Bataie de joc de 130 de miliarde de lei la Spitalul „Spiridon”

marți, 22 iulie 2003, 23:00
6 MIN
 Bataie de joc de 130 de miliarde de lei la Spitalul „Spiridon”

Dupa doi ani de cind a fost adus in Iasi, acceleratorul liniar de particule de la Spitalul „Sf. Spiridon” asteapta si acum in curtea unitatii sa fie instalat. Si aceasta in ciuda faptul ca, in 2001 cind aparatul a ajuns la Iasi, au fost alocati chiar si banii necesari pentru montarea lui, iar toata treaba ar fi trebuit terminata in doar trei luni si nu in doi ani. Cei implicati arata cu degetul pe celalalt. Abia dupa ce „Ziarul de Iasi” a declansat o campanie de presa, spitalul si Directia de Sanatate Publica Iasi au inceput sa se agite si lucrurile sa se miste. Luna trecuta, Ministerul Sanatatii a alocat 5,5 miliarde de lei pentru amenajarea spatiului si punerea in functiune a echipamentelor medicale. Cu toate acestea bulibaseala din sistemul sanitar iesean, tergiversarile si chiar luptele subterane ar putea face ca Iasul sa piarda acceleratorul. Noul ministru al Sanatatii, Mircea Beuran a amenintat ca daca nici de aceasta data nu va fi montat aparatul, acceleratorul va fi trimis in alt judet. Sfirsitul lunii august a acestui an este ultimul termen promis de autoritatile iesene pentru instalarea aceleratorului.
In trei luni de lincezeala s-au pierdut 4 miliarde
In anul 2001, Ministerul Sanatatii trimitea la Spitalul „Sf. Spiridon” un accelerator liniar de particule de inalta performanta pentru radioterapie RX – VARIAN CLINAC 2100, pe care il achizitionase in 1999 cu 4 milioane de dolari (130 de miliarde de lei). Mai mult, ministerul a alocat atunci si 4,5 miliarde de lei pentru instalarea aparatului. Directorul economic al spitalului, ec. Mariana Loghin, spune ca in septembrie au fost alocati si banii pentru instalare, dar ca banii au ajuns abia in luna decembrie. Acest lucru este confirmat de dr. Stefan Georgescu, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi: „Initial, acesti bani, alocati in decembrie prin Casa de Asigurari de Sanatate, s-au intors inapoi pentru ca nu s-au cheltuit”. Directorul de atunci al spitalului, prof.dr. Vasile Costinescu, spune ca in momentul cind s-a primit aparatul nu era facut nici un proiect de amenajare a spatiului unde urma sa fie instalat acceleratorul, ci doar un calcul care a pus in evidenta doar suma necesara. „Nu stiam prea bine atunci cum se monteaza si cum se instaleaza acceleratorul. Ne-am interesat la Tirgu Mures unde a fost instalat un aparat de acelasi tip si ne-am dat seama ca ne trebuie cam 4 miliarde de lei”, a spus prof.dr. Vasile Costinescu. Un calcul simplu si de bun simt arata insa ca din septembrie 2001, cind s-au alocat oficial banii de instalare, si pina in decembrie 2001 cind banii au venit la Casa de Asigurari de Sanatate, sint aproape trei luni de zile. Ce s-a facut in acest timp? Mai nimic, dupa cite spune prof.dr. Vasile Costinescu: „Cind ne-am dumirit cum trebuie facuta treaba, s-a terminat anul si am ramas cu suma necheltuita. De fapt, nici nu am avut timp sa o cheltuim, proiectul neputind fi facut in citeva saptamini”.
Constructia trebuia terminata in 3 luni
S-a incheiat anul 2001 si a venit anul 2002. Din pacate, cei de la Ministerul Sanatatii, considerind ca spitalul nu are nevoie de bani, a injumatatit suma pentru amenajarea spatiului. „Anul trecut ne-au trimis 2 miliarde si atit, bani pe care i-am folosit totusi la lucarile de constructie”, a mai precizat profesorul Costinescu. Pentru lucrarile de constructii si de amenajare s-a organizat o licitatie de oferta, cistigata de firma de constructii „Granit” SRL pe 13 februarie 2002. Pentru partea de instalatii electrice si de ventilatie, „Granit” si-a luat ca subantreprenor firma „Electric Grup” SA. In martie 2002, s-a semnat un contract intre Spitalul „Sf. Spiridon” si firma in cauza, in care se preciza ca unitatea medicala nu acorda nici un avans pentru lucrari. Valoarea totala a contractului era la acea vreme de 2,537 miliarde de lei, iar termenul de predare „la cheie” a cladirii a fost de 3 luni de la semnare. „Din start, treaba nu a fost gindita bine. La citeva zile dupa ce am cistigat licitatia, fara sa se fi incheiat contractul, mi se cere de la spital sa ma apuc de lucru, ceea ce am si facut, incepind lucrarile pe banii mei. In interiorul cladirii era un perete de beton de 7 metri lungime, 4,17 metri inaltime si de 60 de centimetri grosime care trebuia taiat in lung, fara ca creezi vibratii. Nu am stiut ce ma asteapta”, explica ing. Vasile Macovei, patronul SC „Granit” SRL.
