Colegiul „Negruzzi” revendica Morga din Mangalia, aflata pe malul marii

miercuri, 01 februarie 2006, 00:00
4 MIN
 Colegiul „Negruzzi” revendica Morga din Mangalia, aflata pe malul marii

Colegiul „Costache Negruzzi” revendica o avere de peste 200.000 de euro, adica atit cit valoreaza 10 apartamente in Iasi. Uriasa pentru o scoala de stat, averea o reprezinta de fapt un teren de peste 2.000 de metri patrati achizitionat de liceul internat in perioada interbelica si situat in centrul Mangaliei, foarte aproape de malul Marii Negre. Evaluat in banul zilei, un metru patrat de teren ar ajunge acum la 100 de euro. Singura problema este ca terenul nu mai apartine Colegiului dupa cel de-al doilea razboi mondial, ci statului. Pentru a reintra in posesia „averii”, conducerea liceului intentioneaza acum sa actioneze in justitie Primaria Mangalia, care ingrijeste locatia. „Ne bazam pe documente, inclusiv pe un act de la Arhivele Statului, care atesta ca terenul si cladirea sint proprietatea Colegiului «Negruzzi»”, a spus Gheorghe Ilie, directorul liceului care, dupa recuperarea „averii,” intentioneaza sa reamenajeze o statiune moderna unde sa-si petreaca vacanta elevii, profesorii si parintii Colegiului.
S-a construit un camin de odihna
Istoria „averii” de la „Negruzzi” incepe in 1926, cind Comitetul de parinti al Liceului Internat achizitioneaza de la Primaria Mangalia un teren de 2.200 de metri patrati, cu o suma de 184.745 lei, dupa cum reiese din borderoul de cheltuieli reprodus in anuarul liceului din 1936. „In 1927, am dus colonia de vara la Mangalia si am inceput preparativele in vederea construirii unui Camin. Apoi, am cerut unui fost elev al liceului, arhitectul N. Aprihameanu din Bucuresti, sa-mi faca un plan de local cu parter si etaj. Pe atunci, banii erau ieftini si credeam ca se vor aduna curind”, povestea directorul liceului din acea vreme, Theodor Badarau, in anuarul scolii din 1936. Nu a fost insa asa, caci lucrarile la cladire s-au intins, conform documentelor, inclusiv dosarul cu formalitatile de licitatie pentru lucrarile de constructie, dupa anii 30″. In acelasi anuar, directorul Badarau reaminteste cum, in 1932, liceul a mai cumparat alti 240 de metri patrati, cu 23.036 lei, de aceasta data de la un particular, „pentru a da o mai buna asezare closetelor”. „Cladirea era necanalizata si toaletele nu puteau ramine asa aproape de cladirea caminului”, spunea acesta. Astfel, intreaga suprafata a terenului achizitionat de „Negruzzi” ajunsese in 1932 la 2.680 de metri patrati. Caminul de odihna a fost finalizat in 1937, cheltuielile totale pentru ridicarea lui ajungind conform borderourilor la 1,1 milioane lei. La aceasta suma s-au adaugat cheltuielile pentru mobilier, de peste 300.000 lei. „Ca mobilier, am adus 66 de paturi cu somiere, fiecare cu saltea de lina, 2 cearsafuri, cite o perna din lina, cuvertura. Apoi, 16 noptiere, 28 de incaperi in dulapuri, 20 de etajere mari cu cite 2 polite in dormitoare, 9 mese cu musama, vesela si ustensile pentru bucatarie”, descria dotarea Caminului directorul Theodor Badarau.
Anual, elevii erau adusi aici gratuit
Odata terminata cladirea, locul amenajat de „negruzzisti” s-a transformat in tabara de vara, unde erau adusi in doua grupuri pe an, in jur de 120 – 150 de elevi. Totul era asigurat gratuit, mai putin drumul pina la Mangalia, dupa cum se specifica in anuarele vremii. Elevii erau insotiti de unu sau doi profesori, plus o intreaga armata de ingrijitoare pentru dormitoare si bucatarie. Din 1944 insa, dupa razboi, liceul nu s-a mai putut folosi de colonia de la Mangalia. „Considerind proprietarul lipsa, Sfatul Popular al Regiunii Constanta, sectiunea Financiara, trece in mod gresit terenul si caminul in proprietatea statului, prin decizia 246 din 1956, decretul 111 din 1961 si Hotarirea Judecatoreasca 602 din 1956”, precizeaza profesorul Neculai Avadanii, directorul Liceului, intr-o adresa din 1958. Din acest an dateaza doua acte contradictorii, care au blocat rezolvarea situatiei. Un act din 1958 atesta ca terenul este dat in folosinta Uniunii Generale a Sindicatelor din Invatamint. Tot in 1958 insa, Tribunalul Constanta recunoaste suprafata de 2.680 de metri patrati din Mangalia ca fiind in proprietatea Colegiului „Negruzzi”.
Iesenii apeleaza la instanta
De altfel, aceasta hotarire judecatoreasca, aflata in arhivele liceului, ii face si pe actualii directori sa ceara drepturile asupra coloniei din Mangalia, unde din ’90 functioneaza – dupa informatiile lor – Morga sau Spalatoria Spitalului Municipal. In plus, Asociatia Internatistilor, facind demersuri pentru a da de un fir pentru revendicarea averii din Mangalia, a aflat ca actul de proprietate exista in Arhivele Statului din Bucuresti, o cerere fiind deja depusa in acest sens. „Exista in Arhivele Statului, la Bucuresti, si actul de proprietate al liceului asupra terenului din Mangalia. Acesta ne-ar ajuta sa ne recuperam proprietatea”, a spus Gheorghe Ilie, directorul Colegiului „Negruzzi”, care intentioneaza sa dea in judecata Primaria Mangalia, aceasta fiind cea mai la indemina solutie pentru recuperarea terenului care valoreaza acum o avere. La aproximativ 100 de euro, cit costa metrul patrat in zona apropiata malului Marii Negre, valoarea terenului s-ar ridica la 268.000 de euro, adica aproape 10 miliarde lei, atit cit costa si 10 apartamente in Iasi sau 30 masini Dacia Logan, full option. „Daca recuperam terenul, intentionam sa construim o baza de vacanta pentru elevi, profesori si parinti”, a spus directorul Ilie. (Marinela RATA)

Comentarii