Facultatea de Bioinginerie a produs bio-secretare si bio-agenti de vinzari

joi, 11 octombrie 2001, 23:00
4 MIN
 Facultatea de Bioinginerie a produs bio-secretare si bio-agenti de vinzari

Liviu Oniciuc, inginer programator, Georgiana Palii, agent de vinzari la un stand de mobila, Mona Ciubotaru, secretara, trei persoane aparent fara nici o legatura. In fapt, toti sint fosti colegi de facultate, absolventi din prima serie a unicei Facultati de Bioinginerie din tara, infiintata in 1994 la Unversitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Grigore T. Popa" Iasi. Ca multi alti colegi ai lor, Liviu, Georgiana si Mona si-au pus diplomele de bioingineri in sertar, la pastrare. Viitorul stralucit promis de conducerea facultatii, la infiintare, s-a dovedit pentru cei mai multi vorba goala. Li s-a spus in anul I ca vor avea sanse sa lucreze pina si la NASA. Cind au absolvit au depus teancuri de CV-uri pentru a-si gasi o slujba, oriunde ar fi fost aceasta. "Am depus, nici nu mai stiu cite CV-uri la diferite societati, am concurat si pentru un post de reprezentat al unei firme de distributie a medicamentelor. A trebuit sa le explic eu cite ceva despre ce pot face, ei voiau doar medici si farmacisti. Nu s-au familiarizat cu specializarea bioinginer", a spus Georgiana Palii. "Progresele tehnologiei medicale vor permite acestor tineri sa intre intr-un domeniu de viitor", este insa de parere rectorul UMF, Carol Stanciu.
Doua bioinginere lucreaza in schimburi la un stand de mobila
Citiva bioingineri s-au angajat la Centrul Medical MAS, facind de toate: Cristina Zugravu face lucrari de secretariat, lucreaza la dispecerat si la laboratorul de analize medicale. "Eu lucrez ca inginer programator pentru ca am absolvit si Facultatea de Automatizari-Calculatoare", sustine Liviu Oniciuc, divulgind "cheia" succesului sau la angajare. Dupa ce a absolvit Bioingineria si apoi un modul de master la Chimie, la Universitatea "Al.I. Cuza", Georgiana Palii lucreaza ca agent de vinzari la un stand de mobila al firmei "Nedo"; schimbul ei la stand este Maricica Munteanu, fosta colega de an, bioinginera si ea. O alta bioinginera, Mona Ciubotaru, este secretara la Facultatea de Geologie de la Universitea "Al.I. Cuza".
Numai citiva absolventi lucreaza in domeniu
Neavind sanse de a lucra ca bioingineri la Iasi si nici la NASA, alti absolventi ai Facultatii de Bioinginerie s-au intors in orasele de bastina. Geanina Iancu, de exemplu, lucreaza la firma "Plantavorel" din
Piatra-Neamt, iar Luiza Mincu, la un laborator de cercetare din cadrul Spitalului-rafinarie RAFO din Onesti.
Trei licentiati, dintre cei contactati, si-au gasit de lucru in specializarea absolvita: Daniela Vlad, acum preparator la Bioinginerie (Catedra de Biomateriale organice), seful de promotie Remus Damian si Sabina Marcovski. Damian este reprezentant la firma "Temco", de aparatura si reprezentanta medicala. "Am fost la Bucuresti inca din timpul facultatii. Am fost intrebat daca stiu calculatoare si engleza, am dat o proba si, cind am terminat studiile, am primit loc de munca", spune Remus Damian. Dupa un masterat la Bioinginerie, Sabina Marcovski urmeaza acum doctoratul in Franta.
Bio-studentii de a doua facultate si bio-somerii
Alti bioingineri din seria 2000 care au aflat din timp ca viata "bio" nu va fi roz au dat si la a doua facultate. Este cazul Mihaelei Orita, care acum studiaza Stomatologia, si al lui Silviu Lungu, student la Facultatea de Drept a Universitatii "Petre Andrei". "Am dat si la a doua facultate pentru ca asa sint vremurile si lucrez pe cont propriu, adica am o firma", spune Silviu Lungu. Alti absolventi nu au insa loc de munca, nici dupa un an si ceva de la absolvire: Mona Punguta, Lacramioara Pascaliu, Alina Grecu sint in aceasta situatie ."Am facut si master, acum sint in cautare de lucru, sa vad ce-o sa gasesc", sustine Silviu Bitta, unul dintre "bio-someri".
Copiii de bani gata s-au transferat la Medicina Generala
Au trecut 7 ani de cind la Iasi a fost infiintata prima faculate de Bioinginerie din Romania in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie"Gr.T. Popa". Bioingineria a fost infiintata in 1994; un an nefast pentru tinerii care nu si-au realizat visul de a intra la Medicina Generala. La doua saptamini dupa inceperea anului universitar, o speranta de mai bine a aparut pentru tinerii initial aflati pe listele respinsilor la UMF Iasi. Primii 80 de respinsi de la Medicina Generala au fost chemati la UMF si instiintati ca fara a mai da vreun examen sint admisi la Bioinginerie, la zi. Infiintarea facultatii a fost controversata si indelung comentata in presa. Se spune ca Bioingineria a fost "colacul de salvare" pentru fii si fiice de "sus-pusi", picati la Medicina. Cert este ca doua dintre studentele primei promotii de Bioingineri sint si norocoasele promotiei: Anca Vasiliu, fiica fostului senator Dan Constantin Vasiliu, si buna sa prietena, Cristina Oproiu, fiica unui prosper om de afaceri, au avut mare noroc cu bioingineria. La inceputul anului al doilea, fetele s-au transferat la Medicina, la Bucuresti. Aflate in 1994 pe listele respinsilor la Medicina, ele sint acum medici stagiari la Spitalul de Urgenta din Iasi. Intrebat despre cele doua stagiare, rectorul Carol Stanciu spune ca niciodata nu a aprobat transferul lor la Bucuresti pentru ca Bioingineria era separata de Medicina Generala. In realitate, transferul a avut insa loc: foste picate la Medicina si apoi bioinginere, Anca Vasiliu si Cristina Oproiu isi pregatesc cariera de medici specialisti. In ciuda eforturilor de a-l convinge pe decanul Facultatii de Bioinginerie Medicala, prof.dr Florin Topoliceanu, sa isi exprime opiniile despre facultatea pe care o patroneaza, acesta a tergiversat raspunsul. "Trebuie sa ii anunt mai intii pe sefii Universitatii de Medicina intrucit sintem intr-un sistem ierarhic. Purtatorul de cuvint al universitatii va stabili o intilnire la o data ulterioara", a afirmat prof.dr Florin Topoliceanu. (Corina GILCA)

Comentarii