Electorale

miercuri, 10 mai 2000, 23:00
5 MIN
 Electorale

Primarul Constantin Simirad a afirmat ieri ca il va actiona in judecata pe Costache Melinte, cel care l-a acuzat ca a fost colaborator al Securitatii. "Il voi ataca in justitie pentru aceasta calomnie. Acum ceva timp in urma am luat decizia demolarii unui chiosc de-al sau, si a facut scandal. Probabil a facut acest gest la indemnul unor partide politice", a precizat Simirad.
In cursul zilei de ieri, Costache Melinte a depus o contestatie la Judecatorie privind candidatura primarului Cosntantin Simirad. In sprijinul afirmatiilor referitoare la o presupusa activitate de informator, acesta a relatat faptul ca i-a fost refuzata in 1997 eliberarea unui pasaport, pe baza unei informari scrise de Simirad in 1988. Primarul Constantin Simirad si Costache Melinte au facut parte in 1988 dintr-un grup turistic care s-a deplasat in URSS. Melinte sustine ca "un functionar al serviciului «Pasapoarte» a scos din dosar o informare scrisa de mina prin care Simirad Constantin informa ca as fi adus in tara ilegal cafea, electronice si piper".
Contestatia depusa de acest cetatean va fi admisa la Judecatorie numai daca se incadreaza in prevederile Legii privind accesul la dosarele Securitatii.(Fanica DUMITRASCU)
Vosganian: "Iasul s-a autoizolat de fluxurile finaciare"
Aflat ieri la Iasi, senatorul UFD Varujan Vosganian a declarat, intr-o conferinta de presa, ca actualul primar Constantin Simirad "ramine o figura pitoreasca, care se mentine la Primarie din cauza neintelegerii corecte a unei administratii publice". Ceea ce i se pare suspect senatorului Vosganian la Partidul Moldovenilor, al carui lider este Simirad, este ca "intretine ostilitatea fata de Bucuresti si chiar fata de alte orase moldovene". "Din fericire, spune Vosganian, la Iasi mai exista o puternica rezistenta civica fata de administratia acestuia, ramasa captiva sabloanelor etatiste". Dupa senatorul UFD, sint citeva lucruri dupa care poti sa-ti dai seama cum merge administratia in Iasi: ce fluxuri financiare vin, cum se prezinta principalele artere de comunicatii, Aeroportul, Gara, daca exista un turism de afaceri, daca exista mari proiecte finantate de muncipalitate, care este atitudinea Primariei fata de solicitarile investitorilor."Neindeplinind nici una din aceste premise, Iasul s-a autoizolat", considera Vosganian. Acesta mai crede ca, in conditiile unei campanii electorale sustinute, Tiberiu Brailean, candidatul UFD la Primarie ar putea ocupa unul din primele trei locuri in competitia electorala. (M.C.)
Cei 12 consilieri judeteni PDSR si-au depus mandatele
Ei se declara indignati de faptul ca pina acum nu s-a discutat raportul DADJ. presedintele Tanasoiu spune ca demisionarii "o fac pe-a eroii in campanie electorala”
Cei noua consilieri judeteni ai PDSR si-au depus, ieri, mandatele, in semn de protest ”fata de neregulile si abuzurile care s-au inregistrat la CJ”. ”E inadmisibil! Noi nu vrem sa fim partasi la ilegalitati”, spune consilierul PDSR Lucian Flaiser. Principalul motiv invocat de PDSR-isti este neprezentarea, in plenul Consiliului, pina la aceasta data, a concluziilor privind dosarul DADJ. De mentionat ca in decembrie, chiar PDSR a cerut, prin consilierul Ionel Adrian, aminarea discutarii raportului. ”Mai bine sa ciocnim un pahar de sampanie! Sa lasam dosarul DADJ”, a propus el la acea data. Nici in ultimele luni consilierii PDSR nu au insistat sa se discute raportul DADJ, a carui dezbatere a fost aminata din diverse motive. Abia la inceputul lunii aprilie acestia au amenintat ca se vor retrage din CJ daca nu le vor fi prezentate concluziile raportului, amenintare pe care au pus-o insa in practica abia la 10 mai. ”Noi nu urmarim sa cistigam credit politic, ci sa atentionam actuala conducere ca nu poate sa ne desconsidere la nesfirsit. Facem asta pentru a determina conducerea sa convoace plenul Consiliului pentru a lua masuri privind ilegalitatile de la CJ”, a adaugat Flaiser. Presedintele CJ, liberalul Vladimir Tanasoiu, califica gestul PDSR drept un spectacol electoral. ”Ce nereguli? La Consiliul Judetean nu sint nici un fel de ilegalitati. Ei vor sa o faca pe-a eroii in campanie electorala”, a spus Tanasoiu. El a explicat ca nu poate convoca inca o noua sedinta a Consiliului, avind in vedere ca se mai discuta inca bugetul. ”Ce, fac sedinta in fiecare zi? Ce daca si-au dat demisia? Mai sint si alti consilieri”, a incheiat presedintele CJ. (Mihaela OLARIU)
Mai multe sectii de votare decit in 1996
In intregul judet, numarul sectiilor de votare pentru scrutinul din 4 iunie va creste de la 512 la alegerile din 1996 la 542. In orasul Iasi vor fi 197 de sectii de votare, fata de 183 cit au fost cu patru ani in urma. ”S-ar putea spune ca un numar mai mic de alegatori vor vota la o sectie”, a spus Sebastian Peterca, sef birou "Organizare Alegeri". De asemenea, se vor putea prezenta la vot studentii si militarii in termen care au viza de resedinta in Iasi. Pentru militari si cei de la Penitenciar vor fi amenajate sectii speciale. Delimitarea sectiilor de votare s-a facut deja in cursul acestei saptamini, urmind ca zilele urmatoare sa se intocmeasca buletinele de vot si listele electorale permanente. (M.O.)
Buletinele de vot ar putea fi tiparite pe ultima suta de metri
Hirtia pentru tiparirea buletinelor de vot incurca itele alegerilor locale din 4 iunie. Cu trei saptamini inainte de alegeri, nu se stie inca la ce data va fi livrata catre prefecturi hirtia de la Administratia Nationala a Rezervelor de Stat. ”Nu este vina mea, eu sint un simplu distribuitor. Am cerut celor de la Bucuresti sa se grabeasca. Am primit raspuns ca va incepe in cel mai scurt timp posibil incarcarea hirtiei in vagoane”, a spus Petrea Boras, directorul filialei de la Piatra-Neamt a Administratiei Rezervelor de Stat. ”Din momentul in care hirtia ajunge la mine eu o livrez in 24 de ore”, a adaugat Boras.
Cele 56 tone de hirtie ar putea da de lucru tipografiei ”Dosoftei” pina in pragul alegerilor. Data limita pentru tiparirea buletinelor de vot este 25 mai, tipografia ”Dosoftei" avind teoretic la dispozitie 12 zile pentru a efectua aceasta operatie. Predarea buletinelor de vot catre Prefectura trebuie efectuata, conform contractului, pina la 28 mai. (M.O.)
"Oprirea apei calde este o decizie politica", spune Simirad
Amenintarile CET privind sistarea apei calde in oras sint considerate de primarul Constantin Simirad o problema politica. "O asemenea decizie in campania electorala are caracter politic. CET depinde de Ministerul Industriilor, condus de domnul Berceanu", a afirmat el.
Decizia CET a survenit in urma acumularii unor datorii de la populatie de 125 miliarde lei. Conditia impusa de CET este sistarea furnizarii apei calde la datornici. In caz contrar, CET ar fi decis pedepsirea tuturor iesenilor incepind cu 16 mai. RA "Termoficare" a decis, la sfirsitul saptaminii trecute, debransarea asociatiilor de locatari cu datorii mai vechi de trei luni, acestea reprezentind jumatate din oras.
Primarul Simirad considera ca aceasta decizie nu este motivata, atit timp cit Primaria plateste lunar la RA "Termoficare" subventii de 2 miliarde lei, iar alte 20 miliarde lei vor fi platite din subventiile de la bugetul central.(Fanica DUMITRASCU)

Comentarii