Cei mai multi sefi de spitale au fost la un pas de destituire

luni, 17 februarie 2003, 00:00
2 MIN
 Cei mai multi sefi de spitale au fost la un pas de destituire

Directorii de spitale din judet au avut toate motivele sa simta la sfirsit de saptamina turturi pe sira spinarii. Reprezentantii Ministerului Sanatatii si Familiei (MSF) si ai Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) veniti la Iasi, pe fondul miscarilor de protest, sa evalueze situatia financiara a spitalelor au propus destituirea majoritatii directorilor. Sefii de spitale gestioneaza ineficient fondurile distribuite de la buget – a fost argumentul acestei propuneri "soc".
"Comisia a constatat un excedent de 1.000 de paturi in judetul Iasi si a venit cu propunerea inlocuirii majoritatii directorilor spitalelor iesene", afirma senatorul PSD Ion Solcanu. El a adaugat ca a solicitat evaluatorilor un ragaz de doua saptamini, timp in care Primaria si Consiliul Judetean sa analizeze in detaliu situatia fiecarui spital in parte. "In functie de concluziile acestei analize vor fi facute propuneri, daca este cazul, de schimbari de directori", a declarat senatorul Ion Solcanu.
Ca o solutie pentru "economisirea" fondurilor insuficiente de la buget se studiaza posibilitatea transformarii unor unitati spitalicesti (n.r. – Raducaneni, Podu-Iloaiei, Bivolari, Tirgu-Frumos) in centre de ingrijire sociala unde bolnavii cronici, cazuri sociale, sa fie ingrijiti. In acest sens, se fac demersuri pe linga Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale pentru ca acesta sa contribuie financiar cu fonduri pentru functionarea unitatilor respective (n.r. – plata utilitatilor, a hranei etc) urmind ca numai serviciile medicale sa fie platite de CNAS. De asemenea, evaluatorii au recomandat "ferm" ca medicii sa trieze mai atent bolnavii inaintea internarii lor, cazurile mai putin grave, ce nu necesita internare, putind fi ingrijite in ambulatorii (n.r. – policlinici) unde cheltuielile sint mai mici. La obiectiile aduse de reprezentantii MSF si CNAS, responsabilii din sanatatea ieseana justifica datoriile inregistrate in 2002 prin subfinantare si acumularea restantelor, dupa ce datoriile din 2001 au trebuit sa fie platite din bugetul de anul trecut. "Bugetul alocat pentru acest an permite doar acoperirea datoriilor de 700 miliarde de lei si a salariilor personalului, dar numai pina in luna octombrie", a precizat dr. Vasile Cepoi, director general al CJAS. Despre sumele necesare pentru achizitia de medicamente, materiale sanitare, hrana pentru bolnavii din spitale etc., oficialii MSF si CNAS nu au oferit un raspuns clar, singura solutie fiind plata separata a datoriilor, deci suplimentarea bugetului pentru Iasi. (C. DONOSE)

Comentarii