Doua anchete musamalizate sub ochii nostri

joi, 15 februarie 2001, 00:00
7 MIN
 Doua anchete musamalizate sub ochii nostri

Pentru linistea opiniei publice, toti ciinii care latra vor fi sterilizati si toate caravanele care trec prin zona isi vor vedea mai departe de drum. Caravanele a doua mari scandaluri publice au intors pe dos judetul Iasi in urma cu citeva luni, dupa care au disparut in zare, fara sa li se mai vada nici urma. Ati mai auzit ceva de motorina furata din Depoul Pascani sau de diplomele false de la UMF? Mai este cineva interesat de doua dintre cele mai mari afaceri subterane din ultimii 10 ani? Daca nu ar exista relatarile pastrate in arhive, am putea fi convinsi ca disparitia motorinei si fabricarea diplomelor de licenta au fost doua cosmaruri simultane intr-o noapte de somn adinc. Anchetele declansate au devenit mai oculte decit afacerile in sine. Institutiile statului nu mai scot nici un cuvint despre stadiul cercetarilor, dar, cel mai ciudat, nimeni nu este audiat. Profesorii ieseni care au dat licente de stomatologi la un intreg cartier din Italia isi vad in continuare de cursuri fara sa-i mai supere nimeni cu vreo intrebare. La Pascani, omul din gestiunea caruia au disparut fara urma 2.500 tone de motorina, in valoare de peste 1 milion de dolari, a stat citeva luni prin spitale, iar acum s-a intors acasa, unde asteapta in tihna sa iasa la pensie. La vremea respectiva, cind nu erau la putere, sefii PDSR de la Iasi penalizau prompt comiterea acestor abuzuri, cerind, prin comunicate remise tuturor redactiilor, sa se faca lumina. Acum, cind PDSR se afla la putere, bezna a ramas aceeasi. Din momentul declansarii celor doua scandaluri, au existat suspiciuni de musamalizare a acestora. De citeva luni, tacerea a devenit si mai suspecta. In afacerea de la UMF Iasi, au fost vehiculate si numele unor membri importanti din PDSR. In scandalul motorinei, s-a vorbit, de asemenea, despre o filiera locala de devalizare a depozitelor, adica despre o filiera a celor care controleaza intreg orasul Pascani, si care sint toti membri PDSR.
In acest moment, cind PDSR are in mina toate pirghiile pentru a face lumina in cele doua afaceri, ne aflam in fata unei dileme: va fi dusa pina la capat musamalizarea sau vom afla adevarul gol-golut? Deocamdata, avem victimele dar ne lipsesc vinovatii.
Stoleru asteapta pensia in tihna
Cel care in urma cu trei luni era dat disparut si "cautat" de toata politia din tara, considerat atunci principalul suspect in disparitia celor 2.500 tone de motorina din depozitele Depoului Pascani, este in prezent acasa si isi asteapta in tihna iesirea la pensie. Cu toate ca anchetatorii il dadeau grav bolnav, Virgil Stoleru, odata iesit din atentia presei, s-a intors acasa. Brusc, boala i-a trecut si a putut sa se bucure de Sarbatori in sinul familiei, ca si cum nimic nu s-ar fi intimplat. Mai mult, dupa cum spun vecinii sai, el i-a primit pe colindatori cu microfon si difuzoare, ca sa auda tot tot satul Lunca colindele care i-au fost cintate. Ca sa nu-i dezamageasca pe cei care i-au calcat pragul, fostul gestionar al Depoului a stat in frig toata ziua ascultind colindele in curte, punindu-si astfel in pericol sanatatea subrezita. In prezent, Stoleru mai face din cind in cind treaba prin curte, sta la taifas cu trecatorii si asteapta iesirea la pensie.
Insa pe ziaristi nu-i inghite, disparind in casa ori de cite ori acestia isi fac aparitia prin zona. "Cred ca nici cind l-a anchetat politia nu avea nimic, juca teatru ca sa nu spuna unde s-a dus motorina. Din cite am auzit, Virgil si-a inaintat actele pentru iesirea la pensie ca sa se poata bucura in liniste de agoniseala dupa atita munca", ne-a declarat Vasile Anton, unul dintre satenii din Lunca, nemultumit de modul cum s-a ingropat ancheta.
"Ancheta mergea bine, dar au venit comisiile si au preluat totul"
Chiar si ceferistii recunosc ca se putea face mai mult. "Cit ne-am ocupat noi de ancheta, adica vreo doua saptamini, din toata documentatia incepeau sa se intrevada piste destul de solide. Dar, din pacate, au venit comisiile de ancheta de la centru si au preluat totul, asa ca nu mai avem nici o atributie in acest sens", ne-a declarat seful biroului "Transport Marfa" Pascani, ing. Ciprian Cocalia.
Fara sa se mai stie nimic concret despre motorina disparuta, in oras continua sa circule doar zvonuri. Unii ceferisti, care nu vor in ruptul capului sa-si dea numele, spun ca o mare parte din cele 2.500 tone de combustibil a ajuns la Depoul Pascani doar pe hirtie. Ei mai spun ca Pascaniul este doar unul din nodurile feroviare unde s-a folosit aceasta manevra, cantitati impresionante de motorina mai fiind date disparute si la Timisoara, Sighet, Ploiesti si Constanta. In viziunea lor, autorii jafului ar fi persoane importante din Ministerul Transporturilor.
