Experiment la Iasi – vom avea si farmacist de familie

marți, 06 mai 2003, 23:00
3 MIN
 Experiment la Iasi – vom avea si farmacist de familie

Directorul CJAS Iasi a anuntat ca bugetul alocat medicamentelor compensate la Iasi acopera doar tratamentul bolnavilor cu risc vital u restul populatiei va trebui sa-si achite integral reteta, chiar daca este vorba de platitori de asigurari de sanatate n CJAS Iasi initiaza si un experiment: farmacistul de familie
Din aceasta luna, iesenii vor avea nu numai medic de familie, ci si farmacist de familie. Notiunea este noua si este „inventia” directorului general al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate Iasi (CJAS), dr. Vasile Cepoi, care este de parere ca arondarea pacientilor la o anumita farmacie ii scuteste pe acestia de a mai umbla prin tot orasul dupa medicamente compensate.
Desi ideea farmacistilor de familie este laudabila, din nefericire de ea vor beneficia doar bolnavii cronici, suma lunara ramasa pentru acuti fiind infima. Pentru ca din cele 17 miliarde de lei, alocate fiecarei luni, pina la sfirsitul acestui an, 15 vor fi destinate celor 150.000 de bolnavi cronici, restul populatiei raminind sa se trateze cu doar 2 miliarde de lei. „Am luat aceasta decizie pentru a asigura medicatia celor aflati in stare grava, dar si pentru ca oamenii sa nu mai umble din farmacie in farmacie, pentru a-si putea lua medicamentele compensate. Arondarea este valabila pentru bolnavii cu suferinte cronice, iar acestia se vor regasi pe lista farmaciei la care au mers cel mai des. In acest fel, bolnavul cronic isi va putea ridica medicamentele in orice zi a lunii, nu numai in primele zile, asa cum s-a intimplat in lunile anterioare”, si-a motivat decizia dr. Cepoi. „Fericitii” care vor beneficia de compensate trebuie sa dovedeasca ca au fie o boala vitala, fie una esentiala. Adica sufera de epilepsie, astm bronsic, au fost operati pe cord, au facut transplant renal, au in antecedente accidente vasculare cerebrale, sint bolnavi psihic etc. In functie de numarul cronicilor de pe lista, farmaciile vor primi un buget lunar pe care nu-l vor putea depasi.
„Este revoltator sa nu pot beneficia de un drept legal”
Pentru restul iesenilor care vor avea ghinionul sa se imbolnaveasca pina la sfirsitul acestui an mai ramin doar cite doua miliarde de lei lunar. Ceea ce inseamna ca, la o medie de un milion de reteta, numai doua mii de ieseni vor avea sansa de a beneficia de medicamente compensate. Ceilalti vor fi nevoiti, indiferent ca este vorba de o suta de mii sau de citeva milioane de lei, sa-si cumpere tratamentul recomandat pe reteta compensata la pret integral. „Regimul” este valabil si pentru cei care cotizeaza luna de luna pentru fondul asigurarilor de sanatate. „Am discopatie lombara si uneori fac crize atit de severe incit, pentru a reusi sa le depasesc, este necesar sa suplimentez terapia locala cu Bioptron cu medicamente. Luna aceasta, numai pentru zece tablete de Vioxx am dat 800.000 de lei, in regim compensat. In noile conditii, slabe sperante sa-mi mai pot cumpara tratamentul la pret integral. Cotizez la fondul de sanatate de peste zece ani si este revoltator ca, punctual, sa nu pot beneficia de un drept legal”, a comentat indignata ieseanca Cerasela C., in virsta de 33 de ani.
Noul mod de eliberare a medicamentelor compensate se preconizeaza a intra in vigoare incepind cu 20 mai, data pina la care conducerea CJAS spera ca va incheia contractele cu farmaciile. (Mihaela CANANAU)
Bugetari de mina-ntii
Ceferistii, avocatii, politistii si cadrele militare nu au probleme ca ceilalti contribuabili
Angajatii CFR, avocatii, politistii si cadrele militare, precum si pensionarii din aceste profesii, sint singurii ieseni care pot beneficia in acest moment de medicamente compensate. Asta deoarece aceste categorii profesionale au contracte cu alte case de asigurari de sanatate, cum ar fi de exemplu, in cazul ceferistilor, Casa Transportatorilor. Aceste case, spre deosebire de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si-au achitat datoriile catre farmacii, iar asiguratii pot beneficia de retete compensate. „Deoarece casele de asigurari de sanatate cu care au incheiate contracte acesti asigurati stau mult mai bine la plata datoriilor catre farmacii, persoanele respective primesc medicamente compensate si gratuite de la farmaciile care au astfel de contracte”, a precizat Gabriela Streit, presedinta Colegiului Farmacistilor Iasi. (S.R.)

Comentarii