Bebelus roman adoptat de tigani

luni, 28 ianuarie 2002, 00:00
3 MIN
 Bebelus roman adoptat de tigani

Costisitoarea campanie publicitara difuzata de televiziuni si finantata de Guvern, prin care sintem indemnati sa adoptam copii orfani, a dat rezultate acolo unde, probabil, premierul Adrian Nastase s-a gindit cel mai putin: intr-o casa de tigani din satul Grajduri. Marcel, un baietel de numai cinci luni, va fi probabil primul roman care va mosteni o salba de banuti de aur. Asta, numai in cazul in care se va casatori cu o tinara de etnie rroma, dupa cum prevede traditia tiganeasca. Parintii lui, Elena si Vasilica Stanescu, primii tigani care adopta un copil roman, spera insa ca baietelul sa creasca mare si voinic in traditia lor si sa le poarte numele cu mindrie peste ani si ani.
"Noi cui sa lasam mostenirea?"
Elena si Vasilica Stanescu, din satul Grajduri, sint casatoriti de zece ani dar nu au putut avea copii. Odata cu trecerea anilor, cei doi soti s-au gindit tot mai des ca singura solutie pentru a rezolva aceasta problema ar fi sa adopte un copil. "Noi cui sa lasam mostenirea, daca nu avem copii?", a explicat Elena Stanescu motivul principal care i-a determinat pe cei doi sa adopte un copil. Insa, de ce roman? "De-al nostru nu gaseam sa infiem, ca fetele noastre de la Grajduri nu-si parasesc copiii", a mai spus Elena. Cei doi s-au consultat mai intii cu familia si apoi cu bulibasa de la Grajduri, Gagarin Stanescu, pentru ca in comunitatea de acolo rromii nu iau nici o decizie importanta fara a cere sfatul si acordul bulibasei.
Bulibasa Gagarin si-a dat acordul
"Normal ca am fost de acord. Lor le trebuia un mostenitor, si nu conta ca e roman, pentru ca oricum va creste in traditia noastra", a spus bulibasa Gagarin. Totul fiind stabilit si avizat de bulibasa, familia Stanescu s-a adresat Organizatiei "Holt", pentru a-i ajuta sa adopte un copil.
Procedurile de adoptie au durat aproximativ sase luni, timp in care familia a trecut de mai multe ori prin vizorul Comisiei pentru Protectia Drepturilor Copilului. Aceasta verifica in prealabil daca familia adoptiva poate sa ofere copilului conditii de trai acceptabile. Dupa ce a primit avizul comisiei, familia Stanescu si-a ales copilul dintre micutii parasiti de mame la nastere.
"Pe Marcel l-am iubit de cum l-am vazut"
"Mai intii ne-au aratat un alt baiat, dar nu ne-a placut pentru ca era urit. Si apoi ni l-au aratat pe Marcel, pe care l-am iubit de cum l-am vazut", povesteste bucuroasa Elena Stanescu. Marcel, un baietel de cinci luni, are ochii verzi ca si mama sa adoptiva, insa tenul este mai alb. Baietelul, care este dat in grija familiei de trei luni, e dolofan si pare bine ingrijit. Are patutul si jucariile lui si ii place sa fie alintat de mama sa. Inca nu a inceput sa vorbeasca, dar cu siguranta mai intii va invata sa vorbeasca tiganeste, limba parintilor sai adoptivi. Mama spune ca il va invata si romaneste si il va da la scoala pentru ca baiatul ei sa-si poata lua carnetul de sofer si sa mosteneasca afacerile parintilor.
"Cind va veni vremea, il vom insura cu o fata de aici"
"Nu sintem noi foarte bogati, dar avem ce sa-i lasam. Cind va veni vremea, il vom insura cu o fata de-aici, ii dam casa, masina si salba de aur. Ca doar ii copilul nostru si pentru el muncim", a mai spus Elena Stanescu.
Mama nu-si face nici o grija ca fiul ei adoptiv nu se va putea adapta vietii de la Grajduri. "Daca-l crestem de mic si se invata cu viata de la noi, nu vad de ce nu i-ar placea. Ca doar si noi sintem oameni", a mai spus mama. Cea mai mare dorinta a acesteia este de a se finaliza procedurile de adoptie si de a isi trece copilul pe numele ei.
"Familia se ocupa foarte bine de copil"
"Sa-l cheme si in acte ca pe noi si-atunci vom fi siguri ca-i al nostru pentru totdeauna", a mai spus Elena Stanescu. Directorul Organizatiei "Holt" Iasi, Stefan Cojocaru, spune insa decizia finala pentru adoptia micutului Marcel este doar o problema de timp. "Familia se ocupa foarte bine de copil si nu au fost probleme pina acum si nici nu credem ca vor fi", a mai spus Stefan Cojocaru. (S.R.)

Comentarii