedente, primirea presedintelui pe Aeroport nu a avut nimic spectaculos. La coborirea din avion, presedintele nu a mai calcat pe covorul rosu standard pentru sefii de stat, si nici nu a fost intimpinat de fanfara. La aterizarea aeronavei prezidentiale „Super one-eleven” au fost prezenti seful Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, senatorul Ion Solcanu, primarul Constantin Simirad, prefectul Ioan Avarvarei. Iliescu a coborit din aeronava, vioi, imbracat intr-o flanea de trening si pantaloni bej, insotit de ministrul Agriculturii, Ilie Sirbu, si de presedintele Camerei Deputatilor, Valer Dorneanu, acestia fiind pusi la patru ace.
Coloana oficiala, taiata de maidanezi
Coloana oficiala s-a indreptat spre Casa Patrata. La o distanta respectabila de Volkswagen-ul prezidential, oficialitatile s-au inghesuit intr-un microbuz. Pe traseul coloanei oficiale, aceasta s-a intersectat in trei rinduri cu grupuri de ciini vagabonzi, in plin centrul Iasului. Politistii de pe traseu au dat drumul la circulatie prea devreme, astfel incit coloana oficiala de aproape 20 de vehicule a fost taiata in doua. La intrarea in biroul prefectului, Iliescu a fost asteptat de directorul Inspectoratului Judetean de Cultura, Bogdan Barleanu, cu un tablou impachetat in hirtie galbena.
Presedintele a petrecut in Casa Patrata aproape doua ore, in discutii cu sefii judetului, cu noua conducere a SC „Fortus” SA si cu o delegatie a taranilor din judet. Intilnirile cu usile inchise au fost urmate de un simpozion pe teme de agricultura in sala de conferinte a „World Trade Center”. Oficialitatile au ajuns la locul intilnirii cu un sfert de ora inaintea presedintelui, ultimii sositi dind serios din coate pentru a trece de puctul de control. Seful Inspectoratului Scolar Judetean, Mihai Dumitriu, sosit in ultima clipa, a incercat sa treaca fara a se supune controlului corporal. SPP-istii l-au intors din drum de la jumatatea scarilor. La testul magnetic, detectorul de metale a inceput sa bipaie continuu, de parca Dumitriu ar fi purtat asupra lui un intreg arsenal de arme de foc. Seful ISJ a fost totusi lasat sa treaca.
Ministrul Agriculturii, luat la rost de un specialist iesean sub ochii presedintelui
Dupa o scurta prezentare a situatiei agriculturii din judet, simpozionul s-a transformat intr-o disputa la scena deschisa intre directorul „Agricola” Tiganasi, Aurel Placinschi, si ministrul Agriculturii. „Nu intelegem de ce, dupa trei ani de guvernare nu exista inca un program clar, o continuitate in politica agricola. Guvernul isi concentreaza eforturile financiare la nivel marunt, pe cind un sprijin acordat marilor producatori ar fi mult mai eficace”, a spus Placinschi. Acesta a criticat si recenta initiativa a Guvernului de a acorda o subventie de 2 milioane lei la hectar pentru micii proprietari. „Daca se dau acesti bani, societatea mea pierde 1.500 ha. Toti isi vor retrage pamintul din asociatie si il vor lucra cu plugul pentru a incasa banii”, a spus Placinschi. Argumentele lui Ilie Sirbu in apararea politicii guvernamentale in agricultura nu au reusit sa convinga, doar interventia lui Iliescu punind capat disputei. „Noteaza-ti problemele”, a spus, scurt, presedintele.
