De ce va ascundeti, domnule Mihai Dumitriu?

miercuri, 15 mai 2002, 23:00
14 MIN
 De ce va ascundeti, domnule Mihai Dumitriu?

Seful ISJ se angajase sa desemneze specialisti
„Nu am timp sa vorbesc. Pregatesc o sedinta cu directorii impreuna cu inspectorul general adjunct", a declarat in urma cu doua zile Mihai Dumitriu, intrebat daca crede ca poarta vreo responsabilitate, macar de ordin moral, pentru tragedia din discoteca „Maxx Space". Concursul „Liceul Anului", organizat pe parcursul ultimelor luni aici, la initiativa Agentiei RomNET, a avut avizul scris al sefului ISJ. Prin protocolul de colaborare incheiat cu directorul RomNET, Florin Hozoc, seful ISJ se obliga sa „recomande specialisti care sa participe ca evaluatori in cadrul programului". In continuare, seful ISJ nu s-a implicat direct in desfasurarea concursului dintre licee, a carui miza finala era cistigarea unui laborator informatic. „Noi ne-am dat avizul pentru organizarea acestor concursuri, dar contractele se incheiau intre conducerile liceelor si organizatori", explica imediat dupa accident, Mihai Dumitriu. Luni la rind, mai multe licee din Iasi s-au intrecut in concursul desfasurat la „Maxx Space". Si nu a fost prima data pe 23 aprilie, cind sub ochii profesorilor si cu stirea lor s-au desfasurat probe periculoase pentru viata elevilor, in care se folosea focul. Un incendiu ar fi putut izbucni oricind. Intimplarea a facut ca accidentul sa aiba loc pe 23 aprilie, cind protagonisti ai competitiei au fost liceenii Grupului Scolar Energetic si cei ai Grupului Scolar „Gheorghe Asachi". Povestea este deja binecunoscuta: pentru a da spectaculozitate probei de aptitudini o demonstratie de karate elevii au decis
niste tavite cu alcool. Acesta a explodat si, transformat intr-o ploaie de foc, a provocat tragedia, care avea sa-i aduca sfirsitul Gabrielei Moraru.
Impreuna cu Monalisa Miriuta, si alti doi elevi Ciprian Rosca si George Bilea fata a ajuns la Spitalul de Urgente cu arsuri grave.
In adresele catre scoli, ISJ nu a interzis probele periculoase
Desemnind in mod ambiguu responsabilitatea pentru a evalua (supraveghea?) desfasurarea concursului din „Maxx Space", seful ISJ, Mihai Dumitriu, a transmis adrese liceelor inscrise in competitie cu sase zile inainte de seara fatidica, in care ii avertiza pe directorii acestora asupra unor „reguli" de care trebuie sa se tina seama. Nicaieri, insa, in aceste adrese, seful ISJ nu a pomenit ceva despre interzicerea probelor periculoase. Desi mai multi inspectori din ISJ aveau cunostinta despre folosirea focului pentru spectaculozitate, in adresele semnate de Dumitriu directorii erau avertizati doar cu privire la consumul de bauturi alcoolice, la ora de inchidere a discotecii si la faptul ca serile de distractii nu trebuie sa afecteze programul scolar.
Singurul vinovat pina acum: elevul care a turnat alcool in tavite
Are ISJ o responsabilitate in acest caz? Mihai Dumitriu a evitat zilele acestea sa ofere un raspuns, gasind vinovatii numai in afara ogradei sale, in rindul directorilor acum demisi ai scolii, Laurentiu Ipate si Claudia Manciu. Desi initial a declarat ca Inspectoratul Scolar este „acoperit" prin adresele de avertisment transmise scolilor de Dumitriu, secretarul de stat al Ministerului Educatiei, Constantin Corega a recunoscut ieri vinovatia ISJ. Ca ISJ are o responsabilitate, cel putin una de ordin moral, este de parere si prefectul de Iasi, Corneliu Rusu Banu adaugind ca in opinia sa principalii vinovati sint organizatorii, Agentia RomNET si Discoteca „Maxx Space".
Din punct de vedere al raspunderii penale, verdictul final in acest caz il vor da procurorii, politistii si judecatorii. Din cercetarile partiale ale acestora, deocamdata doar un vinovat s-a conturat: elevul care a turnat alcool in tavite, pentru realizarea cercului de foc de pe ringul de la „Maxx Space". Sa fie el cel care va purta intreaga povara pentru cumplita tragedie? Dar organizatorii? Dar profesorii care au aprobat probele de concurs? Dar ISJ? Nimeni dintre acestia nu a dorit sa raspunda public la intrebare.
