Cum a fost posibil prapadul de la Bucium

luni, 14 ianuarie 2002, 00:00
7 MIN
 Cum a fost posibil prapadul de la Bucium

Desi este imposibil ca directorul fostului IAS Bucium sa fi putut actiona singur in operatiunea de imbogatire pe socoteala statului, nimeni nu se simte acum solidar cu el. Dupa cum va informam si in numerele anterioare, directorul Eogen Sandu a intrat in posesia mai multor terenuri valorind miliarde de lei, in zona Bucium, cumparind actiuni la societatea pe care o conducea, unele la preturi de citeva sute de mii de lei. Ca director, a stat in puterea sa acest uluitor numar de magie. El a devenit proprietar al restaurantului Perla, al centralei termice, serei si a unei vile, toate la preturi ridicole, perdant fiind tot statul, prin societatea pe care o conducea. Eogen Sandu a avut insa grija si de unii subordonati. Directoarea tehnica Eugenia Peptu este, de asemenea, vecina de mosie cu Sandu la Birnova, lidera de sindicat Elena Todet a cumparat un adevarat castel la marginea Iasului, intr-o zona de vis, cu pretul unei garsoniere – 100 de milioane de lei, iar seful de ferma Gheorghe Luca a cumparat, in rate esalonate pe zece ani, toate cladirile din ferma Pietrarie pe pretul unui apartament bun in centrul Iasului.
Cine sint responsabilii
In mod sigur, vinovatii de prapadul de la "Bucium" nu se gasesc doar in conducerea fostului IAS. Directorii de aici nu au actionat de capul lor. De instrainarea de active ale statului, care au fost sau pot fi vindute cu zeci de mii de dolari, ar fi trebuit sa stie si reprezentantii statului in Adunarea Generala a societatii, membrii din consiliul de administratie, cenzorii si membrii fostei Comisii judetene de fond funciar. Nici unul dintre acestia nu se considera insa vinovat. Toti spun acum ca asteapta finalizarea controlului Curtii de Conturi la fostul IAS, pentru a vedea ce se mai poate salva.
Prefectul confirma dezvaluirile din "Monitorul"
Actualul prefect, Corneliu Rusu Banu, a confirmat ieri dezvaluirile aparute in ultimele numere ale ziarului "Monitorul". El a spus ca "am primit rapoarte partiale referitor la controlul efectuat de Curtea de Conturi la fostul IAS. Am fost informat ca s-au facut abateri de la prevederile legale. Cele mai importante au fost vinzarea unor mijloace fixe la preturi foarte mici, precum si mutarea unor suprafete de pamint situate la departare de Iasi la marginea orasului, dupa care au fost vindute cu preturi substantiale".
Olariu: Eu nu am aprobat vinzarea
Nicolae Olariu este, din octombrie 2001, reprezentantul Agentiilor Domeniilor Statului (ADS), actionarul majoritar, in Adunarea Generala a Actionarilor de la fostul IAS. Anterior, a mai fost membru in AGA in perioada martie – august 2001. Referitor la vinzarea restaurantului "Perla Bucium" catre Eogen Sandu si Ion Matrescu (administratorul acestuia), el sustine ca i s-a solicitat acest lucru, dar nu a aprobat. "Mi-au cerut sa aprob vinzarea cantinei si i-am trimis la ADS pentru a obtine mandat special. Pina la urma, vinzarea s-a facut in baza unei adrese, in care se specifica ca nu este nevoie de mandat special, si ca negocierea si vinzarea intra in atributiile administratorului. Repet, AGA nu a aprobat vinzarea cantinei", a spus Olariu. Cu alte cuvinte, directorul Sandu sa aprobe vinzarea catre cumparatorul Sandu. Actele insa il contrazic pe Olariu. In contractul de vinzarea-cumparare a cantinei se specifica clar: "Prezentul contract se incheie in baza hotaririi AGA a S.C.A. "Bucium" SA Iasi nr. 172/25.07.2001". Perioada in care Olariu era membru in AGA. "Ei pot sa treaca in contract ce vor. Eu stiu ca nu am aprobat vinzarea cantinei in AGA", o tine mortis Olariu.
Rate de cumparare mai mici decit jumatate din pretul lunar de inchiriere
Surse din societate ne-au declarat ca, anterior vinzarii, cantina a fost data in locatie de gestiune lui Matrescu. In data de 21.04.2000, a fost incheiat un contract de locatie intre fostul IAS si Ion Matrescu, valabil timp de un an, cu posibilitate de prelungire. Rata lunara a fost stabilita la 25.500.000 lei (in jur de 1.200 de dolari, la cursul din acea perioada), fara TVA.
In schimb, cantina a fost vinduta in rate lunare de doar 520 de dolari, inclusiv TVA, achitate in 10 ani. Cu alte cuvinte, platesti mai putin de jumatate, si devii si proprietar dupa achitarea ratelor. Cum a fost posibil incheierea unui astfel de contract? Directorul Eogen Sandu explica manevra: "Nu am cumparat cantina, sera si centrala termica ca pe niste active, ci ca pe niste ramasite". Numai ca aceste "ramasite" aduceau bani mai multi societatii "Agroindustriala Bucium" in perioada cind a fost inchiriata fata de perioada cind a trecut in stapinirea lui Sandu si a lui Matrescu.
