Dezastrul de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta

luni, 11 iulie 2005, 23:00
3 MIN
 Dezastrul de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta

„De cind cu inundatiile din tara, s-a discutat mult si la noi despre un plan de masuri in caz de calamitati. Planul exista. Dar numai pe hirtie. Pentru ca, in caz de necesitate, avem competenta, dar nu si dotarea necesara”, a precizat colonelul Lazar. In caz de calamitati, inspectoratul poate interveni cu 14 autospeciale, 8 aflindu-se in Iasi, iar restul in judet. In garajul institutiei din Copou masinile stralucesc de curatenie. Pregatite parca pentru a fi duse intr-un magazin de prezentare. Au insa o mare problema. Fiecare dintre acestea are in jur de 25 ani vechime. Pentru ca sa nu dea rateuri in situatii de criza, masinile sint zilnic ingrijite. „Problema dotarilor s-a pus imediat dupa ’89. Tot timpul s-a scos in fata faptul ca este buget de austeritate. Toti ministrii au ridicat din umeri cind a fost vorba de dotari. Iar presiunea este aici, pe noi, nu pe Bucuresti”, a spus colonelul Lazar. La inspectorat exista o singura autospeciala noua, care insa nu a intrat la lucru. Se afla inca in rodaj si a costat 220.000 euro.
Doua barci cu visle, primite pomana
In cazul unor calamitati ca cele din Ardeal, Oltenia sau mai nou in nordul Moldovei, inspectoratul iesean pare depasit de situatie. Potrivit colonelului Lazar, institutia sa ar trebui sa aiba patru barci cu motor si citeva zeci de veste de salvare. In realitate, pompierii ar merge in zonele inundate ca niste pescari un pic mai instariti. „Avem doua barci cu visle. Una apartine Consiliului Judetean, iar una am primit-o in dar de la o fundatie din Iasi. Nici veste de salvare nu avem. Cele patru veste pe care le folosim sint si ele imprumutate”, a spus, sec, colonelul. Nici pentru evacuarea apelor din casele care ar fi inundate nu exista echipamente. In cazul in care la Iasi ar fi inundatii, inspectoratul ar folosi autospecialele pentru ca nu exista nici macar o singura pompa.
Ministrul Blaga: „Stim situatia”
Si pentru descoperirea bombelor ramase neexplodate din al doilea razboi mondial dotarea inspectoratului este precara. Pentru acest gen de interventii, cu un grad ridicat de pericol, specialistii folosesc un detector de metale care „bate” pina la o adincime de o jumatate de metru. „Sintem pe primul loc in tara privind interventiile de dezamorsare a bombelor. Detectorul de metale din dotarea noastra ne-a fost oferit de o firma privata. Pentru siguranta, ne-ar trebui insa unul care sa bata la cel putin 2-3 metri sub pamint”, a punctat colonelul Lazar. Nici echipamentele elementare care nu ar costa foarte mult nu exista la ISU Iasi. De exemplu, inspectoratul are o singura scara de 28 metri pentru a interveni la inaltime. Potrivit specialistilor, ISU ar avea nevoie de doua scari, fiecare cu o inaltime dubla fata de cea existenta. „In cazul cu sinucigasi o mai imprumutam pe cea de la Terom. Insa noi trebuie sa reactionam la primul semnal, si nu sa ne apucam sa dam telefoane”, a spus Lazar.
Dezastrul de la Pompieri este cunoscut de sefii de la Bucuresti. „Stim situatia. Nu putem insa indeplini masurile privind dotarile si incadrarile din politie, jandarmi si de la pompieri din lipsa de fonduri”, a declarat in urma cu o luna Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor, intr-o conferinta de presa la Iasi. (Anca TELEOJAN)

Comentarii