(Emilia CHISCOP)
Gabriela a fost scoasa din morga in rochie de mireasa
In loc sa iasa imbracata mireasa din biserica, Gabriela Moraru a fost scoasa ieri pe brate din morga, imbracata in rochia pe care ar fi trebuit sa o poarte la cununie. Chipul palid acoperit de un voal, deformat de suferinta indurata, nu seamana aproape deloc cu fata frumoasa, vesela si plina de viata de acum trei saptamini. In loc sa-i cumpere cadou pentru majoratul din toamna, parintii au trebuit sa-i cumpere Gabrielei giulgiu si rochie de mireasa. Este ultima ei rochie, pe care o va purta cind va fi coborita in mormint. Gabriela a fost luata de la morga de tatal, unchiul si cumnatul fetei, plus cei care lucreaza la morga. Intr-o liniste apasatoare, tulburata doar de suspinele celor citeva femei aflate in apropiere, sicriul fetei, purtat pe brate de tata, a fost pus intr-o Dacie papuc, cu care a fost trasportat pina la biserica „Izvorul Tamaduirii". In locul alaiului de nunta galagios cu balonase si flori, sunet de claxoane si veselie, Gabriela a avut parte de un drum intr-o liniste desavirsita, sparta doar de suspinele grele ale tatalui, linga sicriul cu capacul deja pus.
(C. DONOSE)
Ultima noapte cu Gabriela
Se spune ca atunci cind incepe sa ploua dupa ce-ai adus mortul la biserica, inseamna ca persoana respectiva nu a vrut sa moara. Dupa ce trupul Gabrielei a fost depus ieri dupa-amiaza la capela Bisericii „Izvorul Tamaduirii", a inceput sa ploua. „N-a vrut sa moara…A vrut sa traiasca…", o jeluie mama cu glasul moale pe Gabriela. Tatal fetei sta in picioare linga sicriu si plinge fara cuvinte. De multe ori vorbeste incoerent. Pare rupt de realitate si nu intelege ce se intimpla in jurul sau. In ultimele doua zile n-a inchis un ochi, n-a stat deloc si a plins aproape continuu. „E ultima noapte cu fetita noastra…", spune plingind Valeriu Moraru. Ultima noapte in care Gabriela a fost inconjurata de familie si prieteni. Colegii care au venit sa o vada si sa-i aprinda o luminare in capela tresareau si izbucneau in lacrimi de cum intrau si vedeau chipul inca frumos al Gabrielei. Parca abia atunci realizau ca Gabriela a murit. Ca nu o vor mai auzi niciodata rizind. „Era plina de viata, de voisie. Casa parca era goala cind pleca ea de acasa…", mai spune plingind si framintindu-si miinile mama Gabrielei. „Am crescut impreuna si n-am vazut-o niciodata trista. Era plina de energie, era vesela. Nici acum parca nu-mi vine sa cred ca a murit", isi aminteste Georgiana, o buna prietena a Gabrielei. Georgiana a vorbit cu Gabriela chiar inainte ca aceasta sa mearga la concursul care avea sa-i fie fatal.
„A trecut pe la mine si m-a intrebat daca nu vreau sa merg cu ea. N-am putut si nici n-am convinso sa mai stea putin la mine. Se grabea sa se intilneasca cu Monalisa, fata cu care se intelegea cel mai bine din clasa. N-am vazut-o niciodata atit de grabita. Dac-ar fi stiut unde se grabeste…", isi mai aminteste Georgiana izbucnind in plins. (Simona RELEA)
Ii placeau foarte mult ciresele
Ieri in jurul orei 14, sicriul cu trupul neinsufletit al Gabrielei a fost adus si depus in Biserica „Izvorul Tamaduirii", de unde astazi va pleca pe ultimul drum. La nici 5 minute dupa ce, cu lacrimi in ochi, tatal, unchiul si cumnatul fetei au dus sicriul in biserica, a aparut Olga Lutu bunica Gabrielei, insotita de cei doi frati mai mici. Amindoi au izbucnit in lacrimi de cum au vazut sicriul, nevenindu-le sa creada ca sora lor, pe care ultima data au vazut-o vesela si bucuroasa ca pleaca la discoteca, zace fara suflare intre patru scinduri. Cu ochii plini de lacrimi si cu miinile tremurind, abia au reusit sa aprinda cite o luminare, in timp ce bunica lor bocea sfisiietor la capatiiul nepoatei pe care nu o vazuse de vara trecuta. „Ultima data am vorbit cu ea la telefon, pe la sfirsitul lui martie, si mi-a spus ca abia asteapta sa vina la mine la tara, unde isi petrecea aproape toata vacanta de vara. «Abia astept sa vad ce mai este pe acolo si sa maninc cirese», mi-a spus la telefon. Nu a apucat sa ma mai vada, si nici eu pe ea. Era o fata vesela si cu pofta de viata. Nu-mi vine sa cred ca nu mai este, si ca miine (astazi, n.r.) o vor baga in pamint", ne-a spus Olga Lutu cu ochii plini de lacrimi si vocea tremurata, abia abtinindu-se sa nu izbucneasca in hohote de plins.
„Nici nu stiu ce sa mai spun. Nu credeam ca se va termina asa. Nimeni nu s-a gindit ca de la un banal concurs intr-o discoteca se poate ajunge la o asa tragedie. Cineva este vinovat de toata aceasta tragedie si trebuie sa raspunda. Eu nu pot spune cine este vinovat, pentru ca nu eu am facut ancheta. Procuratura trebuie sa-si spuna cuvintul, si cei care au gresit sa fie pedepsiti", ne-a spus tatal Gabrielei, Valeriu Moraru.
Plaminii Gabrielei se redusesera la jumatate
Ieri dimineata, corpul tinerei a fost necropsiat, primele concluzii ale medicilor legistii fiind ca decesul s-a datorat unui soc toxicoseptic. Urmeaza ca rezultatele examenelor histopatologice sa poata oferi detalii suplimentare despre mecanismul producerii decesului. Legistii au constatat ca plaminii fetei erau aproape la jumatate fata de marimea normala, din cauza modificarilor morfologice cauzate de complicatiile date de arsuri, dar si din cauza neutilizarii lor. Practic, plaminii devenisera o masa de carne, pentru ca, in mod normal, alveolele pulmonare sint pline cu aer, cel care da volumul si forma acestora, dar imposibilitatea utilizarii lor a dus la atrofiere. (C. DONOSE)
Unii colegi de clasa au venit ieri in doliu la scoala
In clasa Gabrielei Moraru, pe banca a doua, unde statea alaturi de cea mai buna prietena a ei Monalisa Miriuta, colegii ei au asezat ieri o bucata de pinza neagra. Si pe frontispiciul Grupului Scolar „Energetic" a fost asezata o pinza de doliu. Toata scoala este in doliu. Citiva colegi ai fetelor au venit imbracati in negru. Oana Stoica, colega care a fost impreuna cu fetele la discoteca in seara tragediei, abia mai poate ridica privirea. A povestit tuturor despre ce a vazut in noaptea de 23 aprilie la „Maxx Space". Era la trei metri de Gabriela si Monalisa cind a izbucnit focul. Totul s-a intimplat rapid, in citeva clipe tot spectacolul colegilor lor a fost intrerupt de foc. „Se dusesera la baie si, cind s-au intors, nu au mai putut ajunge la locul lor, au ramas linga ring. Nici nu mai stiu ce s-a intimplat exact, dar imi aduc aminte ca am vazut o flacara mare si mai tirziu am vazut-o pe Gabriela cum iesea din baie, cu o haina parca pe ea", povesteste Oana Stoica.
Geanina Enachi si Petronela Damian au fost si ele alaturi de fete in seara de 23 aprilie, in discoteca. Si-au amintit ca Gabriela se imbracase pentru acea seara intr-un maiou cu spatele gol si intr-o pereche de pantaloni negri. Monalisa purta o bluza alba cu mineci scurte si o pereche de pantaloni negri.
„Amindoua vorbeau ca, dupa ce termina scoala, sa faca niste cursuri de trei luni pentru «pizzerie», se gindeau sa se angajeze si sa isi ajute parintii", povestea Oana Stoica. Ieri, in pauze, elevii se adunau pe linga gardurile scolii in grupuri mici si priveau ultimele fotografii ale Gabrielei. „Ne pare rau ca a murit Gabriela. Vom merge cu totii la inmormintare", spuneau citiva dintre colegii mai mici ai fetei. (Corina GILCA)
Prefectul va merge astazi la inmormintare
Moartea Gabrielei Moraru a socat si autoritatile judetene. Prefectul Corneliu Rusu Banu si-a exprimat intentia de a depune o coroana de flori la mormintul Gabrielei Moraru. „Chiar daca prin aceasta nu se mai poate schimba nimic, voi participa la inmormintare, ca orice alt cetatean al Iasului. Este cumplit ca parinte sa asisti la asa ceva. Mi se pare de neinteles faptul ca cei implicati, de la seful ISJ pina la proprietarul discotecii, nu si-au asumat nici macar o responsabilitate morala pentru acest tragic accident", a declarat prefectul. Prefectura va acorda familiei Moraru un ajutor in valoare de 5 milioane lei. Si Consiliul Judetean va aloca o suma, inca neprecizata, pentru sprijinirea familiei. „Vom acorda si noi un ajutor de 3, pina la 10 milioane. Nu cred insa ca prin aceasta vom putea impaca sufletul parintilor", a spus vicepresedintele CJ,
Nicolae Ivanciu. Inmormintarea va avea loc azi la ora 13.00, la cimiturul „Buna Vestire". (A.Z.)