Se fura si acum la fel ca inainte
Un alt scenariu sustine ca sute de tone de combustibil au luat calea unei anumite asociatii agricole din zona Pascani. Cinci persoane fara o legatura una cu alta, ne-a declarat ieri, sub protectia anonimatului, ca au vazut cum se incarcau cisterne intregi cu motorina fara nici o explicatie. Cel mai ciudat este ca martorii exista, piste care sa fie verificate sint, de asemenea, dar cu toate acestea, organele de ancheta nu sint interesate sa ia declaratii si sa faca cercetari.
Intre timp, de la Depoul Pascani se mai poate ciupi si in prezent cite o canistra de motorina. "Zilele trecute am avut nevoie de motorina si, printr-o cunostinta, contra cost, am facut rost de 25 de litri. Nu mi se pare ca acum e mai greu sa furi decit inainte", ne-a declarat Mircea Atudorii, din Pascani.
Cu alte cuvinte, desi inca n-au fost prinsi vinovatii unui furt de 2.500 tone de motorina, pascanenii au intrat deja in noul sezon de vinatoare.
Ancheta diplomelor are iz de musamalizare
Izbucnit cu exact doua luni inainte de primul tur al alegerilor, pe 26 septembrie 2000, celebrul scandal al diplomelor false de la Universitatea de Medicina si Farmacie "Gr.T. Popa" (UMF) a fost etichetat de conducerea institutiei drept o "diversiune" cu iz electoral. O eticheta la indemina rectorului UMF, Carol Stanciu, si a decanului Facultatii de Stomatologie, implicate direct in aceasta istorie, Vasile Burlui. Numele rectorului Carol Stanciu, fost si actual consilier local PDSR, era vehiculat printre cele ale potentialilor candidati la functii din cadrul Ministerului Sanatatii si al Educatiei, in conditiile victoriei iminente a partidului sau in alegeri. Vasile Burlui, fost candidat PDSR la primaria Iasului, in 1996, alunecat in partidul "disident" al lui Teodor Melescanu, Alternativa pentru Romania, a fost recent "adoptata" din nou de PDSR, la scurt timp dupa victoria acestuia din urma in alegeri. Daca scandalul diplomelor false a fost considerat de acestia, cu doua luni inainte de alegeri, o "diversiune" cu iz electoral, misterul care invaluie ancheta in acest caz, are ceva din izul unei musamalizari.
Scos la lumina in urma cu cinci luni, cel mai mare scandal din invatamintul romanesc, scandalul diplomelor pare ca a devenit un subiect tabu. Ancheta demarata de Inspectoratul General al Politiei (IGP), care trebuia sa stabileasca cine sint vinovati de eliberarea celor 63 de diplome false in Stomatologie cetatenilor italieni, pluteste in ceata. "Nu stiu ce s-a mai intimplat cu dosarul. Nu m-a informat nimeni de la Bucuresti, de la IGP. Ancheta o efectueaza Directia de Combatere a Crimei Organizate; noi doar am ajutat la interogatorii", ne-a declarat in urma cu doua saptamini, locotenent-colonelul Gheorghi Plai, seful serviciului cu acelasi nume din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Iasi. Desi a contactat Ministerul de Interne cu rugamintea sa urgenteze finalizarea dosarului, prof.dr Ioan Mihailescu, presedintele Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica (CNEAA) nu a primit nici un raspuns. "Am primit drept raspuns «tacere»", ne-a declarat aseara Mihailescu. "Mi se pare foarte dubioasa aceasta tacere", a mai declarat seful CNEAA, cel care a fost sesizat de Amabasada Italiei, cu privire la existenta unui trafic international de diplome false, in care sint implicate UMF Iasi si Universitatea Ecologica din Bucuresti.
Tot ceea ce se stie in acest moment despre ancheta in cazul diplomelor false este interogarea profesorilor de la UMF Iasi de catre politisti. O comisie rogatorie, desemnata de Parchetul General, urma sa plece in Italia pentru a asculta versiunea italienilor licentiati in Stomatologie la UMF Iasi. Nu se cunoaste acum daca audierea italienilor a mai avut loc, desi de aceasta depinde rezolvarea intregului caz. Astfel ca toate dilemele generate de eliberarea celor 63 de diplome false, a caror istorie a inceput acum sapte ani, au ramas fara raspuns. Dupa acordul incheiat in 1993 de Universitatea Ecologica din Bucuresti (UE) cu Asociation de Estudios Universitarios Europea Madrid – Spania, precum si cu Centro Interuniversitario Europeo din Pavia, patru ani mai tirziu, UE a solicitat in scris Ministerului Educatiei Nationale (MEN), aprobarea ca unii cetateni italieni sa sustina licenta la UMF Iasi. De la acea data, in fiecare an, la UMF venea cite un lot de italieni pentru a obtine licenta in Stomatologie. 63 de italieni au devenit doctori fara a se sti cu certitudine daca au urmat studii liceale anterior sau unde au urmat studiile universitare. In plus, nu se cunoaste pe ce baza au fost evaluate lucrarile de diploma ale italienilor, avind in vedere ca licenta s-a desfasurat fara translatori autorizati. Insasi participarea la examen a unora dintre straini este pusa sub semnul intrebarii. O alta dilema este aceea a sumelor de ordinul zecilor de mii de dolari, despre care se vehiculeaza ca le-ar fi platit cei 63 de cetateni straini. Dupa audierea profesorilor ieseni si studierea arhivei de documente, politistii ieseni au ajuns la concluzia ca responsabili in acest caz sint toti cei "implicati cu semnaturi" si ca raspunderile vor fi de natura penala. Insa, deocamdata, despre ancheta in cazul diplomelor se stie ca a ramas la acelasi stadiu de acum doua luni. (Emilia CHISCOP, (Cristian DROANTA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii