Burlui pierde prima batalie importanta

vineri, 02 septembrie 2005, 23:00
3 MIN
 Burlui pierde prima batalie importanta

Pensionariada de la UMF, decisa doar de rector si nu de Senat, a fost atirnata in cui de judecatori. Invingatorii zilei au fost 50 de profesori virstnici ai Universitatii, care s-au trezit pur si simplu, la inceputul lunii trecute, cu decizia de concediere in cutia postala. Desi procesul de contestare a 22 dintre ei nu s-a incheiat cu sentinta de ieri, cel mai important capat de cerere al victimelor pensionariadei a fost admis. Potrivit solutiei date de instanta ieri, deciziile de concediere care au stat la baza unui scandal cu rasunet in lumea universitara medicinista au fost anulate. Incepind cu 7 septembrie, urmeaza sa se discute in instanta si problema prelungirii activitatii celor 22 de contestatari. Aceasta deoarece judecatorii au decis disjungerea acestui capat de cerere, care va fi preluat de sectia de contencios administrativ al Tribunalului. Pentru Vasile Burlui, rezultatul instantei este unul menit sa-i aduca aminte ca nu este un etern invingator. Desi Burlui a fost mereu un fel de Hopa Mitica, indiferent de scandalul in care era bagat, cel mai celebru fiind cel al diplomelor false, judecatorii l-au ingenunchiat ieri. Desi ar fi vrut sa intrunesca primul Senat fara „batrini”, ochii lui Burlui se vor intilni cu cei ai pensionarilor, multi dintre ei adversari, mai curind decit se astepta.
Burlui: „Reactia mea este una de vacanta. Sint in concediu”
Aceasta pentru ca, dintre cei 22 de profesori care au ajuns pe salile Tribunalului, 5 sint membri activi ai Senatului Universitatii de Medicina si Farmacie „Gr.T. Popa”. Desi fara indoiala vestea l-a afectat, rectorul invins in instanta a vrut sa para detasat. „Reactia mea este una de vacanta. Acum sint in concediu”, s-a multumit sa afirme expeditiv Vasile Burlui. Senatul Universitatii, format in total din 57 de membri, ramine sa discute la urmatoarea convocare, paralel cu dezbaterile din instanta, conditiile in care profesorii pensionabili isi vor prelungi activitatea in cadrul Universitatii. „Discutiile vor viza situatia acelor profesori care nu sint membri ai Academiei. In cazul meu, al profesorului Dragomir si al lui Valeriu Rusu situatia este reglementata prin lege, fiind toti academicieni. Sintem insa solidari cu toti ceilalti. Va ramine valabil ceea ce hotaraste Senatul si nu Burlui”, a explicat prof.dr. Carol Stanciu, fostul rector al UMF.
„Vasile Burlui a confundat UMF cu Apollonia”
Chiar daca numarul total al membrilor Senatului este coplesitor in comparatie cu cel al profesorilor pensionabili, acest lucru nu pare sa ingrijoreze pe nimeni. Profesorii s-au aratat convinsi ca situatia lor se va reglementa. Singurul motiv de ingrijorare pare sa fi fost depasit: teama ca Vasile Burlui sa nu fie singurul care ia decizii in Universitate. De fapt, s-ar putea spune ca razboiul pensionariadei a vizat cu mult mai mult decit posturile profesorilor. In plan ideatic, scandalul s-a confundat, nu o data, cu o batalie pentru suprematie. „Vasile Burlui s-a substituit Senatului, ceea ce nu a mai facut nimeni pina acum. El a confundat UMF cu Apollonia. O universitate de stat, cu una privata. Era si timpul sa inteleaga ca trebuie sa respecte legea. Nu decizia lui, ci aceea a Senatului conteaza”, a completat profesorul Carol Stanciu.
Ce se urmarea?
Decizia de a nu lasa universitatea pe mina unui singur om a fost mai mult decit evidenta la ultimul termen in instanta. Sedinta de miercuri s-a bucurat de prezenta aproape integrala a celor 22 de profesori implicati in proces. O idee unanim sustinuta de toti a fost ca tragerea de timp incercata de apararea lui Vasile Burlui are un singur scop, acela de a convoca prima sedinta a Senatului din acest an scolar in lipsa adversarilor din proces. Inca de la debutul confruntarii de la Tribunal, cadrele universitare au facut cu hotarire front comun impotriva rectorului. Doar la ultimul termen, rindurile lor s-au rarit cu unul, profesorul Dan Gogalniceanu preferind, din motive numai de el stiute, sa iasa din cursa. Daunele cominatorii, reprezentind contravaloarea drepturilor de care au fost privati prin concediere cei 22 de profesori, urmeaza a fi si ele dezbatute de judecatori pe 7 septembrie. Singurul lucru care ar fi putut umbri bucuria profesorilor a fost decizia Judecatorilor de a respinge cererea privind cheltuielile de judecata. Cu alte cuvinte, profesorii invingatori vor scoate onorariul destinat aparatorului lor, Neculai Volovat, din propriul buzunar. (Geanina JINARU)

Comentarii