Doctorita acuzata de trafic de stupefiante a scapat cu amenda

duminică, 29 mai 2005, 23:00
4 MIN
 Doctorita acuzata de trafic de stupefiante a scapat cu amenda

Scandalul retetelor cu fiole de fortral semnate de doctorita Simona Niculescu de la Maternitatea „Elena Doamna” s-a stins pe tacute. Din punctul de vedere al procurorilor, nu a fost decit un foc de paie. Singura decizie care au luat-o impotriva doctoritei pentru eliberarea prin fals a fiolelor de fortral, a caror comercializare se face sub incidenta legii, a fost o amenda de 10 milioane lei. Solutia procurorilor este considerata scandaloasa insa de colegii doctoritei ale caror parafe au fost utilizate pentru eliberarea retetelor. In plus, colegii nu se pot abtine sa nu faca o paralela cu cazul unui alt doctor care, acuzat tot de fals si uz de fals, a fost luat pe sus de „mascati” si dus in arestul Politiei.
„Nu avea urme de ace pe miiini”
La inceputul lunii noiembrie 2003, politistii s-au sesizat cu privire la numarul mare de retete cu fiole de fortral prescrise de medicii de la Maternitatea „Elena Doamna”. Mergind pe fir, anchetatorii au stabilit drept suspect principal pe doctorita Simona Niculescu. Aceasta deoarece pe o parte din retete aparea parafa sa, si in plus existau martori ca electricianul sau femeia de serviciu a maternitatii, care in citeva rinduri au fost comis-voiajori pe la farmaciile de unde trebuiau ridicate retetele. O data ce politistii au finalizat ancheta, dosarul a fost trimis la Parchetul de pe linga Curtea de Apel. Acuzatiile care planau asupra doctoritei in cauza erau fie de trafic de droguri (n.r. – fortral este un medicament pe baza de morfina, cu efecte similare narcoticelor), fie ca folosea fiolele pentru consum propriu. Ultima supozitie a fost inlaturata de anchetatori imediat ce au sosit rezultatele analizelor facute doctoritei. „Analizele au confirmat ca Simona Niculescu nu se droga cu fortral. Acest medicament persista in singe destul de mult timp, asa ca daca s-ar fi injectat cu fiole acest lucru ar fi dovedit cu prisosinta analizele. In plus, imediat ce a fost demarata ancheta, noi i-am cerut medicului in cauza sa isi faca analizele. De altfel, nici nu prezenta urme de ace pe miini, lucru ce ar fi putut sa o dea de gol”, a declarat procurorul ce a instrumentat cazul in anul 2004. In aceste conditii, anchetatorii au trecut la verificarea celei de-a doua ipoteze.
Narcotice pentru bolnavii grav?
Nici infractiunea de trafic de droguri nu a putut fi probata. „Doctorita Niculescu a prezentat o lista de 50 de pacienti bolnavi de cancer pe care ii avea in supraveghere. Dintre acestia, au fost audiati o parte care sustin varianta ei, ca fiolele de fortral le erau destinate. Chiar si rudele pacientilor au depus declaratii la dosar in acest sens”, a continuat procurorul ce a condus ancheta. Atunci cum ramine cu declaratiile celor 15 medici din cadrul Maternitatii care sustin ca le-au fost furate parafele ce apareau pe citeva din retetele prescrise? „Intr-adevar, infractiunea de fals si uz de fals a fost probata prin declaratiile a 13 medici din Maternitate, care sustin ca parafele au fost folosite de doctorita Niculescu fara acordul lor”, a punctat procurorul in cauza. Anchetatorii au mai adaugat ca doar doi medici din cei 15 au confirmat varianta doctoritei Simona Niculescu. Aceasta s-a justificat in fata procurorilor ca mai folosea parafa altor colegi numai cu acordul acestora. Declaratie contrazisa de cei 13 colegi ce si-au vazut numele implicat intr-o ancheta fara ca macar sa stie ca zeci de retete cu fiole de fortral au fost eliberate gratie parafei lor. In total, au fost prescrise 55 de retete pe baza carora s-au ridicat 3.000 de fiole de fortral din farmaciile iesene.
Desi ancheta s-a intins pe durata unui an, procurorii au ajuns la concluzia ca fapta exista, dar ca nu prezinta pericol social, aplicind celebrul articol 18, indice 1 din Codul Penal. Pentru infractiunile de fals si uz de fals, doctorita a fost „mustrata” cu amenda maxima, de 10 milioane de lei. Intrebata de reporterii „Ziarului de Iasi”, doctorul Simona Niculescu a refuzat sa vorbeasca despre caz. „Nu vreau sa comentez”, ne-a transmis aceasta, in timp ce cobora in fuga scarile Maternitatii. Nici Colegiul Medicilor nu a luat in discutie acest caz. „Nu a fost vorba de incalcarea codului deontologic, ci de incalcarea legii, lucru care nu era de competenta noastra”, a declarat Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor.
Colegii implicati sint revoltati
Pe de cealalta parte, modul in care a fost solutionat acest scandal a lasat un gust amar personalului medical implicat fara voie in prescrierea celor 55 de retete buclucase. „Este revoltator faptul ca s-a folosit de parafa mea fara ca eu sa am cunostinta. Din aceasta cauza am dat cu subsemnatul la Parchet, fiind nevoit sa imi demonstrez nevinovatia. Asa traiesti permanent cu frica ca parafa ta poate servi la comiterea unor ilegalitati si oricind te poti gasi in ipostaza de a da explicatii pentru ceea ce altii au facut”, a declarat indignat unul din cei 15 medici a carui parafa se gasea pe una din retete. Revoltator pare a fi acest verdict si pentru familia medicului Virgil Pascaloaie, din Raducaneni. Desi cazurile sint pe fond distincte, cei doi medici au sfirsit fiind ambii acuzati de fals si uz de fals. Diferenta majora intre cei doi este ca unul a intrat la puscarie, iar altul a platit doar o amenda. (Nicolae MANOLIU)

Comentarii