Consilierii locali renunta la functii cu jumatate de gura

sâmbătă, 09 februarie 2002, 00:00
3 MIN
 Consilierii locali renunta la functii cu jumatate de gura

Dupa Ioan Haraga, inca doi consilieri locali au demisionat ieri din Consiliile de Administratie ale regiilor din subordinea Primariei. Camelia Gavrila, consilier PD, a renuntat la calitatea de membru al CA al RATC, iar Constantin Adascalitei s-a retras din CA al SC "Ascensorul", societate infiintata anul trecut prin spargerea regiei de termoficare. "Nu am facut altceva decit sa ma conformez ordonantei de guvern care interzice alesilor locali sa faca parte din societatile sau consiliile de administratie ale acestora, care au contracte cu Primaria", a motivat Adascalitei decizia sa. La rindul sau, Camelia Gavrila sustine ca a hotarit sa demisioneze anterior aparitiei ordonantei. "A existat un mesaj politic al PD prin care se solicita alesilor locali sa renunte la alte calitati incompatibile cu cea de consilier. Cred ca am facut un gest demn si corect", a spus Gavrila.
Consilierii, chemati sa dea cu subsemnatul
Consilierii locali au fost chemati ieri la Primarie pentru a declara daca ei sau rudele lor fac sau nu afaceri cu administratia locala. In urma unei radiograme trimise de Ministerul Administratiei Publice, secretarul Consiliului Local, Lacramioara Vernica, i-a convocat pe consilieri pentru a preciza daca se incadreaza sau nu in prevederile Ordonantei nr. 5/2002. "Pina miine (azi – n.r.) trebuie sa prezentam situatia de la Iasi a consilierilor locali. Pe baza declaratiilor acestora vom stabili daca sint cazuri in care unii dintre acestia trebuie sa renunte la afacerile cu administratia locala, in conditiile in care fac parte din conducerea societatilor care au contracte cu Primaria", a precizat Vernica. Pina ieri, din cei 31 de membri ai consiliului s-au prezentat 21, restul urmind sa depuna declaratiile in cursul zilei de astazi. Totusi, in afara celor trei demisionari din CA din care faceau parte, restul alesilor locali nu au considerat ca se incadreaza in prevederile ordonantei. Acestia considera ca textul de lege se refera la societatile comerciale de sine statatoare care deruleaza contracte cu Primaria, si nu la regiile aflate in subordine locala, din ale caror CA fac parte. (B.P.)
Alte cazuri de incompatibilitati
Practic, prin ordonanta care interzice alesilor locali sa faca afaceri cu administratia locala, se mai ocoleste o data respectarea Legii 215, a administratiei publice. Astfel, incompatibilitatile prevazute aici ramin suspendate ca si pina acum, multi dintre consilierii ieseni ocupind in continuare si alte functii. Cea mai frapanta incompatibilitate il priveste pe consilierul PSD Tudor Leonte. Acesta este si secretarul general al Prefecturii, si membru in CA al RATC, functii la care Leonte nu vrea sa renunte nici in ruptul capului. El a declarat de nenumarate ori ca Legea 215 nu se aplica retroactiv, drept pentru care isi poate pastra functiile pina in anul 2004, la sfirsitul mandatului. Intr-o situatie similara este si Renata Puscasu, consilier PSD, sefa Starii Civile si membru in CA al SC "Termo-Service". Nici ea nu considera ca se afla in situatie de incompatibilitate. Retras din CA al RATC, Ioan Haraga a ramas si consilier, si functionar public, ca sef al Oficiului de Protectie a Consumatorului. Alaturi de acestia, alti 16 consilieri locali detin functia de membri in CA ale regiilor si societatilor din subordinea administratiei locale, situatie incompatibila potrivit art. 30 din Legea 215. (Bogdan P.)

Comentarii