Dosarul privatizarii „Tepro” zace la Bucuresti pentru ca procurorul e in SUA

vineri, 15 iulie 2005, 23:00
2 MIN
 Dosarul privatizarii „Tepro” zace la Bucuresti pentru ca procurorul e in SUA

Cel mai voluminos si mai complex dosar economic care s-a aflat vreodata in lucru la procurorii ieseni nu isi gaseste o finalizare nici la Bucuresti. Preluat de la Parchetul Curtii de Apel Iasi inca din primele zile ale acestui an, cazul nu a fost finalizat nici pina acum de magistratii din Capitala. Dosarul in care se ancheteaza modul in care „Tepro” SA a ajuns pe mina cehului Zemek Zdenek se afla pe biroul unui procuror de la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT). Insa magistratul nu se poate ocupa de dosar, fiind la perfectionare. „Dosarul Tepro se afla la DIICOT, dar nu stim in ce stadiu se afla ancheta. Procurorul care se ocupa de caz este plecat in Statele Unite cu o bursa si se intoarce la serviciu abia la inceputul lunii august”, a declarat procurorul Simona Frolu, purtator de cuvint la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Dosarul a fost intocmit in 2000 la Iasi si, initial, a fost instrumentat de procurorul Gheorghe Suhan, numit ulterior adjunct al procurorului general la Parchetul Anticoruptie. Timp de trei ani, la dosar nu s-au mai adunat prea multe hirtii si nu s-au mai efectuat prea multe acte de urmarire penala, de dosar ocupindu-se procurorul Mihai Covalciuc, de la Parchetul Curtii de Apel Iasi. Doar cehul Zemek Zdenek a fost audiat in dosar, declaratiile acestuia fiind luate din Cehia printr-o comisie rogatorie.
Din cercetarile efectuate pina acum, in cursul lunii iunie 1998 Zemek Zdenek a participat la o prima licitatie de cumparare a pachetului majoritar de la „Tepro”. Ca sa fie admis ca participant la licitatie, dar sa nu plateasca garantia, Frantisek Priplata, un apropiat al lui Zdenek, a prezentat comisiei un document ce atesta ca ar fi platit suma de 245.000 de dolari in contul FPS. Ulterior, s-a dovedit ca numarul de cont nu apartinea FPS. Citeva luni mai tirziu, directorul FPS, Segiu Serbotei, a primit de la Zemek Zdenek 20 de bilete la ordin, in valoare fiecare de 100.000 dolari. Hirtiile de valoare reprezentau instrumentul de garantare a investitiilor la „Tepro”. Aceste bilete la ordin s-au dovedit a fi false. (Andrei ASTEFANESEI)

Comentarii