Bomba la Finante: adjunctul Fiscului iesean, in atentia PNA Bucurestie

luni, 07 martie 2005, 00:00
8 MIN
 Bomba la Finante: adjunctul Fiscului iesean, in atentia PNA Bucurestie

Plaga coruptiei da semne ca a patruns adinc la Fiscul iesean. Directia Generala a Finantelor Publice Judetene Iasi a fost luata in vizor de procurorii PNA Bucuresti. Ancheta a fost declansata in urma cu jumatate de an, intr-o discretie absoluta. Printre cei vizati de anchetatori se afla si Ioan Grigoriu, numarul doi la Fiscul iesean. Procurorii au luat la puricat modul in care au fost aprobate returnarile de TVA catre mai multi agenti economici. Ancheta este invaluita insa intr-un mare mister. Atit Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cit si PNA confirma inceperea cercetarilor, dar se feresc sa ofere alte amanunte. Procurorul PNA Gheorghe Suhan, adjunctul lui Ioan Amarie, a lasat sa se inteleaga ca in „navodul” anchetatorilor vor cadea mai multi sefi de la Finantele iesene. Ioan Grigoriu sustine insa ca nu are habar despre ancheta si ca el nu poate fi tras la raspundere de nimeni in legatura cu returnarile de TVA. „Conform legii, de corectitudinea datelor si verificarilor raspund inspectorii si seful serviciului, nu eu”, a declarat nonsalant Grigoriu.
Controalele au inceput in urma cu sase luni
Norii negri au inceput sa se adune deasupra Finantelor Judetene Iasi. Procurorii PNA Bucuresti si-au atintit ochii pe mai marii Fiscului de la noi. De mai bine de jumatate de an au fost declansate o serie de controale care au vizat activitatea celor ce conduc institutia. „Ca sa te lupti cu marea coruptie, trebuie sa te uiti acolo unde se lucreaza cu banul public, cu multi bani publici”, a spus procurorul Gheorghe Suhan, numarul 2 in PNA Bucuresti. Primul control de la Bucuresti s-a desfasurat in luna septembrie anul trecut. Doua luni mai tirziu, inspectorii ANAF au revenit pentru extinderea cercetarilor. In februarie 2005, un al treilea control a cazut pe capul finantistilor ieseni. De fiecare data, sefii DGFPJ Iasi au sustinut ca inspectorii vizau tematici generale, „conform programului anual de control. Sint controale de rutina”, dupa cum ne-a spus Victorel Lupu, directorul executiv al institutiei. Cu toate acestea, in decembrie 2004, presedintele de atunci al ANAF, Neculae Plaiasu, confirma faptul ca au fost semnalate nereguli in activitatea directorului adjunct Ioan Grigoriu si a sefei de serviciu Paraschiva Bejenariu.
Apar primele indicii
Vizita de lucru din septembrie anul trecut a inspectorilor bucuresteni a trecut fara a se face prea multa vilva in jurul ei. Oamenii au venit discret, au verificat, au intocmit un raport, dupa care s-au intors in Capitala. Semnele de intrebare privitoare la rezultatul controlului au ramas insa. In noiembrie, un alt control a fost la fel de ferit de ochii presei. Cu toate acestea, ecourile acestuia nu s-au lasat asteptate. Cine ce a facut, de ce se face vinovat, daca a pornit vreo ancheta si ce va urma? Intrebari la care nimeni nu avea sau nu vroia sa dea raspunsuri. PNA a bagat capul in nisip, incercind sa abata atentia presei in alta parte. „Nici la structura centrala si nici la Serviciul teritorial nu exista in lucru vreo plingere penala sau memoriu privind persoana directorului adjunct al DGFPJ Iasi, Ioan Grigoriu”, ne-a raspuns, in decembrie 2004, PNA Bucuresti. Surpriza a venit citeva zile mai tirziu, intr-un plic trimis de ANAF. „Referitor la adresa dumneavoastra trimisa Ministerului Finantelor Publice, (…), va comunicam urmatoarele: 1. Referitor la activitatea desfasurata de persoanele mentionate mai sus (Ioan Grigoriu, Paraschiva Bejenariu, n.r.), prin adresele inaintate de unele institutii abilitate ale statului, respectiv PNA si Autoritatea Nationala de Control, au fost semnalate aspecte privind unele nereguli; 2. S-a dispus realizarea unor actiuni de verificare a neregulilor, actiuni ce se afla in curs de finalizare, cu precizarea ca multitudinea de aspecte semnalate a necesitat verificarea unui volum insemnat de documente si informatii”. Documentul este semnat de presedintele de atunci al ANAF, Neculae Plaiasu. A urmat perioada sarbatorilor de iarna si schimbarea sefului ANAF.
„Controalele au fost cele de rutina”
Nimeni nu mai parea dispus sa aduca in discutie verificarile de la DGFPJ Iasi. Directorul executiv, Victorel Lupu, a sustinut ca nu stie nimic despre verificarile cerute de PNA sau de alta institutie. „Controalele au fost cele de rutina, care se efectueaza in fiecare an in baza unui plan de verificari. Au venit, au controlat si nu au gasit nimic in neregula”, a fost pozitia adoptata de seful finantistilor. In luna februarie 2005, la Iasi a venit o alta comisie de inspectori ai ANAF. „Este vorba despre punerea in practica a ordinului ministrului prin care se constituie echipe mixte pentru verificarea modului in care s-a lucrat la recuperarea datoriilor la bugetul consolidat de stat. Inspectorii de la Bucuresti nu au avut ce sa ne reproseze in acest sens”, ne-a spus Victorel Lupu.
Verificari la cererea PNA
Dupa mai multe solicitari in scris transmise ANAF, saptamina trecuta Dorin Tiganas, purtatorul de cuvint al institutiei, a confirmat faptul ca la Iasi lucrurile nu stau deloc pe roze si ca au fost facute noi verificari, la solicitarea PNA. „Cele trei controale, inclusiv cel din luna februarie, la care faceti referire, au fost declansate la cererea PNA si au vizat activitatile de returnare TVA catre agentii economici. Domnule, ce se intimpla la Iasi? Am stat de vorba cu inspectorii care au fost acolo si acestia mi-au spus ca treburile sint nu tocmai ortodoxe si ca au ramificatii si in alte judete. Ca treaba e groasa, cum se spune”, a mentionat Dorin Tiganas. Acesta a lasat sa se inteleaga ca pina in prezent a fost redactat raportul doar al primului control, din septembrie anul trecut. „Volumul de munca este foarte mare, nu se poate face raportul in citeva zile, mai dureaza”. Aflat in trecere prin Iasi, procurorul PNA Gheorghe Suhan, adjunctul lui Amarie, a confirmat existenta unei lucrari penale care vizeaza Directia Generala a Finantelor Publice Judetene Iasi. „Noi am declansat aceste verificari la aceasta institutie. Cind este vorba despre marea coruptie, trebuie sa-ti indrepti atentia acolo unde se lucreaza cu banul public, cu multi bani publici. Iar Directia finantelor judetene este un asemenea loc. Verificarile sint foarte ample, avem stive de documente de controlat, ramificatiile duc si spre alte judete, asa ca ancheta va mai dura”, a declarat procurorul Suhan, fara a intra in amanunte, dar confirmindu-ne ca „cercetarile vizeaza mai multe persoane din DGFPJ”.
Grigoriu: „Subordonatii sa raspunda”
Ioan Grigoriu, adjunctul sefului Finantelor si sef al ANAF Iasi, s-a aratat mirat atunci cind reporterii nostri l-au intrebat despre cercetarile care il vizau. „Habar nu am de existenta acestor cercetari. Acum am aflat de la dumneavoastra. Prin pozitia pe care o ocup, sigur ca deranjez multe persoane si nu pot avea prieteni. Dar ancheta?”, s-a intrebat Grigoriu. Acesta a sustinut ca el nu poate fi tras la raspundere de nimeni in legatura cu returnarea de TVA. „Conform prevederilor Ordinului Ministrului de Finante 1950/2001, echipa de control si seful serviciului raspund pentru exactitatea datelor verificarii si sumele propuse pentru care contribuabilul are drept de rambursare. Eu nu fac parte din echipa de control si nici nu sint sef de serviciu”, s-a aparat Ioan Grigoriu. „Ca doar el semneaza precum primarul, nu? Ori poate nu este seful departamentului de specialitate?”, a venit raspunsul procurorului Gheorghe Suhan. Seful ANAF Iasi este de parere ca aceasta ancheta poate fi o forma de detronare a sa. „Este posibil sa mi se caute nod in papura pentru a fi schimbat. Daca voi ajunge la aceasta concluzie, voi pleca eu singur”, a mentionat Ioan Grigoriu.
Afaceri de consultanta surprinzator de prospere, facute cu viitoarea sotie
„Ziarul de Iasi” a publicat mai multe articole despre modul cum isi rotunjea veniturile adjunctul Fiscului iesean Ioan Grigoriu. Una din metode era cea a cenzoratelor. Pina la jumatatea lui 2003, cind Legea anticoruptie a interzis expres acest lucru, Grigoriu se prevala de anumite scapari ale legilor precedente si era cenzor la Fortus, Pescaris, Siraj Impex si membru in Consiliul de Administratie (CA) la CET Iasi. Pentru fiecare cenzorat primea 20% din salariul de baza al directorului general. Printr-o derogare speciala, a ramas membru CA la CET Iasi si in continuare. O alta metoda prin care Grigoriu isi mai rotunjea veniturile era prin intermediul unei firme de contabilitate, infiintata de el in 1998. „Cind am fost schimbat din functia de sef al Garzii Financiare mi-am facut firma aceasta. Vroiam sa ma retrag din Finante“, spunea directorul adjunct al DGFPJ Iasi la inceputul lui 2003. Un an mai tirziu de la infiintarea firmei, Grigoriu i-a cesionat actiunile societatii fostei administratoare Nechifor Dutica. Cu toate acestea, societatea a ramas inregistrata la adresa de buletin a lui Grigoriu. Acesta a sustinut insa ca nu are insa nici o legatura cu actuala proprietara. Dar apele s-au limpezit in 2003, cind cei doi au oficializat legatura lor si s-au casatorit. Cu toate ca legatura dintre Dutica si Grigoriu a fost oficializata abia in urma cu doi ani, se poate remarca faptul ca, dupa ce a ajuns director adjunct, in 2000, situatia financiara a firmei s-a imbunatatit incredibil. Daca in anul 2000 societatea mergea in pierdere, conform site-ului Ministerului de Finante, in 2001 a trecut pe profit, avind un beneficiu de aproape 450 de milioane de lei, iar in 2003 a inregistrat un profit de 1,6 miliarde lei.
Averea lui Grigoriu
Conform declaratiei de avere, Ioan Grigoriu detine 3 terenuri intravilane dobindite in 1998, 2002, respectiv 2003, cu o suprafata totala de 2.926 metri patrati, doua apartamente cu o valoare totala declarata de 800 milioane lei si o masina, un Renault Clio, cumparata in 2004. In depozite si certificate de trezorerie, Ioan Grigoriu a investit 582 de milioane de lei. In schimb, seful ANAF Iasi are „de primit” de la „datornici” suma de 1,347 miliarde de lei. In finalul declaratiei de avere, Grigoriu a specificat faptul ca „Nu am declarat bunurile sotiei realizate de aceasta inainte de a ne casatori, respectiv ianuarie 2003”.
Arestari sau cercetari la mai multe Directii de Finante din tara
In cadrul Directiilor de Finante Judetene se pare ca s-a intins o adevarata mafie, care a favorizat diversi oameni de afaceri. In anul care a trecut, dar si in scurta perioada din acest an, procurorii PNA au finalizat mai multe anchete care vizau angajati si sefi ale Fiscului din tara. Astfel, la Timis, a fost arestata Ilona Klara Piroska, directorul Administratiei Finantelor Publice, acuzata de luare de mita, trafic de influenta, complicitate la delapidare, uz de fals si alte infractiuni. Alaturi de aceasta, in boxa acuzatilor a mai fost trimisa si Ana Hoban, inspector la DGFPJ Timis. In acelasi dosar va fi judecat si seful DGFPJ Timis, Iulus Jichici, invinuit pentru primirea de foloase necuvenite. La Harghita, comisarul sef Flueras Moise de la Garda Financiara a fost retinut pentru luare de mita, abuz in serviciu si folosirea de informatii detinute in virtutea functiei, ambele in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase materiale necuvenite. In acelasi dosar, a fost arestat Stefan Gogu, comisar sef adjunct al Garzii Financiare, pentru aceleasi acuzatii. Masuri similare au fost luate si in Mures, Arad si Gorj cu angajati ai Finantelor. (Vasile MIRON)

Comentarii