Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Canicula ucigatoare

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ieri dimineata, la fiecare trei minute, un iesean a avut probleme de sanatate din cauza caniculei. Echipajele de la Serviciul Ambulanta abia au reusit sa faca fata valului de solicitari, venite de la iesenii de toate virstele, care au cazut secerati de caldura pe strada sau in propriile apartamente. Cei mai afectati de canicula au fost cardiacii si copiii, care au suferit cel mai mult din cauza insolatiilor. Alti citiva ieseni au ajuns la spitalele iesene pentru ca au mincat alimente alterate. Nu s-a inregistrat nici un infarct sau atac cerebral, semn ca virstnicii, cardiacii si hipertensivii au luat in serios avertismentele Directiei de Sanatate Publica si au stat in case. "Au fost peste 150 de solicitari, cu mult mai multe decit de obicei. Am transportat foarte multi bolnavi cronic, afectati de canicula. Oamenii au lesinat ieri pe strazi si am avut un caz de lipotimie (lesin) si in sediul Autogarii", ne-a declarat asistenta de la Dispeceratul Serviciului Ambulanta.
    Foarte multi ieseni au sunat la Ambulanta doar pentru a primi sfaturi cu privire la primul ajutor in caz de lesin si insolatie. "Au sunat foarte multe mame ingrijorate din cauza copiilor care s-au jucat mult in soare. Le-am recomandat consumul de lichide reci, in cantitate foarte mare, odihna si evitarea expunerii la soare", a mai adaugat dispecera de la Ambulanta. Medicii avertizeaza ca temperaturile de peste 37 de grade au un efect negativ asupra organismului uman, la nivelul tuturor sistemelor. Cel mai afectat este sistemul cardio-vascular, intrucit caldura determina dilatatia vaselor de singe si, implicit, scaderea tensiunii. In acest caz, aportul de singe oxigenat la nivelul creierului este diminuat si se produce lesinul. Pe de alta parte, schimburile de gaze de la nivelul plaminilor sint mult incetinite, determinind aparitia senzatiei de asfixie. Sucurile gastrice sint secretate in cantitate mai mica, exacerbind gastritele.
    Mii de ieseni se rumenesc in autobuzele RATC
    La orele prinzului, iesenii care calatoreau cu mijloacele de transport in comun ale RATC erau toropiti de zapuseala. In fiecare vehicul, doar doua sau trei geamuri erau deschise, celelalte fiind intepenite. Mijloacele de transport erau ieri adevarate cuptoare ambulante. La prinz, scaunele sint incinse, aerul este irespirabil, iar mirosurile sint grele. "Miroase a transpiratie de-mi dau lacrimile. Nu e pic de aer aici. Ne sufocam, parca am calatori in incubatoare pe roti", ne-a declarat Catalin Pohoata, unul dintre calatori. Din cauza aglomeratiei, multi ieseni au fost nevoiti sa calatoreasca in picioare. Mijloacele de transport ale RATC nu dispun de instalatii de aer conditionat, temperaturile din interior depasind la prinz 40 de grade Celsius. "Asta avem, cu asta defilam", a explicat sec directorul RATC, Petru Girlea.
    Autobuzele "Transmixt" merg cu viteza redusa
    Autobuzele interjudetene au ajuns ieri in Autogara Iasi cu intirzieri ce oscilau intre 15 si 30 de minute. "Pentru a nu avea probleme pe traseu, soferii au circulat cu viteza redusa. Autobuzele care au avut de parcurs trasee mari au avut intirzieri", a declarat Mihai Cazacu, sef de coloana la Autogara. Astfel, autobuzul Brasov - Iasi a ajuns cu o intirziere de 15 minute, aceeasi ca si in cazul masinii care a asigurat transportul de calatori pe ruta Slanic-Moldova - Iasi. "Numarul calatorilor este mai mic, dar nu neaparat din cauza caldurii, ci pentru ca studentii si elevii sint in vacanta", a mai spus Mihai Cazacu. Nici unul din autobuzele "Transmixt" nu este dotat cu instalatie de aer conditionat, singurul mijloc de ventilare fiind deschiderea geamurilor.
    Rapidul Bucuresti - Iasi a avut o intirziere de 90 de minute
    Cele mai mari intirzieri cauzate de canicula de ieri au fost inregistrate in circulatia trenurilor. Astfel, trenul rapid Bucuresti - Iasi care trebuia sa soseasca in statie la ora 12:26 a ajuns la 45 de minute de ora prevazuta in Mersul Trenurilor. Cele mai multe trenuri personale care au ajuns ieri la Iasi au avut o intirziere de 10-15 minute. Recordul intirzierilor a fost insa stabilit de trenul rapid Bucuresti - Iasi, care desi trebuia sa ajunga in Iasi la ora 18:32, a avut o intirziere de 90 de minute.
    Unul din cele mai chinuitoare drumuri cu trenul in aceste zile este pe ruta Mangalia - Iasi, care pleaca de pe litoral la ora 12 si ajunge la Iasi la ora 22. Practic, trei sferturi din drum sint parcurse in miezul zilei, la temperaturi de peste 35 de grade.
    Pentru brutari, toropeala de afara e ca un dus rece
    Termometrele au sarit in aer. Canicula. Dureri de cap. Oboseala. Pentru cei mai multi dintre noi, caldura toropitoare este un travaliu de nesuportat. Pentru brutari, temperaturile care au depasit sensibil 30 de grade fac parte din "farmecul" meseriei. Rezistenta la caldura este un barometru serios pentru a dovedi daca au sau nu "inclinatie" catre brutarie. "Noi sintem obisnuti cu astfel de calduri. Ni se pare ceva normal, nu ne plingem", ne-au spus cei trei brutari de la brutaria din Bucsinescu. Pentru ei, temperaturile de peste 30 de grade nu reprezinta o noutate, ei fiind nevoiti sa munceasca "la cald" fie ca este iarna sau vara. Timp de 12 ore pe zi, ei traiesc ca intr-un cuptor. Mai ales atunci cind tavile sint scoase din cuptor, un val de caldura naucitoare le patrunde in toti porii. Ieri, la prinz, in brutarie erau peste 40 de grade.
    In timpul verii, caldura cuptoarelor se incinge parca mai tare din cauza caldurii de afara. Brutarii din Bucsinescu munceau ieri cu rivna, in ciuda siroaielor de apa care le curgeau pe piele si a caldurii inabusitoare. "Cind iesim afara ni se pare mai racoare ca aici", a spus cinic Mihai Rusu. Pentru a mai uita de caldura, brutarii spuneau bancuri. Din cind in cind mai luau cite o gura de apa minerala pentru a-si potoli setea. "Nu ne plingem, asta ne e meseria", au spus ei intr-un glas.
    Multumita lui Vlasov, Vitan nu sufera de caldura
    Angajatii Prefecturii au fost rapusi de caldura toropitoare. Pentru a face fata valului de caldura, programul acestora a fost scurtat cu trei ore. La ora 13.00, angajatii lasa deoparte treburile judetului si se vor adaposti de avalansa de caldura. Salariatii suferinzi si cei care au probleme cardio-vasculatorii vor putea sa-si stabileasca programul de lucru astfel incit caldura sa nu-i epuizeze. "Ei vor putea sa lucreze de la 7.00 la 10.00 dimineata si sa revina apoi mai spre dupa-amiaza, cind nu mai e la fel de cald", a spus prefectul Florin Vitan. Ei vor avea posibilitatea sa-si ia liber si sa recupereze ulterior orele de pauza. Singura sala din Casa Patrata unde caldura nu constituie o amenintare este biroul prefectului. Vitan a anuntat ca instalatia de climatizare cu care este dotat biroul sau va reusi sa-l tina aproape de munca. Aparatul de aer conditionat din biroul prefectului este unul din cele mai celebre masini de "facut vint" din Iasi, fiind primit in 1997, prin intermediul avocatului Mihail Vlasov.
    La Primarie este racoare
    Angajatii Primariei sint printre putinii privilegiati care nu au fost rumeniti de caldura. Palatul Roznovanu este una dintre cele mai racoroase cladiri din oras, de aceea, orele de munca le ofera acestora prilejul sa stea la racoare. "Deocamdata noi nu avem probleme cu caldura", a spus viceprimarul Vasile Munteanu. Daca temperaturile vor continua sa creasca, viceprimarii vor avea in vedere masuri pentru a proteja angajatii de canicula.
    Incendiu la Raducaneni
    Ieri, la prinz, 120 hectare cu griu numai bun de recoltat erau cit pe ce sa se transforme in cenusa. Inceputul de incendiu a avut loc la o tarla apartinind fermei Isaia din Raducaneni. Scinteia produsa la instalatia de evacuare a gazelor arse a unei combine a aprins spicele de griu, focul extinzindu-se rapid. A fost nevoie de interventia pompierilor formatiei locale si a satenilor din Raducaneni pentru ca focul sa fie izolat si in cele din urma stins. Pentru urmatoarele zile de vreme caniculara pompierii recomanda luarea unor masuri foarte stricte pentru prevenirea incendiilor. In primul rind, rezervoarele cu gaz petrolier lichefiat folosite pentru alimentarea microcentralelor pentru incalzire trebuie ferite de razele soarelui, pentru a nu duce la supraincalzire. Pentru campania de recoltare a cerealelor, utilajele care patrund in lanuri trebuie atent verificate in prealabil, pentru a nu avea defectiuni, scurgeri de combustibil etc. "Cel mai important este ca oamenii sa evite fumatul sau focul deschis in preajma parcurilor de furaje, in aceste imprejurari o simpla scinteie putind produce catastrofe", a apreciat col. Vasile Matei, purtator de cuvint al grupului de pompieri Mihail Grigore Sturdza Iasi. (Alina TITEI, Mihaela OLARIU, Dana PAVEL, Razvan MOLDOVEANU, Laura HUSARU si Dragos STINGU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri