Elevii spun ca, in unele centre de capacitate, s-a copiat la greu

joi, 20 iunie 2002, 23:00
5 MIN
 Elevii spun ca, in unele centre de capacitate, s-a copiat la greu

"Ne-am putut ajuta intre noi"
Desi, in acest an, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) a "batut moneda" pe faptul ca elevii nu vor avea nici o posibilitate sa copieze, la sfirsit de examen, unii candidati au marturisit contrariul. La ultima proba a examenului, de istorie sau geografie, mai multi elevi care au fost examinati in centrul de la Liceul Sportiv au declarat ca au putut vorbi intre ei. "Am fost la un moment dat atentionati sa nu mai vorbim, dar ne-am putut ajuta intre noi", spune unul dintre elevii examinati la capacitate. Nici Colegiul "Negruzzi" nu s-a lasat mai prejos. Unii elevi au marturisit ca au putut sa copieze direct din carti. "S-a copiat la greu, iar profesorii nici macar nu au vazut", ne-a declarat un candidat. Mai multi copii ne-au declarat ca, la cele doua centre de examen, de la "Negruzzi" si Liceul Sportiv, s-a putut copia si consulta la probele de istorie si geografie, insa nu le putem divulga numele, din motive lesne de inteles. Intrebat daca au fost astfel de nereguli, seful ISJ, Mihai Dumitriu, spune ca "Nu mi s-a adus la cunostinta aceste lucruri". Vicepresedintele comisiei de capacitate, adjunctul ISJ, Doru Tigau, a spus ca "nu a fost posibil asa ceva" si ca informatiile legate de copiat sint "simple speculatii".
Profesorii se arata optimisti
Ieri, inainte de a se sfirsi corectarea tuturor tezelor la istorie geografie si matematica, profesorii din comisiile de examen si inspectorii de specialitate s-au aratat optimisti in privinta rezultatelor. Doru Tigau, inspectorul general adjunct si, in acest an, presedintele comisiei judetene de capacitate, crede ca elevii nu ar trebui sa fie ingrijorati de notele de la proba de matematica deoarece subiectul nu a prezentat mari dificultati. Insa, ca o regula generala, si la acest concurs exista invinsi, care nu au putut obtine note de trecere, dar aceste cazuri exista, potrivit declaratiilor inspectorilor de specialiatate, in limitele normale. Pina acum, profesorii corectori declara ca la limba si literatura romana nu s-au pus note mici, insa sint si citiva picati. Aceleasi statistici sint valabile si la proba de istorie. "Elevii au luat note foarte bune pentru ca subiectul a fost usor. Un candidat care a invatat putea sa ia cu usurinta nota sase, numai din primele doua subpuncte. Cele mai multe lucrari se incadreaza intre notele 6 si 8", a spus unul dintre profesorii care au corectat tezele la istorie.
La proba de geografie, notarea a fost la fel de optimista pentru elevi. "Sint note bune, si de opt, noua sau zece, dar si elevi care nu au obtinut note de trecere, cum ar fi trei", a declarat ieri Dorin Fiscutean, inspector de geografie. Elevii care nu sint multumiti de notele obtinute pot face, astazi, contestatii. Acestea vor fi rezolvate miine si poimiine in comisia judeteana de capacitate, al carei presedinte este Mihai Dumitriu, inspector scolar general. Rezultatele partiale ale corectarii la geografie indica procentul de 5% al notelor de 10 si de 6% al picatilor. Miine, nemultumitii pot depune contestatii, iar rezultatele finale se vor afisa pe 24 iunie.
Seful ISJ ii priveaza pe elevi si parinti sa afle informatii despre capacitate
In plina desfasurare a examenului de capacitate, cind 11.000 de elevi din judetul Iasi si peste 20.000 de parinti asteapta nerabdatori orice informatie legata de acest examen, Inspectoratul Scolar a pus sechestru pe informatiile despre capacitate. Claudia Ciobanu, inspectorul de limba si literatura romana, a refuzat ieri sa dea orice informatie presei, in legatura cu proba sustinuta luni de elevi. "Vedeti ce scrie aici? Eu nu fac altceva decit sa respect legea", a spus ieri Claudia Ciobanu, aratind spre afisul lipit pe un dulap, care certifica faptul ca inspectorii nu au voie sa stea de vorba cu reprezentantii presei, intrucit purtatorul de cuvint al institutiei este inspectorul scolar general, Mihai Dumitriu. Inspectorul Claudia Ciobanu i-a sfatuit ieri pe reprezentantii presei ca de fiecare data cind vor sa obtina o informatie sa intocmeasca o cerere scrisa catre inspectorul general. La fel a procedat ieri si inspectorul de istorie, Lacramioara Iordachescu. "Imi pare rau, dar nu va pot oferi aceste informatii. Imi cer scuze. Avem dispozitii sa nu dam relatii presei", a mentionat prin telefon aceasta. Contactat telefonic, Mihai Dumitriu, a declarat: "Am fixat trei zile pe saptamina in care sa dam informatii. Inspectorii pot vorbi numai in prezenta mea. Nu transmite fiecare informatii cum vrea", a declarat Dumitriu. El a infirmat insa ca le-ar fi spus subalternilor sa nu dea informatii despre capacitate, adaugind ca inspectorii nu au voie sa ofere informatii doar despre centrele de corectare. (M. RATA)
"Bucurestiul este capitala Iasului" a scris un elev la teza la geografie
Dupa prima zi a examenului de capacitate, cind profesorii corectori la limba si literatura romana s-au amuzat copios pe seama celor scrise de elevi in teze, ieri si alaltaieri a fost rindul profesorilor de istorie si geografie sa se distreze. "In anul 1848 s-a declansat despagubirea in Tara Romaneasca. Unul din obiectivele sale a fost rezolvarea situatiei taranimii propunindu-se emanciparea rascoalei si improprietarirea lor prin clacasi, a scris un elev in teza de istorie, la punctul patru din subiect, unde trebuia sa completeze spatiile goale cu cuvintele date. Imaginatia elevilor este bogata, si cind vine vorba de relatiile personale ale oamenilor politici, caci dupa scrierile unui candidat "Al.I. Cuza s-ar fi casatorit in 1938 cu Elena Lupescu". Influentat probabil de esecul Argentinei la Campionatul Mondial de fotbal, un elev a scris in lucrarea de istorie ca, "in 1923, constitutia a avut ca model constitutia Argentinei". Referindu-se la Unirea din 1918, un elev a scris ca "Tarile Romane au dus-o foarte prost, dar, datorita conducatorilor nostri destepti si inimosi, s-a rezolvat problema". Si la geografie elevii au dovedit ca stiloul le este poleit cu glume sau nestiinta. Asa au aflat multi profesori de geografie, care n-au invatat in facultate, si anume, ca exista Muntii Baraganului sau Obcina Techergheol". Unul dintre elevi, cel mai probabil fiu de profesor chinuit de examene, a scris intr-o lucrare ca "muntii si-au dat definitivatul", un examen greu pentru ditamai forma de relief. Referindu-ne tot la munti, un candidat la capacitate, este convins ca "Muntii Carpati s-au format in orogenia alpina". Desi, in multe privinte, Capitala nu se poate compara cu orasul Iasi, un elev a scris in teza sa la geografie ca "Bucurestiul este capitala Iasului si este un oras neinsemnat". Greselile fara voie, poate, ale elevilor, nu sint insa neinsemnate, dar amuzante cu siguranta. (Marinela RATA)

Comentarii