Basarabenii din piete cistiga lunar cit un profesor debutant din Romania

marți, 30 iulie 2002, 23:00
3 MIN
 Basarabenii din piete cistiga lunar cit un profesor debutant din Romania

"Fereasca Dumnezeu sa n-ai ce le da copiilor de mincare!", spune oftind Nadia, o basarabeanca "novice" in comertul la negru din Romania. Fosta sefa de magazin, femeia spune ca a fost data afara din serviciu dupa 26 de ani de munca. Neavind alta varianta, s-a hotarit sa vina sa vinda in Iasi diferite produse. "Aveam cunostinte care faceau lucrul asta si se descurcau. Si mi-am zis ca decit sa mor de foame, mai bine incerc si eu, ca doar nu-s proasta", spune Nadia, care se plinge de faptul ca afacerile nu merg cum ar vrea ea. Ca Nadia sint alte zeci de basarabeni care isi cistiga traiul vinzind la negru in Iasi de la tigari si cafea pina la sosete, usturoi sau praf pentru gindaci, toate mai ieftine decit produsele similare din magazinele romanesti. Basarabenii vind si "pe cont"
"Scoatem si noi un ban cit sa le cumparam copilasilor de mincare si sa ne platim acareturile. Nu ma-mbogatesc din asta", explica Nadia.
De aceeasi parere sint si basarabenii cu state de plata mai vechi in comertul din Iasi. Sint unii care vind in Piata CUG de cinci ani. Au chiar liste de clienti pe care ii cunosc si carora le dau pe datorie tot felul de produse: de la pateuri de gisca, conserve de peste, saci, sampon, mincare pentru pisici, sosete si tigari – acestea din urma reprezentind cea mai solicitata marfa. Toti se pling insa ca afacerile nu le mai merg bine de vreo doi-trei ani. "Inainte ne mergea foarte bine. Veneam cu de toate: carne, brinzeturi, ceapa, fasole. Acum, vamesii romani nu ne mai lasa sa trecem deloc cu carne, brinzeturi sau fasole. Si nici cantitati mari din ce aducem nu putem trece peste granita. Noroc ca ne mai rugam de romanii care trec granita sa ne mai treaca citeva cartuse de tigari sau produse alimentare. Noi nu avem voie sa trecem decit cu foarte putina marfa. O ascundem si noi cum putem prin roti, prin bagaje… Si nici nu ies prea multi bani. Vindem produsele cu o mie doua de lei mai scump decit le cumparam din Basarabia. Dupa ce ne platim gazda si mincarea, abia daca ne mai ramine un milion, doua, pentru familie, la luna", spune oftind Maria Onta, care este printre cei mai vechi comercianti basarabeni, ea vinzind produse in Iasi de cinci ani.
Cei care fac bisnita de mai multi ani s-au imbogatit Maria Onta, fosta asistenta medicala, a inceput mica afacere dupa ce a fost data afara din serviciu, spitalul din raionul in care locuieste inchizindu-se. "Oricum altceva n-avem ce face. Decit sa fim muritori de foame, mai bine venim aici si tot ne ies niste bani cu care sa ne hranim familiile. Mergem acasa o data pe saptamina sa ne vedem copiii si sa ne aprovizionam. Aducem putina marfa, ca sa nu ne-o opreasca romanii la vama. Vamesii romani sint foarte rai si nu inteleg ca sintem si noi oameni si trebuie sa traim. Asa ca ne multumim si cu putinul pe care il cistigam. Daca n-ar fi nici banii astia, am muri de foame", povesteste Igor, care considera ca vinzarile vor merge tot mai prost, pentru ca si in Romania oamenii sint din ce in ce mai saraci. Comerciantii romani s-au obisnuit insa cu vaietele moldovenilor care se pling mereu. "Sint unii care abia au inceput sa faca astfel de comert si acestora, e adevarat, nu le merge prea bine. Oricum le ramin in mina cel putin doua-trei milioane pe luna, care nu-s de aruncat. Dar sint si basarabeni care se ocupa de ani de zile cu asta, si le merge bine. Unii si-au luat apartamente in Iasi, ba chiar si-au cumparat si masini care fac taximetrie in oras. Si au de unde sa-si scoata pirleala daca vinzarile merg prost. Nu sint oameni rai la suflet, dar, daca intr-adevar le-ar merge rau, n-ar mai veni sa vinda la noi", si-a dat cu parerea un vinzator roman din piata. Oricum, un cistig de doua milioane de lei inseamna dublul salariului mediu din Rep. Moldova, care este de 35 de dolari. (Simona RELEA)

Comentarii