Patronul de la „Granit”: „Au incercat sa ma scoata din afacere”
Dupa ce a terminat de taiat peretele, inginerul Macovei spune ca din acel moment s-a incercat scoaterea sa din afacere. „Din aprilie, cind am terminat ce era mai greu de facut in ce priveste lucrarile de constructii, am inceput sa fiu bombardat cu tot felul de adrese de la spital ca sa ma determine sa ies din afacere. Au inceput sa vina cu adaugiri la proiect, cu modificari, lucruri care nu se luasera din calcul de la inceput. Mai mult, banii mi-au venit cu mari intirzieri. Am facut si eu o adaugire la contract prin care ceream ca plata pe lucrari sa mi se faca la 28 de zile dupa ce emiteam factura. Bineinteles, clauza nu a fost respectata niciodata de spital”, spune inginerul Macovei. Intr-adevar, plata lucrarilor a inceput abia la sfirsitul lunii iulie 2002. „Atunci am primit si noi banii, acele 2 miliarde de lei pentru instalarea acceleratorului”, spune Mariana Loghin, adaugind ca, din iulie si pina in decembrie anul trecut, a platit firmei „Granit” SRL aproape 1,7 miliarde de lei pentru lucrarile executate, iar in martie 2003 a achitat doar doua facturi restante in valoare de 388 de milioane de lei.
„Electric Grup” nu a lucrat pentru ca vrea bani in avans
Nu trebuie uitat ca, in ecuatia afacerii, este implicat si subantreprenorul „Electric Grup” SA care trebuia sa-si faca treaba in ce priveste instalatia electrica si cea de ventilatie. Pentru aceasta, partea sa din contract era in valoare de 29.436 Euro. Laurentiu Trifan, inginerul sef al firmei, spune ca nu s-au apucat serios de treaba pentru ca nu a fost dat un avans: „Daca ni se dadea un avans, macar de 30%, puteam sa dam comanda pentru tablourile electrice si de ventilatie, intr-o luna le aduceam si in 10 zile le montam. Ne trebuie macar 500 de milioane avans ca sa aducem utilajele”. Inginerul Trifan insa nu a putut da nici un raspuns privind faptul ca, desi firma la care lucreaza stia ca in contract se stipula de la inceput ca spitalul nu da nici un fel de avans, „Electric Grup” SA s-a bagat totusi in afacere. Este cel putin ciudat ca „Granit” SRL a acceptat un astfel de subantreprenor, stiind ca acesta nu face nimic fara avans. „La ora actuala, «Granit» si-a facut treaba in proportie de 80%, in timp ce «Electric Grup» a realizat doar 0,02%, treaba pentru care a incasat 35 milioane de lei. Nu a terminat nici macar tubulatura la instalatii. In ce priveste partea de constructie, eu in cladire mai am de dat cu var, de pus niste faianta, de pus linoleum si de astupat gaura din zidul exterior dupa ce se introduce in interior aparatul. In cel mult 3 saptamini as termina lucrarea” spune Vasile Macovei.
Georgescu: „Electric Grup a cerut un pret dublu fata de contract”
Dr. Stefan Georgescu, directorul Directiei de Sanatate Publica Iasi, a incercat si el sa descilceasca afacerea, fiind presat de Ministerul Sanatatii sa rezolve problema acceleratorului. „Necazul este ca astia care sint in contract ca subantreprenori e ca sint foarte cusurgii. Au cerut, in urma cu ceva timp, avans si un pret dublu de cit era vorba initial. Un astfel de accelerator s-a montat la Tirgu Mures de catre o firma din Brasov, la un pret aproape la jumatate decit au cerut astia de la «Electric Grup». Le-am zis celor de la „Spiridon” sa-i lase balta, sa faca alta selectie de oferta sau alta licitatie in functie de citi bani sint. Eu le-am dat tema ca pina la sfirsitul verii sa fie gata locatia ca sa bagam acceleratorul inauntru. Dar, instalatiile electrice si cele de ventilatie nu se vor mai face cu «Electric Grup». Trag nadejde ca pina la sfirsitul verii aparatul sa fie instalat ca altfel eu mor. Au fost dati atitia bani ca m-am saturat”, spune Stefan Georgescu. (Carmen MAFTEI)

Comentarii