Factura pe boala

marți, 13 decembrie 2005, 00:00
6 MIN
 Factura pe boala

Devizul de cheltuieli arata denumirea fiecarui produs, procedura, investigatie sau medicament folosit pentru pacient, incepind de la seringi, vata medicinala, alcool iodat, tifon, ata chirurgicala, fese etc. si pina la substante, analize, investigatii cu aparatura, interventii chirurgicale, cazare si masa. „Devizul de plata cu care va pleca orice pacient dintr-un spital are menirea de a responsabiliza asiguratul ca sanatatea nu mai este gratuita. Acesta va sti cit s-a cheltuit cu el si, daca va dori servicii medicale mai complexe, va trebui sa se gindeasca serios sa-si faca o asigurare privata, la fel cum se procedeaza si in tarile Uniunii Europene, sau in alta parte”, a precizat dr. Vasile Cepoi, directorul executiv al Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS). De asemenea, mii de pacienti neasigurati – infractori, alcoolici, someri – cu care se cheltuiesc acum sute de milioane de lei, vor fi in viitor tratati doar la minim, primind doar asa-zisul „pachet de supravietuire”.
Malformatiile vasculare cerebrale: 26 de milioane
O internare la Spitalul de Neurochirurgie cu un diagnostic de „tumoare cerebrala” se numara printre cele mai costisitoare. Cheltuielile cu un astfel de pacient se pot ridica si pina la peste 53 de milioane de lei vechi, procedurile, adica tot ce se face in spital, de la investigatiile cu aparatura de inalta performanta si pina la interventia chirurgicala, avind pretul cel mai ridicat: peste 32 de milioane de lei vechi. In cazul unei tumori cerebrale cu un indice de complexitate mai scazut, cheltuielile de spitalizare se ridica la 4 milioane de lei pentru o zi de spitalizare. „Cheltuielile variaza intr-adevar si in functie de zilele de spitalizare, proceduri sau medicatie. Oamenii care au tumori cerebrale se incadreaza in virsta 45-55, cu un virf la 50 de ani. Acestia ar putea fi considerati ca salariati, daca ne luam dupa virsta, deci contribuabili la asigurarile de sanatate. Insa nu toti au acest statut”, a precizat dr. Dana Turliuc, director medical la Spitalul de Neurochirurgie. Acestia fie platesc cu bani cash, fie nu beneficiaza de acest serviciu. In ce priveste insa malformatiile vasculare cerebrale, inregistrate la persoane cu virste intre 30 si 40 de ani, cheltuielile pentru tratarea lor se ridica la peste 26 de milioane de lei vechi, in aceasta suma procedurile fiind cele mai scumpe, peste 18 milioane de lei vechi. „Procedurile la aceasta boala sint costisitoare deoarece se utilizeaza microscopul sau dispozitive pentru excluderea din circulatie a malformatiei, si care nu sint deloc ieftine”, a explicat dr. Turliuc.
Hernia de disc: pina la 20 de milioane
Un pacient cu „hernie de disc lombara”, o afectiune extrem de frecventa, care este internat in acest spital va sti de la 1 ianuarie 2006 ca toate cheltuielile cu el se incadreaza intre 7,8 si 20 de milioane de lei vechi. Capitolul „traumatisme cranio-cerebrale” se dovedeste unul extrem de sensibil pentru aceasta unitate medicala. Si aceasta deoarece cei mai multi pacienti care sint adusi cu aceste leziuni la spital sint din categoria celor care nu contribuie la fondul asigurarilor de sanatate. Insa cu fiecare dintre acesti pacienti spitalul cheltuieste intre 4 si 20 de milioane de lei vechi. „In aceasta categorie sint foarte multi tineri, neasigurati, implicati in infractiuni violente cum sint vatamarile corporale, agresiuni, accidente rutiere sau consumatori de alcool. Toate aceste cheltuieli trebuie decontate de alte structuri decit Casa de Asigurari. Or acest lucru este extrem de anevoios, necesitindu-se un proces in tribunal pentru recuperarea cheltuielilor de spitalizare”, ne-a precizat directorul medical.
Fracturile craniene si de coloana: intre 3 si 33 milioane
Pacientii neasigurati care acum ingroasa factura de spitalizare si la categoriile „fracturi craniene” si „fracturi coloana cervicala” vor primi in viitor doar ingrijiri minime. Iar sumele cheltuite in prezent pentru tratarea lor variaza intre 3 si 23 de milioane, respectiv intre 2 si 33 de milioane de lei vechi, in functie de gravitate. Acestea pot fi insa si de 10 ori mai mari. „Am avut intr-adevar un astfel de pacient, de 37 de ani, care a costat 350 de milioane de lei vechi. Acesta avea o malformatie vasculara cerebrala cu complicatii care a necesitat, pe linga o spitalizare de lunga durata, si o interventie chirurgicala si cu alte dispozitive. Practic, a fost vorba despre un anevrism rupt cu hidrocefalie”, a mai spus dr. Dana Turliuc.
Tratarea ulcerului, 8,5 milioane
