Bugetul Iasului, leu cu leu

vineri, 07 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Bugetul Iasului, leu cu leu

Bugetul municipiului Iasi pe acest an este estimat de primarul Constantin Simirad la 393 miliarde lei. Anul trecut, veniturile Primariei au atins 311 miliarde lei, la care s-au adaugat 85 miliarde lei din subventii acordate din bugetul de stat. Din proiectul de buget prezentat ieri de primarul Simirad rezulta ca, in acest an, Executivul local a estimat o majorare modica a veniturilor proprii. Fata de bugetul anului trecut, Primaria a prevazut o crestere de 82 miliarde lei, care nu acopera nici macar indicele de inflatie de 50,7%.
De altfel, la capitolul taxe si impozite platite de populatie, Primaria a estimat ca va colecta 58 miliarde lei, cu 5 miliarde lei mai putin decit in cursul anului trecut. Din impozitele pe salarii, Primaria va primi direct 143 miliarde lei, alte 30 miliarde lei urmind sa fie directionate din impozitele incluse in bugetul de stat.
Primarul Simirad este de parere ca "vor fi mai multe obligatii de platit, in conditiile in care banii sint mai putini. Va trebui sa platim in plus 1.000 de salarii pentru insotitorii persoanelor cu handicap".
In ce priveste cheltuielile, din schita de buget nu rezulta foarte clar cum se vor imparti cele 393 miliarde lei. Intr-un tabel sint insiruite principalele capitole bugetare, fara sa fie precizate pentru ce obiective vor fi folositi banii. De exemplu, invatamintul va primi in acest an 70 miliarde lei, cu 20 miliarde lei mai mult decit in 1999. Utilitatile vor costa 55 miliarde lei, iar pentru investitii se vor utiliza 15 miliarde lei.
Viceprimarul Vasile Dumitriu a afirmat ca se vor afla pe lista de investitii Liceul "Negruzzi", Colegiul National, Liceul cu Program Sportiv si sala de festivitati a Liceului "Octav Bancila". Lucrarile de modernizare a pietelor au fost trecut la un loc cu locuintele sociale, fara sa existe o impartire a celor 55 miliarde lei. Conform precizarilor viceprimarului Dumitriu, se vor acorda 10 miliarde de lei pentru constructia blocului 482D din Pacurari, iar alte 15 miliarde lei vor fi folositi pentru piete. Restul, pina la 55 de miliarde, nu se stie deocamdata cum va fi cheltuit. La Piata Independentei vor fi cheltuite 4,5 miliarde lei, alte 5 miliarde lei fiind destinate primei etape din realizarea unei piete subterane la Hala Centrala. Restul de bani vor fi folositi pentru realizarea strazii Stihii din Tirgu Cucului, prelungirea podului Cantemir, aductiunea de apa de la strand, stabilimentul pentru ciinii vagabonzi, refacerea ruinelor din B-dul Stefan cel Mare si fintini arteziene.
La capitolul cultura va figura suma de 10 miliarde lei pentru continuarea constructiei Ateneului Tatarasi si amenajarea Teatrului de Vara. Serviciile si Dezvoltarea Publica vor primi 160 miliarde lei, din care 65 de miliarde lei vor fi folositi pentru gospodarie comunala (reparatii strazi, spatii verzi, iluminat public). Din bugetul local se vor acorda 85 miliarde lei pentru subventii la energia termica si transportul in comun. RATC va primi 15 miliarde de lei pentru refacerea cailor de rulare, cu 9 miliarde mai mult decit se prefigura la inceputul anului. O crestere spectaculoasa se inregistreaza la cheltuielile pentru asistenta sociala, cu aproape 150% mai mult decit anul trecut. Aproximativ 10% din buget se vor cheltui pentru ajutoare sociale, caminele de batrini si salariile insotitorilor persoanelor cu handicap.
Proiectul de buget va fi supus dezbaterii publice dupa publicarea bugetului de stat in "Monitorul Oficial". Iesenii pot trimite observatiile personale asupra bugetului pe adresa Primariei. In momentul discutarii acestuia in Consiliul Local, Executivul este obligat sa comunice consilierilor opiniile exprimate de cetateni. (Fanica DUMITRASCU)

Comentarii