Emilia Constantinescu este lasata sa moara de catre parinti

joi, 19 aprilie 2001, 23:00
4 MIN
 Emilia Constantinescu este lasata sa moara de catre parinti

Chiar daca a luptat singura cu boala atitia ani, Emilia Constantinescu a ajuns intr-un impas din care nu crede ca va mai iesi vreodata. Adolescenta in virsta de 15 ani, diagnosticata cu insuficienta renala, este tinuta in viata de un aparat care, periodic, ii curata singele de toxinele acumulate. Drama fetei consta in faptul ca singura ei sansa de supravietuire este transplantul de la unul dintre parinti, iar Emilia a fost abandonata de familie in urma cu cinci ani. Transplantul de la o persoana din afara familiei este aproape irealizabil in tara, din cauza inexistentei unei banci de organe. Fetita spera sa ajunga la emisiunea "Surprize, Surprize", pentru a-si revedea fratele plecat in America, singurul care ar putea-o ajuta.
Fata nu mai suporta dializa
"Mi-e atit de dor de mama! Vreau s-o vad si sa-mi spuna ca ma iubeste si ca ma va lua acasa. A fost la mine o singura data la spital in cinci ani, dar a stat atit de putin, cred ca o jumatate de ora. Ii scriu aproape in fiecare saptamina ca mi-e dor de ea si de fratii mei, dar nu primesc nici un raspuns. Nu are nici un sens viata daca parintii mei refuza sa ma vada", spune cu ochii in lacrimi fetita, pe a carei fata se citeste o maturizare fortata. Ea este bolnava de cind se stie. Cind era mica, a facut o tumoare la rinichi si a fost operata de doua ori in primii doi ani de viata. Medicii spun ca se intimpla destul de rar ca tumoarea Wilms sa afecteze, la copii, ambii rinichi, insa, in cazul Emiliei, acest lucru s-a intimplat. Fetita a ramas cu un sfert de rinichi, care, in timp, s-a infectat de mai multe ori, ducind la insuficienta renala terminala. A fost primul copil dializat la Spitalul de Pediatrie si, de mai bine de cinci ani, face sedinte de dializa de trei ori pe saptamina. Din nefericire, starea ei se inrautateste vizibil, copilul se degradeaza atit fizic, cit si psihic din cauza lipsei de afectiune parinteasca. "Nu mai poate suporta sedintele de dializa, care dureaza patru, cinci ore. In ultimul timp, nu te mai poti intelege cu ea. In loc sa stea linistita la dializa, tipa sa-i dea si ei cineva un rinichi, se agita, isi scoate acele din vena. Disperarea ei a ajuns la limita", ne-a precizat psiholog Mihaela Ghircoias, de la Spitalul de Pediatrie.
Parintii nu-i raspund la scrisori
Medicii spun ca acesti copii care sufera de insuficienta renala pot face fel de fel de complicatii pe fondul bolii si ca singura lor sansa de supravietuire ramine transplantul. "Situatia fetei este dramatica de doua ori: in primul rind, o macina boala, iar in al doilea rind, faptul ca mama ei nu este linga ea. Acest lucru se vede cel mai bine in desenele ei: deseneaza tot timpul case luminoase, carucioare, iar acest lucru denota cit de mult se doreste ocrotita", ne-a spus prof.dr. Ovidiu Brumariu, seful Clinicii de Nefrologie de la Spitalul "Sf.Maria". Cei de la Scoala Speciala "Ion Holban", unde fata invata si locuieste de mai mult timp, spun ca au facut tot posibilul sa ia legatura cu familia. "Am trimis nenumarate telegrame si scrisori acasa la fata, in comuna Botesti, judetul Suceava, dar degeaba. Nu am primit nici un raspuns. Tot ce stiu despre familia ei este ca parintii ei nu sint casatoriti, traiesc in concubinaj de ani de zile si ca mai are doi frati si o sora", ne-a spus Vasile Guzganu, directorul Scolii Speciale "Holban". "De ce nu am si eu o familie? De ce am fost pedepsita atit de crunt? As vrea atit de mult sa merg la «Surprize, surprize» si sa il revad pe fratele meu mai mare, care a fost infiat de o familie din America. Poate se indura de mine si ma ia cu el sa-mi faca transplantul", spune fetita.
Medicii spun ca, tinind cont de starea ei psihica, care se inrautateste pe zi ce trece, singura solutie ar fi transplantul. "Parintii sint primii care pot sa o ajute, pentru ca, de regula, rinichiul copilului este compatibil cu cel al unuia din parinti. In cazul in care parintele compatibil se hotaraste sa doneze un rinichi, noi vom anunta la Cluj situatia fetei si, intr-o luna-doua, transplantul s-ar face. Altfel, sansele ei de transplantare sint extrem de reduse", ne-a spus. dr. Mihaela Munteanu, specialist nefrolog la Spitalul de Pediatrie. (Manuela OLOERU)

Comentarii