Ghita Ionescu, patronul WTC, va fi executat de 2,6 miliarde lei

miercuri, 10 iulie 2002, 23:00
4 MIN
 Ghita Ionescu, patronul WTC, va fi executat de 2,6 miliarde lei

Sefii judetului l-au executat scurt pe Gheorghe Ionescu, patronul "Inproiect", usurindu-l de 2,6 miliarde lei. Acum o saptamina, conducerea Consiliului Judetean (CJ) a dispus executarea scrisorii de garantie bancara in valoare de 2,6 miliarde lei. Aceasta fusese depusa de firma lui Ionescu la inceperea lucrarilor de reparatii capitale si extindere a Aeroportului. Explicatia oferita de presedintele CJ, Lucian Flaiser, a fost una foarte simpla: "Lucrarile au fost prost executate, iar constructorul fusese deja somat sa remedieze deficientele. Pentru ca nu s-a intimplat asa, am cerut executarea garantiei", a spus Flaiser. Cu banii luati de la Ionescu, CJ va repara punctele slabe ale lucrarii, insa cu o alta firma, ce va fi desemnata prin licitatie. Contactat telefonic ieri, Gheorghe Ionescu sustine ca decizia sefilor CJ a fost abuziva. "Acestia imi datoreaza pentru lucrarile de la Aeroport 7,1 miliarde lei", a spus omul de afaceri. Securea razboiului intre CJ si "Inproiect" a fost din nou dezgropata, ambele parti declarindu-se hotarite sa apeleze la instanta.
Dupa trei luni de la receptie, cladirea intra in reparatii
O inspectie tehnica la aeroportul iesean a aratat ca lucrarile executate de constructor scirtiie din toate incheieturile, la doar trei luni de cind a fost strins ultimul surub. Conform contractului dintre conducerea Aeroportului si "Inproiect", lucrarile de reparatii si extindere a aerogarii, trebuiau finalizate pina la 30 noiembrie 2001. In decembrie, o comisie de prereceptie a verificat santierul. Controlul a fost urmat de o solicitare adresata "Inproiect" de remediere a unor deficiente ale constructiei. Reparatiile urmau sa fie efectuate pina in luna martie 2002. Sefii CJ sustin ca, la un nou control desfasurat la sfirsitul lui iunie, au gasit lucrurile in acelasi stadiu. "Comisia a fost formata din specialisti in constructii, care si-au putut forma o parere avizata. Concluzia a fost clara: lucrarile nu au fost efectuate la standardele de calitate corespunzatoare. Practic, au fost gasite probleme peste tot", a declarat vicepresedintele CJ, Nicolae Ivanciu.
Asfaltul a crapat, gresia se desprinde, poarta de intrare sta sa se prabuseasca
Desi aeroportul ar fi trebuit predat la cheie inca de la sfirsitul anului trecut, aerogara are inca aspectul unui santier in lucru. "Doua din placile masive de beton ale parcarii s-au umflat sub actiunea apei, crapindu-se. Placile de aluminiu care acopera peretii exteriori au fost montate la reprezeala, in multe locuri suruburile de fixare fiind desprinse", a mai spus Ivanciu. Gresia montata in tunelul ce leaga aerogara de pista se desprinde pe alocuri cu usurinta. Poarta tunelului se clatina la cea mai usoara atingere, parind gata sa se prabuseasca. Pe acoperis, apa balteste la fiecare ploaie, desi ar fi trebuit sa se scurga. Mormane de moloz au fost uitate pe acoperis, iar intre o placa de aluminiu si perete, un roi de viespi si-a facut cuib. "Nici nu ma gindeam ca vor exista atitea probleme in legatura cu calitatea lucrarilor in timpul perioadei de garantie. Ce este mai grav, «Inproiect» a refuzat sa participe la actiunile de control de parca nu ar fi fost lucrarea lor. Vom face noi remedierile necesare. Daca garantia de 2,6 miliarde preluata de CJ nu va fi suficienta pentru reparatii, vom solicita instantei obligarea «Inproiect» la plata", a precizat Lucian Flaiser. Departe de la a-si reprosa ceva, directorul "Inproiect" considera ca CJ este cel care nu si-a respectat obligatiile contractuale. In opinia sa, conducerea CJ nu avea dreptul sa execute scrisoarea de garantie. "Noi am inceput asta-primavara remedierea defectiunilor, dar nu am putut-o finaliza din lipsa de fonduri. CJ imi datoreaza 2 miliarde pentru lucrarile efectuate deja. Cu tot cu penalitati, datoriile CJ se ridica la 7,1 miliarde, in timp ce valoarea reparatiilor nu depaseste 200 de milioane", a incheiat Ionescu.
Ionescu a avut multe meciuri si cu primarul Simirad
Directorul "Inproiect" si proprietarul World Trade Center (WTC) nu se afla la prima confruntare cu autoritatile administratiei locale. In toamna anului trecut, Flaiser l-a acuzat pe Ionescu de umflarea facturilor la Aeroport si de proasta executare a lucrarilor. In septembrie, primarul Constantin Simirad a afirmat ca "Inproiect" a incarcat devizele la lucrarile de reparatii la scolile cu care a incheiat contracte. Inspectorii directiei de audit din cadrul Primariei au constatat ca "Inproiect" suplimentase facturile la Seminarul Teologic cu un miliard de lei, iar la Scoala nr.10, cu 280 milioane lei. Ionescu s-a aparat afirmind ca respectivele controale au fost efectuate de economisti, si nu de specialisti in constructii. La sfirsitul lunii martie, un nou scandal l-a avut in prim-plan pe Gheorghe Ionescu. Patronul "Inproiect" a solicitat 18,3 milioane de dolari in schimbul trecerii cladirii WTC in patrimoniul Consiliului Local (CL). El
s-a prevalat de prevederile articolului 13 din contractul de asociere cu Primaria, incheiat in 1995. Acesta preciza ca, in cazul in care firma "Inproiect" nu isi achita taxa catre Primarie in termen de doua luni de la implinirea termenului de plata, constructia trece in patrimoniul CL, care trebuie sa restituie firmei valoarea de deviz reactualizata. Ionescu a afirmat ca nu a putut achita respectiva taxa de 13.532 de dolari aferenta trimestrului IV al anului 2001, si ca atare a invocat aplicarea articolului 13. (Alexandru ZANOAGA)

Comentarii