Cite 10 milioane de lei pentru invatatorii cu vechime

vineri, 10 februarie 2006, 00:00
3 MIN
 Cite 10 milioane de lei pentru invatatorii cu vechime

Invatatorii ieseni cu peste 25 de ani la catedra ar putea beneficia din acest an de reducerea orelor de munca. Adica vor munci 16 ore pe saptamina, in loc de 18, fara diminuarea salariului. Desi legea le permitea asta inca din 1997, invatatorii nu s-au putut folosi niciodata de acest drept, precum celelalte cadre didactice, dintr-o eroare a ISJ. Sindicalistii de la Alianta Sindicala „Gh. Asachi” au cistigat insa in urma cu doua zile in instanta recunoasterea dreptului de reducere a normei invatatorilor. In plus, acestia au mai obtinut si plata orelor considerate suplimentare, pe care invatatorii le-au muncit in plus in ultimii trei ani. Cind decizia Tribunalului Muncii va ajunge la ISJ, institutia va fi obligata sa le dea invatatorilor in medie 10 milioane brut. Ceea ce ar insemna circa 7,5 milioane „in mina”, dupa retinerea impozitului, CAS si celorlalte taxe.
Discriminati la aplicarea legii
Statutul Cadrelor Didactice prevede ca toti dascalii, profesori sau invatatori, cu o vechime de peste 25 de ani la catedra si gradul I, sa beneficieze de reducerea normei saptaminale cu doua ore, de la 18 la 16. In timp ce profesorii beneficiaza de acest drept inca din 1997, invatatorii nu au acelasi privilegiu. „ISJ nu a aplicat corect legea. Motivul invocat a fost de fiecare data faptul ca invatatorii nu sint incadrati pe norma didactica de 18 ore, ci pe post. Ei presteaza insa la fel de multe ore ca si profesorii, astfel ca de ani de zile sint privati de un drept acordat prin lege”, a explicat Violeta Amariei, lidera Aliantei Sindicale „Gh. Asachi” Iasi, afiliata Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint (FSLI). La rindul ei, sefa ISJ, Camelia Gavrila, spune ca eroarea legislativa a aparut dintr-o situatie speciala a posturilor de invatatori de la Iasi. „Orele neprestate de invatatori ar fi trebuit acoperite prin alti oameni, ceea ce ar fi dus la o supradimensionare a normelor. Asa ceva nu este posibil, deoarce ministerul ne impune un anumit numar de norme”, a specificat Camelia Gavrila. Pentru a-si recupera drepturile insa, sindicalistii au actionat in instanta ISJ, in decembrie anul trecut. In urma cu doua zile, pe 8 februarie, Tribunalul Muncii le-a dat acestora cistig de cauza, in premiera pe tara. „Am cistigat astfel dreptul invatatorilor de a avea norma redusa potrivit legii, plus plata orelor efectuate in plus in ultimii trei ani”, a spus Amariei, adaugind ca de hotarirea judecatoreasca vor beneficia deocamdata doar membrii Aliantei sindicale „Gh. Asachi” – FSLI. In situatia aceasta se afla 84 de invatatori din 15 scoli. Pe lista unitatilor cu dascalii norocosi se afla liceele „Alecsandri”, „Ibraileanu”, „Cuza” si scolile „Tonitza”, „Maiorescu”, Alecu Russo”, „Birsanescu” si „Ion Ghica”.
Plati retroactive
Potrivit socotelilor sindicalistilor, dupa ce hotarirea judecatoreasca va ajunge la ISJ, institutia va trebui sa scoata din cont, pentru orele lucrate in plus de invatatori, in jur de 10 milioane de lei vechi (suma bruta) pentru fiecare dascal. „Sumele vor fi platite retroactiv, in regim de plata cu ora. Un invatator a lucrat in medie, in cei trei ani pe cit a fost emisa deciza judecatorilor, 200 de ore in plus. O ora este platita cu aproximativ 50.000 de lei vechi, astfel ca suma medie ajunge la 10 milioane”, a exemplificat Amariei. In mina insa, un invatator va ajunge sa ia in medie 7,5 milioane lei. „Teoretic, e foarte bine ca invatatorii si-au obtinut acest drept. Practic insa, e mai greu sa se acorde retroactiv acesti bani. Sa vedem intii hotarirea judecatoreasca, apoi vom face si remedierile financiare necesare”, a spus sefa ISJ. (Marinela RATA)

Comentarii