Boala "vacii nebune" a bagat spaima in Casele de Copii

luni, 22 ianuarie 2001, 00:00
3 MIN
 Boala "vacii nebune" a bagat spaima in Casele de Copii

O bomba cu ceas sta sa explodeze in curtea Directiei pentru Protectia Copilului. Aproape 400 de copii din trei centre de plasament iesene (Verseni, Popricani si Tatarasi) au mincat, timp de un an, conserve de carne de vita aduse din Italia. Acum un an, cind conservele au intrat in magaziile institutiilor de ocrotire, oficial, aceasta carne nu prezenta nici un fel de pericol. De saptamina trecuta insa, conservele au devenit periculoase, in urma descoperirii in Italia a unui caz de vaca nebuna, bolnava de encefalita spongiforma a bovinelor. De pe data de 18 ianuarie 2001, importul de carne de vita din Italia a fost interzis in Romania, aceasta tara adaugindu-se la lista care mai contine inca 12 tari europene. Cele aproximativ 10.000 de conserve de 0,5 kg au ajuns in Iasi in baza unui program de finantare PHARE.
Din carne s-au facut pirjoale si perisoare
Casele de copii au primit mai multe loturi de cutii, la sfirsitul anului 1999 si inceputul anului 2000. Transportul, facut pe baza de contract, a fost perfect legal si toata carnea avea buletin de analiza. "In ultima perioada au primit alimente din import si numai legume si fructe doar doua centre de plasament din Iasi. Transportul de anul trecut din Italia nu a fost, pina acum, un pericol, dar Directia Sanitar Veterinara ne-a informat rapid si s-au luat masuri", spune Pintilie Penciuc, director coordonator la Directia pentru Protectia Copilului. Penciuc nu a putut preciza ce cantitate de carne de vita din Italia a fost deja consumata de copiii din centrele de plasament. La Centrul de Plasament Verseni, de exemplu, s-au primit 2.278 de conserve, din care s-au consumat pina acum 946. "De frica bolii noi le-am verificat pina acum de patru ori, cam din trei in trei luni. Toate analizele au fost bune si, de aceea, le-am dat in consum. Carnea este foarte gustoasa si din ea s-au preparat pirjoale sau perisoare pentru bors. Joi a fost la noi un reprezentant de la DSV si s-a pus sechestru pe conservele ramase. Simbata am fost sunat din nou si avertizat sa nu mai dau in consum carnea de vita", spune Ionel Ipate, directorul Centrului de Plasament Verseni.
Transmisa la om, boala poate duce la moarte
Gabriel Fratila, seful Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Iasi, considera ca populatia nu are de ce sa se teama in privinta consumului de carne de vita, atita vreme cit produsele sint verificate. "Cele 10.000 de conserve din carne de vita pe care le-au primit centrele de plasament au fost puse sub sechestru pina la noi dispozitii. Ele vor fi reverificate, desi anul trecut, cind au fost importate din Italia, le-am supus verificarii, iar avizul sanitar-veterinar de atunci a fost favorabil. De altfel, in Italia a fost depistat un singur caz de boala cu sindromul "vacii nebune", iar embargoul pentru Italia a fost fixat anul acesta, pe 18 ianuarie. Deci, nu cred ca exista nici un motiv de teama", a declarat Fratila.
In ceea ce priveste efectiv "boala vacii nebune", directorul DSV Iasi a precizat ca se transmite pe cale digestiva, numai prin consumul carnii infestate. Boala nu este contagioasa si are o evolutie de lunga durata. Cercetatorii au stabilit o legatura strinsa intre boala vacii nebune si o varianta a bolii Creutzfeldt-Jakob. Aceasta ataca fatal in special tinerii, iar pacientii sufera de depresii, schizofrenie, surzenie, tulburari de memorie si de miscare, putind avea sfirsit letal. (Dana PAVEL, Bogdan PASCANEANU)

Comentarii