Batjocura din centrul orasului

miercuri, 30 martie 2005, 23:00
4 MIN
 Batjocura din centrul orasului

Nervi, timp pierdut, spatii strimte, duhoare si tintari. La atit s-ar putea reduce tabloul in care isi desfasoara activitatea Judecatoria. Inghesuita in subsolul unui bloc, dar pentru care plateste lunar o chirie de 10.000 de euro, instanta a ajuns o moara de macinat gratis nervii tuturor celor care ii calca pragul. Justitiabilii isi micsoreaza stomacurile din cauza foamei, avocatii dau statul in judecata pentru conditiile insalubre in care isi desfasoara activitatea, iar judecatorii inregistreaza recorduri in ceea ce priveste numarul de dosare care trebuiesc solutionate intr-o zi. Cum arata o zi de judecata, in conditiile in urma cu patru ani a inceput tocarea a aproape 90 de miliarde pentru un act de justitie de calitate, cititi in rindurile care urmeaza.
Ora 8, in fiecare dimineata de luni pina vineri. O puzderie de oameni se inghesuie sa intre pe holul strimt al Judecatoriei. Apoi alearga sa-si caute numele pe listele de sedinta, dactilografiate in era calculatorului tot la antica masina de scris, scrise parca in batjocura, pe foi absorbante. Multora, citirea listelor le stirneste un profund oftat. Si astazi au venit degeaba de dimineata, unii tocmai de la Cucuietii din Deal, deoarece au fost programati pentru completul de dupa-amiaza. Sperantele de a mai prinde un autobuz spre casa in ziua respectiva, in cazul celor ce nu locuiesc in Iasi, se naruie vazind cu ochii. Sprijiniti de perete, batrini cu sacose de rafie in miini si femei cu batic privesc timizi spre grupurile galagioase ale celor pentru care Judecatoria este un decor obisnuit. Ei reprezinta cea mai mare parte, a ghinionistilor care nu au bani sa plateasca un avocat. Altii mai norocosi, care au avocati, ii asteapta cu nerabdare pentru a-i ghida in tot acest labirint. O batrinica din Birnova deschide speriata usa tuturor completelor in cautarea singurei persoane care i-ar putea sterge ingrijorarea de pe fata. „Am avocat domnisoara, dar nu stiu unde este. Il caut prin toate completele, sa nu ma lase balta”, se plinge batrinica, fara a primi alt raspuns din salile superaglomerate decit tacanitul impersonal si asurzitor al masinilor de scris. In fata judecatorilor se inghesuie avocatii, tot timpul grabiti, care striga numerele dosarelor. 12, 28, 41, sint dosare care se amina, deci au prioritate. Odata notate in agenda magistratului, avocatii se grabesc sa fuga spre alte complete sau spre Tribunal, unde mai au alte cauza de reprezentat. Oamenii privesc cu ciuda forfota avocatilor. „Numai pe ei ii baga in seama. Daca nu ai avocat stai aici tota ziua. Nu te crede nimeni ca nu ai cu ce sa-l platesti”, sopteste cu naduf Manuela Apostol.
„Este loc de exterminare”
Ora 12, acelasi decor. Si, din pacate, acelasi persoane. Este ora la care ar trebui sa se schimbe completele, cind cauzele de dimineata ar trebui sa fie solutionate. Nu s-au terminat insa. Deja spiritele s-au incins. Dar nu doar spiritele, ci si aerul care a devenit intre timp irespirabil. De cind a dat caldura lucrurile promit sa se inrautateasca cu fiecare grad in plus. Ba mai mult, in subsolul care tine loc de Judecatorie au inceput sa apara si foarte multi tintari, din cauza umezelii. Plictisul, indignarea, si nu in ultimul rind foamea, s-au intiparit pe fetele oamenilor. Intr-un colt, pe o banca, un barbat si o femeie nu au mai rezistat si au scos micii si mustarul. Mirosul atrage privirea tuturor, care ii privesc pe de o parte indignati, pe de o parte la fel de flaminzi. Unii mai ies sa ia o gura de aer. Cind se intorc in cladire, mirosurile pestilentiale par imposibil de suportat. Unii cauta din ochi o fereastra pe care sa o poata deschide, dar se lasa repede pagubasi pentru simplul motiv ca asa ceva nici nu exista. „Nu este Judecatorie, este un loc de exterminare atit pentru justitiabili, cit si pentru judecatori, grefieri si toti cei care lucreaza in acele conditii. Doar la arhiva daca intri si nu poti respira, si totusi sint grefiere care lucreaza acolo de dimineata pina la ora patru. Este un spatiu in care nu exista aerisire naturala, deci un adevarat focar de infectii. Noi, avocatii, ne mai mutam dintr-o cladire in alta, dar magistratii stau acolo toata ziua si isi risca efectiv viata”, s-a aratat in continuare indignata avocata Maria Bazdara, cea care a intentat statului roman proces pentru conditiile insalubre in care sint obligati sa munceasca avocatii.
Indivizi periculosi
Judecatorii sint si ei nemultumiti, epuizati peste masura de numarul mare de dosare pe care le au de solutionat zi de zi, dar si de spatiul total inadecvat in care isi desfasoara activitatea. „Muncim zi de zi in aceleasi birouri prost mobilate, cite 4-5 judecatori in acelasi birou. Nu ai nici timp, nici nu ai unde sa studiezi toate dosarele. Ca sa nu mai vorbim de pericolul reprezentat de faptul ca dupa ora 15 nu mai exista jandarmi in Judecatorie, dar noi avem de-a face cu tot felul de indivizi periculosi”, si-a declarat nemultumirea judecatorul Florin Colipca. Modul infernal in care se desfasoara activitatea intr-un spatiu pentru care se platesc 10.000 de euro pe luna nu a scapat nici celor de la Inspectoratul Teritorial de Munca. „S-a facut un control la inceputul acestui an. S-a constatat ca nu exista suficient spatiu. De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca este vorba de un subsol, aerisirea fiind absolut necesara, dar ea nu exista. Evident, nu este un mediu propice pentru o activitate de o asemnea amploare. Am inaintat procesul verbal conducerii Curtii de Apel si Ministerului Justitiei si le-am pus in vedere ca situatia trebuie sa se schimbe pina la sfirsitul lunii iulie. Daca e nevoie de investitii mari le putem acorda o prelungire a termenului, dar problema trebuie rezolvata de urgenta”, a explicat Eugen Fuller, Inspector-sef adjunct la departamentul „Securitate si Sanatate in Munca”. (Geanina JINARU)

Comentarii