Bomba: gigacalorie cu 40 la suta mai scumpa la Iasi

vineri, 21 ianuarie 2005, 00:00
3 MIN
 Bomba: gigacalorie cu 40 la suta mai scumpa la Iasi

Pretul platit de ieseni pentru o gigacalorie ar putea creste spectaculos chiar de luna viitoare. CET Iasi a obtinut modificarea costului de productie pentru o gigacalorie de la 1.335.000 lei la 1.562.946 lei. In conditiile in care populatia plateste acum pentru o gigacalorie consumata doar 896.000 lei, diferenta de 666.946 lei pe gigacalorie, adica de aproximativ 400 miliarde lei pe consumul anual, urmeaza a fi suportata, teoretic, fie de bugetul de stat, fie de cel local. Cumulat, cele doua bugete au alocat pentru acoperirea acestei diferente 185 miliarde lei, bani care pot acoperi mai putin de jumatate din suma. Intrebarea este, in momentul de fata, cine va suporta diferenta de aproape 360.000 lei pe gigacalorie care, in conditiile unui consum mediu anual al populatiei de 600.000 de gigacalorii, inseamna aproximativ 215 miliarde lei. Primarul declara raspicat ca de la bugetul local nu se va mai aloca nici un leu in plus. Directorul CET, pe de alta parte, spune ca acesta ar reprezenta un minus in bugetul propriu imposibil de gestionat. In aceste conditii, singura varianta ramine ca iesenii sa plateasca in plus la intretinere. Concret, gigacaloria platita de un iesean ar putea sa creasca de la 896.000 lei la peste 1,2 milioane lei. Adica, ar fi o majorare de 40% la fiecare gigacalorie consumata pentru incalzirea locuintelor.
CET ceruse ca pretul sa urce la 2 milioane
Cresterea costului pentru o gigacalorie produsa la CET a fost aprobat zilele trecute printr-o decizie a Agentiei Nationale pentru reglementare in domeniul Energetic (ANRE). Initial, conducerea CET a cerut ca acest cost sa fie majorat la 2 milioane lei. „In urma analizei documentatiei depuse am hotarit ca nu putem modifica costul de productie decit pina la 1.562.946 lei, ceea ce reprezinta o crestere de 17%. Majorarea intra in vigoare incepind cu data de 19 ianuarie”, a declarat Jean Constantinescu, presedintele ANRE. Populatia plateste in momentul de fata 896.000 lei, diferenta fiind suportata ca subventii atit de bugetul central, cit si de cel local. Astfel, la fiecare gigacalorie consumata, 666.946 lei reprezinta diferenta care, la o medie de 600.000 de gigacalorii consumate la Iasi in decursul unui an de catre populatie, inseamna ceva mai mult de 400 miliarde lei. Impreuna, bugetul local si cel de stat au alocat la capitolul „acoperire diferente de pret” suma de 185 miliarde lei, care nu este nici pe departe suficienta pentru a acoperi diferenta totala. Primarul declara ca nu se pune problema ca bugetul local sa acorde bani in plus pentru CET. „Bugetul a fost deja aprobat. Ce puteam da ca subventii pentru CET am prevazut deja acolo. CET va trebui sa recupereze acesti bani prin programul de restructurare. Este o unitate autonoma care trebuie sa se descurce prin reducerea costurilor”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.
Probleme la CET
Conducerea CET spune ca a cerut aprobarea unui cost majorat de productie din cauza cresterii foarte mari a pretului combustibililor si a inflatiei si ca nu vede cum va supravietui daca Consiliul Local, in subordinea caruia se afla, nu ia masuri pentru a suporta diferenta de cost. „Nu vad cum o sa ne descurcam in conditiile in care bugetul local nu va mari subventia. Chiar daca am concedia 99% din personal, nu am putea suporta decit jumatate din suma. Cheltuielile nu le putem reduce, salariile nu le mai putem micsora”, a declarat Dorin Ivana, directorul CET. In conditiile in care cele doua parti nu vor gasi o solutie, diferenta de pret ar urma sa fie suportata din buzunarul populatiei. Practic, iesenii ar urma sa plateasca 1,2 milioane lei pe gigacalorie, comparativ cu 896.000, cit dau in momentul de fata. Directorul CET nu ia in calcul deocamdata aceasta varianta. „Populatia nu va suporta diferenta de pret. Este insa posibil sa cer o crestere a preturilor, daca voi constata ca nu ma pot descurca”, a precizat directorul Dorin Ivana. (Cezar PADURARIU, Felix GUZGA)

Comentarii