Iliescu: „Aeroportul are o pista prea mica”
Iliescu a avut cite un cuvint de spus pentru toate problemele ridicate de autoritatile locale. „Aeroportul are o pista prea mica pentru necesitatile actuale. Prelungirea ei cu macar un kilometru ar rezolva multe probleme. Trebuie sa ne concentram si pe dezvoltarea rurala. Iasul este un judet monocefal, cu o metropola industriala intr-un judet eminamente agricol. Este nevoie de o strategie pe termen lung, de 20-25 de ani, care sa cuprinda solutii rationale. Nu avem ce face cu programe facute din 4 in 4 ani. Fara o strategie care sa poata fi preluata de la un mandat la altul, indiferent de partidul aflat la putere, vom ramine pe structura unei tari subdezvoltate”, a spus Iliescu. Simpozionul s-a incheiat cu o ora intirziere fata de programul oficial, pina si SPP-istii dind semne de oboseala. Abia la ora 21, Iliescu a multumit asistentei pentru primire si s-a retras in apartamentul prezidential al Hotelului „Europa”. Astazi, Iliescu va pleca spre Stinca Costesti, pentru o intilnire cu presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin. (A. ZANOAGA)
S-a intilnit si cu rasculatii lui Chitaru
La intrarea in Prefectura, Iliescu a fost asteptat de un grup de aproape 50 de tarani, condusi de Alecu Chitaru. Taranii si-au explicat prezenta prin revendicarea terenurilor care le-au apartinut, aflate acum in administrarea statiunilor de cercetare. Manifestantii s-au asezat linga Casa Dosoftei inca de la ora 14, asteptind rabdatori aparitia presedintelui. Coborit din masina, Iliescu a observat pilcul de manifestanti si s-a indreptat imediat spre acestia. Printre scandarile satenilor, „vrem pamintul inapoi”, presedintele a zabovit 10 minute pentru a-i asculta. „Nu va lasati incitati de oameni cu alte interese. Alegeti-va citiva delegati si veniti sa discutam”, a spus Iliescu. Discutiile dintre presedinte si reprezentantii satenilor s-au incheiat cu promisiunea ca va fi constituita o comisie a Ministerului Agriculturii care sa analizeze problema. „Le-am spus oamenilor: am distrus destul dupa 1989. Hai sa nu distrugem si reteaua de statiuni de cercetare”, a explicat Iliescu. (A.Z.)
Solutia pentru „Fortus”: produse unicat
Presedintele a discutat aproape o ora cu noua conducere a SC „Fortus” SA, constituita dupa privatizarea intreprinderii. Oficial, discutiile s-au centrat pe proiectele de viitor ale investitorilor de la „Metal Export-Import”, cumparatorii societatii. Iliescu s-a abtinut de la a comenta in amanunt problemele discutate. „Sint probleme cu care se confrunta cele mai multe societati de profil: banii si piata. Se vorbea despre acestea inca de la proiectarea fabricii. Parerea mea este ca investitorii vor trebui sa se concentreze pe produse unicat, pentru care se gaseste mai usor piata”, a apreciat Iliescu. (A.Z.)
Presedintele s-a intretinut minute in sir cu un vechi colaborator
Presedintele a alocat 20 de minute discutiilor cu un colaborator din tinerete. De la inceputul simpozionului agricol, presedintele a ascultat calm. Atunci cind insa a fost anuntat ca vorbitor un inginer hidrolog, Stefan Klein, presedintele a devenit brusc si mai atent. In perioada in care Iliescu era prim-secretar PCR la Iasi, Klein indeplinea functia de director al Intreprinderii de Constructii Hidrotehnice. Discursul acestuia despre acumularea in lucru de la Pascani a captat atentia lui Iliescu, acesta intrind in discutie. „Tot ce-ai spus este valabil, dar pentru finalizarea lucrarilor de la Pascani trebuie bani. Nu am reusit pina acum gasirea unui partener care sa investeasca in astfel de obiective”, a spus Iliescu. Stefan Klein a fost singurul specialist cu care Iliescu s-a intins la vorba si singurul pe care l-a tutuit, ca pe un vechi prieten. „Valea Prahovei nu are apa, iar alimentare se rezolva doar cu acumularea de la Azuga, pe care o cunosti foarte bine. Stii Stinca Costesti, pe care ai pastorit-o atita vreme. Daca nu o terminam inainte de 1989, asa raminea. O sa gasim o solutie si pentru Pascani”, a apreciat Iliescu. (A.Z.)
Medicamente imprumutate pentru presedintele Iliescu
Spitalul de Neurochirurgie „Sf. Treime” Iasi are medicamente si materiale sanitare, dar nu pentru bolnavii de rind, ci numai pentru presedintele Iliescu. Fiind unitate de protocol, spitalul trebuie sa aiba pregatita o unitate operatorie numai pentru cazul in care presedintele Iliescu ar necesita ingrijiri neurochirurgicale. Data fiind criza prin care trece spitalul, conducerea acestuia a anuntat Directia de Sanatate Publica ca nu dispune de toate medicamentele necesare in cazul in care presedintele ar necesita ingrijiri neurochirurgicale. „Pentru a rezolva problema am primit cu imprumut o parte din medicamentele care ne lipseau de la Spitalul «Sf. Spiridon». Dar, dupa vizita presedintelui vom returna medicamentele imprumutate”, a precizat prof.dr. Danut Costin, directorul Spitalului „Sf. Treime” Iasi. (S.R.)

Comentarii