Monalisa nu stie ca prietena ei cea mai buna a murit
Monalisa Miriuta nu stie ca prietena si colega ei de banca a murit. „S-ar prabusi psihic daca ar afla acest lucru. Am avut grija sa facem in asa fel incit sa nu poata urmari stirile la televizor sau la radio, ca sa nu afle tragica veste", ne-a spus conf. dr.
Teodor Stamate, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Reconstructiva de la Spitalul de Urgente. Acesta a mai precizat ca, tinind cont de starea Monalisei, aceasta trebuie ferita de orice suferinta de natura psihica. „Spre bucuria noastra, Monalisa evolueaza foarte bine. Prognosticul este inca rezervat, dar credem din tot sufletul ca va supravietui. Au fost si cu ea la un moment dat probleme din cauza unor arsuri la nivelul aparatului respirator, dar si-a revenit, nefiind necesar sa o cuplam si pe ea la un aparat de respiratie asistata. Spre norocul ei, arsurile de la nivelul aparatului respirator au fost de mai mica anvergura decit in cazul Gabrielei. Dar starea Monalisei este in continuare grava din cauza arsurilor foarte intinse pe care le-a suferit, pe aproape 50% din suprafata corpului", a mai spus dr. Stamate. (S.R.)
Tinarul care a turnat alcool in tavite traieste o drama
Ciprian Agache, elevul care a turnat in tavite alcool tehnic si care isi ajuta colegii care faceau demonstratia de karate la concursul „Liceul Anului", traieste aproape ca un fugar. Desi ieri se
afla la scoala, cind a aflat ca au venit ziaristi sa stea de vorba cu el, baiatul a fugit din cladirea scolii. Deocamdata, din declaratiile neoficiale ale procurorilor, el este singurul care va fi sigur cercetat penal. „Este cu psihicul la pamint", a spus Mihaela Cadis, directoarea Grupului Scolar „Energetic". Baiatul a fost audiat de procurori si a trecut prin toate anchetele care au avut loc la scoala dupa tragedie. „Ciprian Agache este in pericol. Familia trebuie sa ii fie aproape si sa discute cu el, pentru ca acest complex de puternica vinovatie, pe care cu siguranta il traieste acum, sa nu ii faca un rau definitiv", afirma Mihaela Ghircoias, psiholog la Spitalul de Copii „Sfinta Maria". „Daca adolescentul nu va primi sprijin, va trai cu un sentiment de nerealizare in urmatorii ani, care va culmina cu inchiderea in sine. Este un mare pericol pentru personalitatea lui", a adaugat psihologul Maria Ghircoias. (Corina GILCA)
Liceenii de la „Energetic" au mai prezentat proba cu cerc de foc si inainte de seara accidentului 23 aprilie, data tragediei din „Maxx Space" nu a fost prima seara in care liceenii de la Grupul Scolar Energetic au prezentat proba periculoasa, cu „cercul de foc", in cadrul concursului „Liceul Anului". Actuala directoare a liceului, Mihaela Cadis, care ii succede in functie lui Laurentiu Ipate demis in urma accidentului a afirmat ca elevii au facut demonstratia de karate de inca doua ori inainte de 23 aprilie, la etapele anterioare ale competitiei.
Prima data au facut demonstratia fara cerc de foc, a doua data au folosit pentru cercul de foc spirt medicinal, iar pe 23 aprilie au dat foc cu alcool tehnic. Potrivit specialistilor, alcoolul tehnic este deosebit de periculos, intrucit explodeaza, spre deosebire de spirtul medicinal care doar arde, neprezentind pericol de explozie.