"Pretul a rezultat din evaluare"
Olariu, care era reprezentantul statului in AGA cind s-a vindut cantina (31 octombrie 2001), spune ca "daca proprietarul terenului a cerut sa cumpere cladirile situate pe acesta, conform legii, firma trebuia sa i le vinda. Referitor la pret, acesta a rezultat din evaluare". Olariu a mai afirmat ca "este mai bine sa asteptam rezultatele controlului Curtii de Conturi. Raportul va fi prezentat in AGA. Daca va fi cazul, probabil se va actiona in judecata si se va cere constatarea nulitatii contractelor de vinzare-cumparare".
Iftode: Nu am avut nici un amestec
Un personaj important in eliberarea titlurilor de proprietate pentru actiunile echivalent teren este fostul secretar al Comisii judetene de fond funciar dinainte de alegeri, Alexandru Iftode. Comisia la care era secretar a trimis fostului IAS adresa prin care considera legale tranzactiile cu actiuni echivalent teren. El sustine ca nu a avut nici un amestec in eliberarea titlurilor in baza actiunilor echivalent teren achizitionate de conducerile fostelor IAS-uri. "Noi recunosteam doar dreptul de proprietate si suprafata. De restul – amplasamentele, masuratorile si parcelarile – se ocupau comisiile locale, impreuna cu cei de la ADS si Oficiul de cadastru", afirma Iftode.
Plumbu: Ma intereseaza doar problemele economice
Spiridon Plumbu, actualul director al Directiei Agricole Iasi, este cenzor la "Bucium" din luna iulie 2001. El spune ca nu a stiut de instrainarea activelor de la fostul IAS. "In general, cind merg acolo, ma intereseaza mai mult problemele economice: daca au sau nu bani, cum stau cu datoriile", ne-a declarat Plumbu.
Vitan ne-a inchis telefonul
Fostul prefectul Florin Vitan era presedintele Comisiei judetene de fond funciar si, in aceasta calitate, a semnat toate titlurile de proprietate rezultate in urma tranzactiilor cu actiuni reprezentind echivalent teren. In ciuda eforturilor noastre, fostul prefect nu a putut fi contactat in cursul zilei de ieri. Dupa o scurta discutie telefonica, in care n-am apucat decit sa ne prezentam si sa spunem ce ne intereseaza, telefonul s-a intrerupt brusc. Ulterior, telefonul sau a tot sunat la apelurile noastre, fara insa a ni se mai raspunde. (Constantin PAVEL)
Doua articole de lege in atentia celor care au supervizat tranzactiile
Legea nr.1 din 11 ianuarie 2000
Articolul 12, alineatul 1
"Consiliile comunale, orasenesti sau municipale din unitatile administrativ-teritoriale pe care se afla terenurile, impreuna cu oficiile de cadastru agricol si organizarea teritoriului vor delimita terenurile solicitate pe vechile amplasamente, daca acestea sint libere de constructii, sau in sole situate in imediata apropiere a localitatilor, asigurindu-se accesul la lucrarile de hidroamelioratii, acolo unde ele exista."
Hotarirea nr. 403 din 19 mai 2000
Articolul 1, alineatul 4
"Valoarea reevaluata a imobilizarilor corporale se coreleaza cu utilitatea si cu valoarea de piata a bunurilor respective."
"Dezvaluirile presei au ramas singura posibilitate de informare privind abuzurile"
Senatorul Ion Solcanu, presedintele PSD Iasi : "Eu am sesizat o serie de nereguli la IAS Bucium inca din toamna trecuta, fapt pentru care am cerut prefectului sa solicite Curtii de Conturi sa inceapa un control la unitatea in cauza. Stiu ca acest control este in plina desfasurare si l-am rugat pe prefectul Corneliu Rusu Banu ca, la finalizarea anchetei, sa ma informeze asupra rezultatelor. In masura in care se vor confirma cele afirmate de ziarul «Monitorul», sint pentru continuarea anchetei de catre organele abilitate in aceasta directie".
Deputatul Mihai Baciu, presedintele PD Iasi: "Apreciez ancheta initiata de «Monitorul», pentru ca dezvaluirile presei au ramas singura posibilitate de informare a oamenilor in privinta abuzurilor. Vreau insa ca mass-media sa faca dezvaluiri si despre ceilalti oameni politici apartinind Puterii. Sint mult mai multe cazuri, poate nu atit de spectaculoase precum cel de la IAS Bucium, dar la fel de paguboase pentru stat. Cit priveste cele ce se intimpla la IAS Bucium, trebuie trasi la raspundere toti cei care se fac vinovati de incalcarea legilor".
Deputatul Anghel Stanciu, presedintele PRM Iasi: "Nu cunosc amanunte despre acest caz. Dar PRM este un partid justitiar si noi cerem ca oricine incalca legea sa fie pedepsit. Aceasta este regula de aur a democratiei. Daca incepem sa negociem legea, atunci ne paste anarhia".
Rectorul Dumitru Oprea, presedintele PNL Iasi: "Am vazut despre ce este vorba din presa. Cazul este destul de clar, dar eu nu cunosc detalii. In orice caz, sint pentru pedepsirea vinovatilor. Daca astfel de lucruri vor fi perpetuate, lumea va incepe sa spuna ca este pacat sa muncesti, de vreme ce te poti capatui atit de usor pe cai ilegale". (Catalin ONOFREI)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii