Din culisele afacerii "Felicitari de Sarbatori"

luni, 10 aprilie 2000, 23:00
3 MIN
 Din culisele afacerii "Felicitari de Sarbatori"

Afacerea "Felicitari de Sarbatori" de la Consiliul Judetean (CJ) nu a fost lamurita ieri de sefii acestei institutii. Presedintele CJ, Vladimir Tanasoiu, a pus, ca in multe alte cazuri, carul inaintea boilor. O cheltuiala care nu a fost programata la inceput in buget a devenit posibila pe baza unor avize date de comisii si a unui referat de necesitate intocmit de consilierul sau personal, Florin Hozoc. In timp ce functionarii CJ erau obligati sa faca economie de hirtie si pixuri, seful institutiei a incheiat un contract de aproape 100 milioane lei pentru tiparirea unor felicitari de Sarbatori. Conform afirmatiilor consilierului presedintelui, acestea ar fi trebuit sa ajunga in casele oamenilor de la tara, considerindu-se ca, "in conditiile grele in care traiesc oamenii judetului, sintem datori moral sa le transmitem cu aceasta ocazie deosebita macar un semnal de incurajare". Pe baza acestui referat, presedintele Tanasoiu a comandat firmei "Petro-Janz" 100.000 de felicitari. Valoarea acestora, trecuta in referatul intocmit de Hozoc, era de 800 lei/buc., urmind a se achita anul trecut o prima transa, in valoare de 50 milioane lei. Restul sumei, de 44 de milioane, trebuia achitat anul acesta, plata nefiind facuta inca pina in acest moment.
Tanasoiu s-a luat la trinta cu propriul contabil-sef
De aici, a rezultat toata incurcatura. Contabilul sef, Emil Adam, a semnat o factura pentru plata sumei de 50 milioane de lei, care reprezinta valoarea unui numar de 52.000 de felicitari. ”Initial, Tanasoiu mi-a cerut sa semnez o suma de 200 de milioane de lei pentru felicitari, lucru care era exagerat fiindca nu mai existau atitia bani la buget pentru cheltuieli de protocol. Am refuzat sa semnez pentru niste sume care nu existau in cont. Eu nu am semnat decit pentru 50 de milioane de lei”, a explicat Adam. Contabilul sef a refuzat sa semneze orice plata deoarece a considerat ca felicitarile de Sarbatori sint incluse in buget la capitolul fonduri de protocol. "Banii au fost epuizati. Am avut la acest capitol 150 milioane de lei, iar comanda initiala depasea cu 50 milioane de lei sumele disponibile pe tot anul", a precizat acesta. Fara bani in cont, presedintele CJ s-a gindit sa cheltuiasca bani din capitolul «cheltuieli materiale», unde exista un rest de 200 milioane lei. Insa presedintele s-a lovit de opozitia contabilului sef, care a fost de parere ca se comite un act ilegal. "Ce mare act de bravura a facut Adam? Pina la urma, tot s-a votat", a spus Tanasoiu, in urma cu doua zile. In cele din urma, in contabilitate s-a inregistrat receptia pentru 52.000 de felicitari, care au costat 50 milioane lei, suma aprobata de consilieri. Emil Adam nu a semnat factura emisa de "Petro-Janz" pentru alte 48.000 de felicitari, motivind ca nu mai existau bani in cont si ca va semna doar atunci cind se va executa plata.
Cine stie cite felicitari au ajuns in focul din soba?
Primarii din cinci comune au declarat ca au primit cite 100-200 de felicitari, cu toate ca au semnat pentru 1.000 de bucati. "Am primit 200 de felicitari pentru cele 2.000 de familii din comuna", a afirmat Gheorghe Hristea, primarul comunei Bivolari. La Birnova, Andrieseni, Aroneanu, satenii au auzit ca s-au primit citeva prin comuna. Primarii si viceprimarii au spus ca s-au impartit pe la magazine in jur de 150 de bucati. In procesele verbale apar semnaturi pentru 1.000 de felicitari care au fost primite de fiecare dintre primari, exceptind primarii din Pascani si Tirgu-Frumos, care au receptionat 9.000, respectiv 4.000 de felicitari. Sefii CJ nu au precizat data la care vor plati restul sumei de 44 de milioane de lei.
Aprobarea plenului CJ a fost obtinuta de presedintele Tanasoiu abia in luna martie a acestui an. Chiar daca majoritatea consilierilor s-ar fi pronuntat impotriva efectuarii acestor cheltuieli, sefii institutiei apucasera sa plateasca deja cartile postale cu trei luni in urma.
In luna noiembrie, presedintele CJ refuza sa puna in discutia Consiliului raportul DADJ – cel mai mare scandal financiar din istoria institutiei -, motivind ca multiplicarea raportului ar costa 2,7 milioane lei, bani de care CJ nu dispunea la acea data. In schimb, CJ a gasit bani pentru a cumpara felicitari, incercind sa cistige simpatia alegatorilor pe banii acestora. Pentru discutarea celui mai grav act de coruptie din Consiliul Judetean nu a gasit nici macar banii echivalenti felicitarilor trimise intr-un catun.(Fanica DUMITRASCU, Mihaela OLARIU)

Comentarii