Fostul director de la Agroindustriala Bucium risca ani grei de puscarie

joi, 12 august 2004, 23:00
4 MIN
 Fostul director de la Agroindustriala Bucium risca ani grei de puscarie

Eogen Sandu si-a dat singur startul in afaceri. Nici nu se uscase bine cerneala pe decizia de numire ca director la Agroindustriala Bucium, ca Eogen Sandu a si purces la invirteli, sustin procurorii PNA. Prima dorinta a sa a fost sa puna mina pe sediul fostului IAS situat la numarul 55 de pe Soseaua Bucium. Casa este compusa din sapte camere, doua terase si cinci holuri si facea parte din activele firmei, nefiind considerata locuinta de serviciu. Sandu a cerut evaluarea imobilului, iar expertul angajat a decis: 96,8 milioane de lei, adica putin peste 4.400 de dolari la nivelul anului 1999, cit valora un apartament cu doua camere intr-un cartier de la marginea orasului. In luna ocotmbrie a aceluiasi an, fostul director a solicitat Adunarii Generale a Actionarilor sa-i fie vinduta casa respectiva. Pentru a nu iesi discutii ca el vinde si tot el cumpara, Sandu i-a imputernicit pe juristul firmei, Mihail Cislariu, si directorul tehnic, Eugenia Peptu, sa reprezinte firma in derularea procesului de vinzare-cumparare. Cei trei s-au dus la notarul public si, in citeva minute, casa a trecut din gestiunea directorului in proprietatea sa. Raminea problema terenului din jur. Dar Sandu a gasit imediat rezolvarea.
A cumparat cu 58 milioane lei si a vindut cu 600 milioane lei
Terenul aferent casei, adica 2.348 metri patrati, a fost evaluat, la cererea fostului director, la pretul de 58 milioane de lei. O noua pomana pe care Eogen Sandu nu a lasat-o sa-i scape. Pentru ca nu putea sa semneze atit la vinzator, cit si la cumparator, acesta a apelat la serviciile celor doi acoliti, Cislariu si Peptu, cu care a mers la notarul public pentru intocmirea actelor de vinzare-cumparare. Astfel, o alta bucatica din Agroindustriala Bucium a ajuns in proprietatea lui Sandu, au mai spus procurorii. Numai ca „mosierul” si-a dat seama ca a cam sarit calul de aceasta data cu pretul terenului. Asa ca Sandu a mai scos din buzunar 67 de milioane de lei pe care i-a trecut in contul Agroindustriala Bucium.
Procurorii au cuprins in dosar si probe care arata valoarea terenului in zona. Ei au stabilit ca familia lui Sandu vinduse 2.470 de metri patrati, in aceeasi zona si in aceeasi perioada, cu pretul de 600 de milioane de lei.
7.500 de metri patrati in Bucium cumparati cu 1,3 milioane lei
Incepind cu 2000, fostul director, impreuna cu bunul sau prieten Ion Matrescu, director la Perla Viilor, a inceput sa cumpere actiuni Agroindustriala Bucium de la cei care le-au primit in echivalentul suprafetelor de teren administrate de societate. Ce nu stiau vinzatorii era faptul ca actiunile putea fi reconvertite in suprafete de teren. Desi au „preluat” la preturi de nimic actiuni de la mai multe persoane, procurorii PNA nu au facut referire decit la cele cumparate cu intentia de a prelua ulterior si unele active ale firmei. Astfel, de la Constantin Puiu, care avea drept de mostenire asupra unei suprafete de 10 hectare de la Agroindustriala Bucium, cei doi au cumparat actiuni in echivalent de 2.968 metri patrati fiecare. Imediat dupa asta, Sandu si Matrescu au aplicat magia de rigoare. „Cunoscind ce suprafete de teren sint libere si inca nepuse in posesia celor in drept, invinuitul Sandu Eogen a stabilit amplasarea suprafetelor de teren echivalente actiunilor cumparate pe locatia unde se aflau unele active ale societatii: cantina restaurant, sera flori, centrala termica etc”, se arata in rechizitoriul procurorilor PNA. Cei doi au obtinut si titluri de proprietate pentru terenurile in cauza. Fara a avea aprobarea Administratiei Domeniilor Statului, Sandu si Matrescu au cumparat de la directorul Sandu toate imobilele de pe terenurile respective, bineinteles la preturi cu mult mai mici decit valoarea lor de piata.
Eogen Sandu spune ca a facut totul cu acordul AGA
Fostul director de la Agroindustriala Bucium sustine ca este nevinovat. In apararea sa, Eogen Sandu a declarat ca tranzactiile facute cu societatea ieseana s-au bucurat de girul AGA si de avizul delegatului ministerului in adunare. Mai mult decit atit, fostul director se agata de concluziile raportului de expertiza financiar-contabila, platit din buzunarul propriu, care il scoate basma curata. Dosarul celor trei a fost inceput de Parchetul de pe linga Tribunalul Iasi, dupa care, datorita prejudiciului mare, a fost luat de Parchetul de pe linga Curtea de Apel. In final, faptele s-au dovedit a fi de competenta PNA Iasi. Eogen Sandu este acuzat de stabilirea cu rea intentie a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala a unui activ si de efectuarea de acte de comert incompatibile cu functia pe care o avea, utilizind informatii detinute in virtutea functiei, pentru care risca o pedeapsa cu inchisoarea intre 5 si 15 ani. Sandu mai este acuzat de procurori si de efectuarea de acte de comert incompatibile cu functia. Eugenia Peptu, fosta directoare tehnica, si fostul jurist, Mihail Cislaru, vor raspunde acuzatiei de complicitate la efectuarea de acte de comert incompatibile cu functia pe care o aveau pentru care, daca vor fi gasiti vinovati, risca pedepse intre 1 si 5 ani inchisoare. (Vasile MIRON)

Comentarii