Una dintre afectiunile cele mai frecvente care se trateaza la Spitalul „Sf. Spiridon” este „ulcer gastric acut cu hemoragie” – o alta afectiune cu care spitalele cheltuiesc mult pentru tratarea neasiguratilor (pacienti someri si consumatori de alcool). Costurile pentru vindecarea ulcerului ajung, in medie, la 8,5 milioane de lei, din care numai 3,6 milioane de lei constituie pretul medicamentelor si materialelor sanitare, restul fiind proceduri medicale, cazare, investigatii etc. O alta afectiune des intilnita este apendicita acuta cu peritonita generalizata. La aceasta, cheltuielile se ridica, in medie, la peste 10 milioane de lei, din care medicamentele si materialele sanitare reprezinta jumatate.
Tratamentele ATI ajung la sute de milioane
In cazul unui diagnostic de „cancer de colon”, cu interventie chirurgicala, cheltuielile de spitalizare se ridica, in medie, la 18 milioane de lei vechi. Sumele devin exorbitante, de ordinul sutelor de milioane de lei vechi, atunci cind pacientul ajunge la Clinica de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) a spitalului. Aici, cheltuielile sint mari din cauza medicamentelor si procedurilor de inalta performanta. Anul trecut, un pacient internat mai multa vreme la ATI a ridicat factura de spitalizare la peste un miliard de lei vechi. O suma pe care un asigurat nu ar putea sa o acopere nici in 35 de ani de munca.
Afectiunile renale ajung si la 100 de milioane
Un alt spital accesat foarte des in Iasi este Spitalul „Parhon”, unde afectiunile cele mai frecvente cu care vin oamenii sint „insuficienta renala acuta”, „intoxicatiile” care necesita sedinte de dializa si „insuficienta renala cronica”. Aici, costurile de spitalizare pleaca de la 10-15 milioane de lei pentru un singur pacient. „Si aceasta suma este pentru o afectiune usoara, ca pentru cele mai grave sumele depasesc 100 de milioane de lei foarte des. Aici, cheltuielile sint mari la analize, investigatii si proceduri. De exemplu, pentru o intoxicatie care necesita 3 sedinte de dializa pe saptamina, 2-3 saptamini, costurile se ridica la aproape 1.000 de euro numai dializa, daca vom calcula ca o sedinta costa 110 euro. Si avem peste 10 astfel de pacienti aproape zilnic”, a precizat dr. Carmen Volovat, director adjunct medical al spitalului. In aceasta unitate s-au facut insa, de mai multi ani, si transplanturi renale ale caror costuri, foarte mari pentru un asigurat roman, sint cu mult inferioare fata de alte tari. „Cheltuielile totale la noi in spital, pentru un transplant renal, se ridica la 20.000-25.000 de euro. In alte tari, de exemplu in Statele Unite, costurile trec de 100.000 de euro, iar un transplant de maduva ajunge acolo si la 300.000 de euro. In Europa, transplatul renal costa de la 35.000 de euro in sus. In aceste cazuri, asigurarile de sanatate private trebuie sa fie si ele ridicate, pentru a se putea acoperi aceste sume”, a precizat dr. Adrian Covic, directorul Spitalului „Parhon”.
Cele mai costisitoare sint arsurile: 120 de milioane
Costuri ridicate se inregistreaza si la Spitalul de Urgente, unde pentru un pacient care vine cu o mina rupta pentru a fi tratat cheltuielile se ridica la 3-4 milioane de lei. „La un traumatism simplu al miinii avem trecute in deviz toate cheltuielile pe capitole: proceduri, fie ele o imobilizare sau o osteosinteza de fixare a fracturii, medicatie, radiografii. La materiale sanitare, de exemplu, pentru fiecare pansament s-au folosit 5 picaturi de alcool iodat, care costa 15.000 lei vechi. Fiecare are un pret de cost, detaliat”, ne-a explicat prof.dr. Teodor Stamate. Cele mai mari cheltuieli se inregistreaza in cazul arsurilor. Daca aceasta este pe 30-40% din suprafata corpului, costurile trec de 120 de milioane de lei vechi. „De regula, marile arsuri, cu care se cheltuiesc sute de milioane de lei, sint accidente de munca. Eu primesc de la CAS 13 milioane de lei vechi pe pacient, iar CAS va cere despagubirile de la cel vinovat de producerea accidentului. Banii insa nu mai intra la mine in spital”, ne-a spus prof.dr. Theodor Stamate, directorul Spitalului de Urgente.
Un picior in ghips trece de 15 milioane lei
Serviciile medicale pentru o fractura la un picior sau o fractura de bazin, leziuni mai des intilnite, pot sa coste cel putin 15-20 de milioane de lei vechi. Acestea sint insa doar citeva exemple de cit poate ajunge sa coste o internare intr-un spital iesean. Prezentarea lor fiecarui pacient externat anunta o serie intreaga de masuri ce se vor derula chiar de anul viitor. Oficialii Ministerului Sanatatii si cei ai CNAS pregatesc deja pachetul minim de servicii medicale, ce asigura, practic, doar supravietuirea. Apoi, medicii si asistentii medicali vor fi nevoiti sa se incadreze in ceea ce se numeste „ghidul de practica”. Aceasta inseamna ca pentru fiecare boala cadrele medicale vor trebui sa se incadreze in costurile anumitor interventii, anumitor medicamente sau materiale sanitare etc. Acest lucru urmareste scaderea cheltuielilor in situatii unde costuri trecute in plus la capitolul „complicatii” sint uneori nejustificate. (Carmen MAFTEI)

Comentarii