Inspectoarea cu probleme educative va fi demisa
Ministerul Educatiei considera ca si ISJ este responsabil pentru tragedia din „Maxx Space"
Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) a decis ieri ca Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Iasi sa o elibereze din functie pe Adina Andrei, inspectorul cu activitati educative. „Aceasta a fost hotarirea conducerii Ministerului Educatiei, iar recomandarea de a-l elibera din functie pe inspectorul care se ocupa de activitatile educative vine tocmai pentru a atrage atentia asupra respnsabilitatii pe care o are Inspectoratul Scolar Judetean Iasi", a precizat
Constantin Corega, secretar de stat in Ministerul Educatiei si Cercetarii. „Eu nu am fost delegata sa ma ocup special de concurs. La mine vin toate protocoalele de colaborare. Noi trebuia sa evaluam acest proiect de concurs la finalul activitatilor", a declarat Adina Andrei, care sustine ca a aflat de la reporterul nostru ca va fi eliberata din functie. Dupa producerea tragediei de la discoteca „Maxx Space", Constantin Corega declara ca Inspectoratul Scolar Judetean este „acoperit", pentru ca a trimis in scoli
Sa facem noi ce nu poate face Guvernul!
Daca Spitalul de Urgente ar fi avut 8.000 de dolari, cit costa o banca de piele, poate Gabriela ar fi avut mai multe sanse sa supravietuiasca. Medicii chirurgi spun ca o banca de piele este indispensabila in tratamentul bolnavilor cu arsuri mari, pentru ca acestia sa aiba sanse sa supravietuiasca. O banca de piele este alcatuita dintr-un sistem de aparate care permit colectarea de heterogrefe, adica de bucati de la diferiti donatori. Heterogrefele sint congelate, pentru a fi apoi folosite pentru acoperirea zonelor arse.
„Daca am avea o astfel de banca de piele, am putea exciza o portiune mult mai mare de tegumente arse, iar portiunea excizata ar putea fi acoperita cu heterogrefele decongelate. Chiar daca dupa trei saptamini heterogrefele sint rejectate de organismul pacientului ars, in aceasta perioada zonele donatoare ale pacientului se vindeca. Si apoi putem recolta autogrefe de pe aceste zone, pentru a acoperi din nou portiunile excizate. Practic, heterogrefele conservate de banca de piele acopera portiunile excizate de tegumentele arse protejind organismul si oferindu-i mai multe sanse pacientului cu arsuri mari sa supravietuiasca pina la posibilitatea colectarii de autogrefe din zonele neafectate de arsuri", a spus conf. dr. Teodor Sta-mate, seful Clinicii de Chirurgie Plastica si Reconstructiva din cadrul Spitalului de Urgente Iasi. Din pacate, in ciuda nenumaratelor apeluri catre Ministerul Sanatatii si Familiei, Spitalul de Urgente Iasi nu a primit fondurile necesare pen-tru a achizitiona o banca de piele.
„Marii arsi" din Iasi sint condamnati la moarte
„Daca am fi avut o astfel de banca in dotare, Gabriela si toti ceilalti pacienti cu arsuri mari care ajung la Iasi, ar fi avut o sansa in plus pentru a supravietui. Iar achizitionarea unei astfel de banci ar fi primul pas pentru infiintarea la Iasi a unui centru pentru tratarea marilor arsi. In toate tarile civilizate exista mai multe centre pentru tratarea marilor arsi. Cred ca ar fi timpul ca si in Iasi sa existe asa ceva, pentru ca persoanele cu arsuri mari sa nu mai fie condamnate la moarte", a mai spus dr. Stamate. O banca de piele produsa in Romania costa 8.000 de dolari. Autoritatile, se pare, nu au avut puterea sau interesul sa faca demersurile necesare pentru ca si Iasul sa aiba o astfel de banca de piele, la fel ca Bucurestiul.
Unde pot doritorii sa doneze bani?
Desi banca de piele exista la Bucuresti, victimele arsurilor mari nu pot fi transportate pentru a ajunge acolo, din cauza ca trebuie tinute intr-un mediu ultrasteril. Pe de alta parte, grefe de piele din banca de la Bucuresti nu pot fi aduse la Iasi, din cauza conditiilor speciale de pastrare. Aceasta ar insemna transportarea intregii „banci", inclusiv instalatiile foarte voluminoase, ceea ce este practic imposibil.
„Ziarul de Iasi", care a mai avut initiative pentru a ajuta comunitatea locala, provoaca iesenii la o campanie inedita, si anume aceea de a stringe suma necesara pentru achizitionarea unei banci de piele, adica 8.000 de dolari. Astfel, persoanele fizice sau institutiile care vor sa doneze o suma, indiferent de cuantum, se pot adresa fie redactiei „Ziarului de Iasi", pentru a comunica acest lucru, fie Spitalului de Urgente. Lista persoanelor si a institutiilor care vor dona sume pentru achizitionarea acestei banci de piele va fi facuta publica in paginile „Ziarului de Iasi". (S.R.)

Comentarii